כל מה שצריך לדעת על ...

הגיל השלישי

הגיל השלישי

בשנים האחרונות עם עליית תוחלת החיים חלים שינויים גם בתהליך ההזדקנות. גיל הזקנה, כרוך פעמים רבות בסוגיות רגשיות הקשורות לפרישה מעולם העבודה, בהתמודדות עם אובדנים הקשורים למצב בריאותי משתנה, אובדני תפקוד ואף באובדן של חברים וקבוצת השווים.

הטיפול הנפשי במזדקנים ובאנשים המגיעים לגיל השלישי והידע בתחום הלכו והתפתחו גם הם וכיום תחום הגרונטולוגיה, הטיפול במזדקנים הוא תחום מקצועי מתפתח המציע לאנשים המגיעים לגיל הזקנה ולבני משפחותיהם תמיכה משמעותית שמטרתה שמירה ושיפור איכות החיים בתקופה זו.

זיקנה


טווח הגילאים הסמוך לחלק האחרון של מחזור החיים של אדם. הגדרת הגיל המדויק בו מתחילה הזקנה קשורה לתרבות ולתקופה. יש המגדירים זקנה את התקופה בה מתחילים להופיע סימנים פיזיים של הזדקנות הגוף. הגדרות אחרות עוסקות בפן הסוציולוגי של הזקנה ומגדירות זקנה כגיל הפרישה מעולם העבודה. חקר הזיקנה הולך ומפתח יחד עם הארכת תוחלת החיים הממוצעת. המחקרים העכשווים עוסקים בפן הביולוגי בריאותי ובחקר מחלות הזיקנה, היבטים סוציולוגיים ופסיכולוגיים של הזקנה.

פורום יעוץ והדרכה לגיל השלישי ומשפחותיהם

טיפול בקשישים

פורום זה מתייחס לשאלות מגוונות הקשורות לגיל הזיקנה. שינויים פיזיולוגיים וקוגנטיביים, אובדנים שונים ומשברים רגשיים, שינוייים ביחסים הזוגיים והמשפחתיים ועוד. כמו כן עולות שאלות הקשורות במימוש זכויות: מול הביטוח הלאומי, פניה לקבלת עובד/ת זר/ה, מילוי טפסים של יפוי כוח רפואי והנחיות רפואית מקדימות למצב רפואי עתידי ועוד..



כתבות/מאמרים בנושא הגיל השלישי

כתבות שנכתבו על ידי מיטב אנשי המקצוע בפורטל על הספה

אנשי טיפול

אנשי טיפול המתמחים בגיל הזקנה

לכל אנשי הטיפול המתמחים בנושא הגיל השלישי

טיפול בגיל הזהב

ד"ר דנה דויד

קלינאית תקשורת בכירה - מומחית בהתאמת מכשירי שמיעה

התמחות: מכשירי שמיעה - יעוץ לרכישה ושימוש. אימוני שמיעה עם המכשירים. ירידת שמיעה, מבוגרים עם ירידת שמיעה danadavidau.com
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית,אנגלית

מרגיש.ה שיש לך ירידה בשמיעה? המשפחה מתלוננת שאת.ה לא שומע.ת? איזה מכשיר שמיעה הכי כדאי לרכוש? יש לי כבר מכשירי שמיעה ואני לא מרוצה. מעוניין.ת בליווי מקצועי למכון השמיעה עצמו

טיפול בגיל הזהב

הדר רותם נולמן

עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית

התמחות: נכויות ומחלות כרוניות,אבל ואובדן, דיכאון,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים.
אזור בארץ: צפון, גליל מערבי, קריות, טיפול אונליין
שפה: עברית

הדרך לריפוי טמונה בתוכינו, הטיפול מאפשר לנו לגלות אותה. מטפלת בקליניקה פרטית בנהריה שבגליל המערבי.

טיפול בגיל הזהב

שלומית בן-שמואל

MSW ופסיכותרפיסטית

התמחות: משברי חיים, טראומה, פגיעה מינית,טיפול בגיל השלישי, שכול, אבל ואובדן,בריאות הנפש, התמודדות המשפחה עם מחלת נפש, דכאון וחרדה.
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית

מטפלת במבוגרים המתמודדים עם קשיים ומשברי חיים, כאלה המתמשכים על פני תקופות ארוכות וכאלה בעלי מאפיינים זמניים ונקודתיים.

טיפול בגיל הזהב

שרון האס-שופטי

עו''ס גרונטולוגית - מומחית לגיל זיקנה, מטפלת ומלווה רגשית אנשים מגיל 20 ומעלה

התמחות: ניסיון מקצועי רב ומגוון בטיפול באנשים זקנים ומבוגרים, ויעוץ למשפחת האדם הזקן בהתמודדות עם משברי הגיל ויחסים במשפחה. מטפלת בצעירים מעל גיל 20
אזור בארץ: תל אביב, רמת השרון, גבעתיים, רמת גן, ומטפלת אונליין
שפה: עברית, אנגלית

מעניקה טיפול וליווי רגשי לזקנים, מבוגרים וצעירים החווים משברי חיים וקשיים שונים הגורמים לתחושת מצוקה וסבל נפשי. הפגישות יתקיימו לפי הצורך בבית הלקוח, בקליניקה או אונליין.


ענבר דהן טימר

ענבר דהן טימר

פסיכולוגית קלינית מומחית

התמחות: קשישים,הפרעות אכילה,חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים
אזור בארץ: חיפה,צפון
שפה: עברית

מאמינה ביכולת של טיפול לחולל שינוי מהותי באיכות החיים הנפשית של האדם, ובמידת האושר והסיפוק שלו.

אילה אליס עובדיה

אילה אליס עובדיה

פסיכולוגית קלינית ומדריכה

התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון, טרנסג'נדרים, בעיות משפחתיות וזוגיות, אבל ואובדן, פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים
אזור בארץ: מרכז,כפר סבא
שפה: עברית

בעלת ניסיון רחב בטיפול במבוגרים הסובלים מהפרעות חרדה ודיכאון, דיספוריה מגדרית (טרנסג'נדרים), נטיה מינית, קשיים בקשרים בין-אישיים, קשיים בויסות רגשי, משברי חיים והפרעות נפשיות קשות.

רעות לנדה

רעות לנדה

עובדת סוציאלית קלינית

התמחות: מטפלת במבוגרים ובזוגות, בהתמודדות עם משברי חיים, דכאון, חרדה, אבל ואובדן, פוסט טראומה ובעיות משפחתיות, זוגיות והגיל השלישי. ספקית של משרד הביטחון.
אזור בארץ: טבעון, חיפה, יוקנעם, עמק יזרעאל ואזור הצפון
שפה: עברית,אנגלית

מטפלת מנוסה בפסיכותרפיה במבוגרים, מתבגרים וזוגות. משלבת עבודה עם חלומות (בגישה היונגיאנית). מתמחה בטיפול במצבי משבר ואובדן, ביחסים זוגיים ובמשפחה. אפשר גם אונליין.

דר חגי סיגל

ד"ר חגי סיגל

פסיכולוג קליני מומחה

התמחות: הפרעות אכילה, חרדה ופוביה, דיכאון, בעיות משפחתיות וזוגיות, התמודדות עם משברי חיים, קושי סביב זהות ודימוי עצמי
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה,חדרה, עמק חפר, חריש, חוף כרמל
שפה: עברית

פסיכולוג קליני, בעל דוקטורט בפסיכולוגיה קלינית-שיקומית, מטפל בגישה פסיכודינאמית ובכלים טיפוליים ממוקדים. מאמין במפגש פתוח, קשוב ובגובה העיניים, המאפשר שינוי וצמיחה.




מונחים מרכזיים בתחום ההזדקנות

גרונטולוגיה


חקר התנאים ותוצאות ההזדקנות. עם הארכת תוחלת החיים, התפתחת מדע זה כתרך להבין את המורכבויות של הגיל השלישי מבחינה ביולוגית, פסיכולוגית וחברתית. הגרונטולוגיה חוקרת את מחלות הזקנה, את ההשלכות הרגשיות והמשפחתיות של הזדקנות האדם ואת ההיבטים החברתיים של המזדקן.

אלצהיימר


צורה של שיטיון (דמנציה) אשר זוהתה לראשונה על ידי א. אלצהיימר. זוהי מחלת ניוון מוחי נרחב. מחלת האלצהיימר מאופיינת בירידב בכשרים השכליים, בליקויים בהתמצאות בזמן ובמרחב, בעיות שפה, קושי בביצוע תנועות ומתאמות וקשיי תפיסה. ישנן עדויות להעברה תורשתית של המחלה.

פרקינסון


מחלה ניוונית של מערכת העצבים. המחלה באה לידי ביטוי בירידה בתפקודים מוטוריים, חוסר יציבות בהליכה, רעד של הגפיים, ובשלבים מאוחרים יותר קשיי תפקוד בתחומי בליעה ודיבור ופגיעה בקנה הנשימה. המחלה נגרמת בעקבות חסר במעבר של דופמין במוח. מחלת הפרקינסון מתפרצת אחרי גיל 40 אך שכיחותה גדלה בקשר ישיר עם הגיל. קיים טיפול תרופתי הממתן את תסמיני המחלה ומאט את התפתחותה אך אינו עוצר אותה.

שיטיון (דמנציה)


קבוצת סימפטומים הקשורים לזכרון (בדרך כלל בעיקר בזיכרון לטווח קצר), דיבור ותפיסה הנגרמים ממחלת מוח. הסימטומים באים לידי ביטוי בשינוים בהתנהגות (לדוגמה איבוד תפקודי יום יום) ברגש וביכולות התקשורתיות. דמנציה היא מחלה פרוגרסיבית (הסימפטומים הולכים ומחמירים עם הזמן) וקצב ההתקדמות שלה שונה מאדם לאדם. מבין המחלות השכיחות הגורמות לדמנציה הן מחלת האלצהיימר, דמנציה ווסקולרית

טיפול פסיכולוגי בגיל השלישי


לא פשוט להיות אדם בגיל השלישי, הזקנה מביאה איתה לכולנו קשיים רבים, הבריאות והכושר כבר לא מה שהיו פעם, יש לעיתים ירדה קוגנטיבית בתפקוד דברים חיוניים כמו שמיעה או ראייה. אך עם כל הקושי מחקרים מראים כי רבים מבני הגיל השלישי טוענים כי הם מאושרים מאוד, וכי הם מקיימים חיים מספקים, המשמעות של זה שאין סיבה להתפשר על איכות החיים גם בגיל השלישי, לא של עצמנו ובטח לא של הקרובים לנו, שלעיתים יתקשו להבין את המצב האמיתי בו הם נמצאים ולקבל את המציאות המשתנה, ועם כל הקשיים חשוב להבין כי איכות חיים היא לא גזירת גורל, יש המון דרכים שאדם יכול לשפר את מצבו, והמון דברים שהסביבה הקרובה יכולה לסייע, בטח לאדם בגיל השלישי.


מהם הקשיים הפסיכולוגיים בגיל השלישי?


לצערנו רבים מבני הגיל השלישי סובלים מדיכאון, חלקם אף סובלים מדיכאון קשה, רבים מהם חשים כי אינם נחוצים עוד לסביבתם, ואין ספק הבדידות קשה מנשוא, בטח בשנים האחרונות עם פרוץ מגפת הקורונה.

רבים מהקשישים סובלים ירידה גדולה במצב הפיזי שלהם, מתקשים לקבל את התלות בסביבה הקרובה, רבים מהם מתמודדים עם התאלמנות.

מהם הקשיים הפסיכולוגיים בגיל השלישי?


הקשיים של הגיל השלישי מגוונים ורבים, וייחודיים לגיל הזה, החל מדמנטיה (שיטיון), אלצהיימר, וזה עוד לפני שמדברים על תופעות שקורות מהזנחת בני הגיל השלישי שלנו, הן ע"י בני המשפחה והן על ידי אנשים זרים.


האתגרים הקיימים בגיל השלישי


הגיל השלישי מציב אתגרים רבים ומגוונים, מהיבטים פיזיים הכוללים ירידה קוגניטיבית בתפקוד המוטורי, ירידה בשמיעה, ראייה ועוד, אובדנים שונים ומגוונים אשר פוגעים ביכולת לתפקוד עצמאי, אובדן הזהות לאחר יציאה לפנסיה למשל, וכמובן אתגרים בריאותיים נוספים אשר שחיכים יותר בגילאים מבוגרים.

בנוסף טבעי שאנשים מבוגרים שחוו אובדן של בן/בת זוג ואנשים קרובים בני גילם, יסבלו ממשברים מנטליים שונים הקשורים לאבל אובדן, זהות עצמית ועוד, כל אלו לעיתים מציפים את צרכים משמעותיים בטיפול, ליווי ותמיכה רגשית לאדם הזקן.


החשיבות בסיוע בני המשפחה


הקשיים הקיימים בגיל השלישי מציבים מול בני המשפחה את הצורך לסייע ולהפנות את בן המשפחה הזקן לטיפול מתאים לבעיות שלו, לעיתים קרובות הקשיש ימצא את עצמו די אובד עצות מול ההחלשות המנטלית, וזקוקים באופן קבוע לסיוע בני המשפחה, אנחנו ממליצים בחום לתת קשב רב למבוגרים במשפחות שלנו, כי בעזרת הסיוע המתאים בהחלט אפשר לשפר את המצב המנטלי ולסייע בתפקוד יומיומי תקין ככל הניתן.

היו ערניים למצב הקשישים אצלכם במשפחה, ואל תהססו לפנות לגורמי מקצוע מתאימים, כי בעזרת הטיפול המתאים תוכלו לנסות להעלות את איכות החיים של הקשישים ולסייע להם להתמודד עם אתגרי החיים, והם תלויים בתמיכה הכוונה והדרכה שלכם.


האם ניתן לזהות דיכאון בגיל השלישי?


התשובה היא בהחלט כן, לדיכאון (בכל גיל) יש מאפיינים ברורים שניתן לשים לב אצל קרובינו, ירידה בעניין בסביבה, שינויים בהרגלי השינה והאכילה, מופנמות, מצב רוח ירוד, חוסר רצון לתקשורת עם הסביבה, עצבנות מתמדת, תחושת חוסר ערך, מחשבות חוזרות על המוות, כל אלה הם סימנים ברורים כי עובר על אותו קשיש משבר כלשהו, זיהוי מוקדם והתחלת טיפול בזמן, יכולים לסייע באיכות החיים של אותו קשיש.


מה זה דמנטיה (שיטיון)?


מדבור תסמונת שבה קיימת ירידה בתפקודים הקוגניטיביים כגון זיכרון, דיבור, התמצאות במרחב ועוד. ירידה זו תוביל לירידה בתפקוד אותו קשיש וירידה באיכות החיים וגם בתפקוד היום יומי.

גורמים נפוצים לדמנציה כגון מחלת האלצהיימר אשר שכיחה בגיל הזה, גורם נפוץ נוסף הוא פגיעה בכלי הדם במוח, מצב זה נקרא דמנציה וסקולרית והיא הגורם השני בשכיחותו.


קשיים של הגיל השלישי בקבלת עזרה מהסביבה


אחת הבעיות הנפוצות בגיל הזה, היא העדר היכולת של הקשישים לקבל עזרה מהסביבה שלהם, בין אם זה קשיים הקשורים לכבוד (מאוד קשה לאדם להבין כי הוא אינו עצמאי כמו בעבר, ויש קושי פסיכולוגי אדיר בקבלת העובדה כי אנחנו נהיים תלויים יותר בסביבה). ובין אם זה פסימיות של הקשיש בהבנה כי עזרה חיצונית יכולה לסייע לו בשיפור איכות החיים שלו, אין ספק כי קשישים רבים מתקשים מאוד בבקשת עזרה מהסביבה או פניה לאנשי מקצוע לקבלת הסיוע שהם זקוקים לו. תפקידנו כאנשים הקרובים לקשיש לעזור לו למצוא את המטפל המתאים למצב שלו כי אין שום סיבה שלא ננסה לסייע ליקרינו להעלות את איכות חייהם.

קשיים של הגיל השלישי בקבלת עזרה מהסביבה



טיפול אונליין בגיל השלישי


הגיל השלישי מאופיין בירידה במצב הגופני, קשישים רבים מתקשים פיזית, ונוצרים להן מגבלות חדשות שחלקן מקשות עליו לנוע, ודברים כמו נסיעות ארוכות או הליכה כבר לא קלים כמו פעם, אך לזמלנו כיום קיימים פתרונות טכנולוגים שיכולים לסייע לבני הגיל השלישי לקבל טיפול הולם באמצעות כלים אונליינים כמו זום או כלי וידאו אחרים. למרות הפחד מטכנולוגיה שמאוד נפוץ בגיל הזה, יש היום יותר ויותר כלים שנוח להפעיל אותם והם יותר ידידותיים לבני הגיל השלישי. וע"י עזרה מהסביבה יכול הקשיש לקבל יעוץ מתאים גם כאשר הוא מתקשה לצאת מהבית.


למי יש לפנות בטיפול בגיל השלישי?


קיימים מטפלים רבים אשר תחום המומחיות שלהם הוא בני הגיל השלישי, וקיימות גישות טיפול רבות לגיל השלישי, בעל הספה תמצאו מטפלים רבים מתמקדים בטיפול בגיל זה, פסיכולוגים קליניים, פסיכותרפיסטים, מטפלי CBT, עו''סים ועוד, יכולים לסייע ליקירכם ולשפר דרמטית את איכות חייהם, כאן נכנסת האחריות שלכם לבני המשפחה הקשישים, ללא סיוע של המשפחה הקרובה, הקישים יתקשו להתמודד לבדם עם הקשיים הקיימים בגיל השלישי, אל תהססו לפנות לאנשי המקצוע המתאימים, קבלת עזרה בשלב המתאים יכולה לשפר דרמטית את איכות החיים.

מחפשים לשאול שאלות לגבי הקשיים הפסיכולוגיים בגיל השלישי? מוזמנים לפנות אלינו בפורום הגיל השלישי.