
השלכות נפשיות של פרישה מהעבודה
שרון האס שופטי - עו"ס גרונטולוגית מומחית לגיל זקנה
רוב האנשים חולמים בהקיץ על שלב היציאה לגמלאות שיאפשר להם קצת זמן לעצמם. והנה – כאשר שלב הפרישה מגיע סוף סוף, התגובה האנושית הטבעית היא ירידת מתח, תחושה של אובדן דרך ואובדן משמעות ואף דיכאון ממשי. חלק מהדרכים להתמודד עם הקושי היא להזכיר לעצמכם כמה חיכיתם בעבר לשלב הזה ומה היו התוכניות שלכם לגביו.
הפרישה מהעבודה, אם כך, אינה רק שינוי סטטוס מקצועי ויש לה השלכות דרמטיות על האופן שבו האדם תופס את עצמו ועל האופן בו העולם שסביבו תופס אותו.
למה הזהות המקצועית כל כך חשובה בחיינו?
המקצוע ומקום העבודה שלנו אינם מהווים רק מקור פרנסה. רחוק מכך.
עולם העבודה הוא זירה רוחשת שבה משקיע האדם אנרגיה רבה, ולא רק בפן המקצועי. זהו המקום בו אנחנו יכולים לממש את עצמנו מבחינה אישית ומקצועית, להתמודד עם אתגרים, ללמוד ולהתפתח, לנהל קשרים חברתיים ענפים, ללמוד איך לנהל עימותים ועוד.
העבודה מהווה מוקד מרכזי בסדר היום שלנו, ומספקת לרוב האנשים תחושה של ערך ושל משמעות.
משבר הפרישה מהעבודה
כשמבינים את חשיבותו של עולם העבודה בחיים האנושיים, קל יותר להבין מדוע הפרישה מהעבודה מהווה משבר משמעותי, אשר השלכותיו נרחבות ומשפיעות כמעט על כל תחום בחיי האדם. הדבר מתחדד אף יותר כאשר נזכרים כי הפרישה מהעבודה באה לצד שינויים מורכבים נוספים בחיי האדם – השינויים הפיזיולוגיים שמביא הגיל, יציאת הילדים מהקן המשפחתי, זוגיות שנכנסת לשלב חדש ושינויים נוספים שגורמים לאדם המבוגר לחוש פחות נחוץ ומשמעותי ובעיקר – פחות בטוח מי הוא ומה עליו לעשות.
מהם הסיכונים המרכזיים בשלב הפרישה מהעבודה
אחרי הפרישה משתנה סדר יומו של הגמלאי, פתאום כבר לא מובן מאליו לאן הולכים כל בוקר ומהו הדבר שממלא את החלק הארי ביום.
אנשים רבים שפורשים מעבודתם מתמודדים עם תגובות נפשיות קשות לאירוע, שמופיעות בדרך כלל לאחר שוך חגיגות הפרישה ותחילתה של מציאות חדשה ולא מוכרת.
הירידה בתחושת הערך העצמי והפגיעה בזהות מובילות, פעמים רבות, לדיכאון וחרדה, אשר בתורם, מעלים את הסיכון למשברים נפשיים ואף לאובדנות.
מחקר שנערך בנושא הראה כי אנשים בגיל הפרישה (+60) מהווים קבוצת סיכון משמעותית מאוד לאובדנות, לאור שינויי החיים הדרמטיים שהם חווים והתחושה הקשה שאין בהם יותר צורך או תועלת.
מה אפשר לעשות כדי לרכך את ההשפעות הקשות בשלב הפרישה מהעבודה
לזכור שבמידה מסוימת - אתם חיים את החלום
בגילאים צעירים יותר, בעיקר בשיאם של שלבי התבססות הקריירה והקמת המשפחה, רוב האנשים חולמים בהקיץ על שלב היציאה לגמלאות שיאפשר להם קצת זמן לעצמם. והנה – כאשר שלב הפרישה מגיע סוף סוף, התגובה האנושית הטבעית היא ירידת מתח, תחושה של אובדן דרך ואובדן משמעות ואף דיכאון ממשי. חלק מהדרכים להתמודד עם הקושי היא להזכיר לעצמכם כמה חיכיתם בעבר לשלב הזה ומה היו התוכניות שלכם לגביו.
ליהנות מירידת המתח
מחקרים מצאו כי עבור אנשים ממעמד סוציו-אקונומי מבוסס יחסית, היציאה לפנסיה מפחיתה בצורה משמעותית את המתחים היומיומיים, שנבעו בחלקם מדרישות עולם העבודה: מועדי הגשה שצריך לעמוד בהם, לו"ז צפוף עם מעט מאוד זמן פנוי וכד'.
אם אתם לא נמצאים במצוקה כלכלית לאחר הפרישה ולא צריכים לדאוג לעתיד הפיננסי שלכם – נסו להרגיש את ירידת המתח הזו ולקבל אותה כבשורה טובה, שתשמור לכם על מצב הרוח ואפילו על הלב.
למלא את החיים ולשמור על סדר יום קבוע
זוכרים את כל הדברים שאמרתם שתעשו כשתצאו לפנסיה? כעת הגיע הזמן לעשות אותם.
לא משנה אם תבחרו להתחיל להתאמן למרתון, להשתתף בקורס צילום, לצאת לטיול מסביב לעולם או לאמץ כל תחביב אחר, העיקר שסדר היום שלכם יכלול דברים שאתם אוהבים ושמחים להשקיע בהם זמן ואנרגיה.
להדק את הקשרים המשפחתיים
בתקופת הפרישה ואחריה, חשוב מאוד שתהיו מוקפים באנשים ונשים שאתם אוהבים ושאוהבים אתכם. הקפידו על זמן איכות קבוע על הילדים והנכדים, שיעשה טוב גם לכם וגם להם ויזכיר לכם כמה אתם משמעותיים עבור אנשים אחרים, גם לאחר הפרישה.
להתנדב לאחר הפרישה
אחת העצות הטובות ביותר שאנחנו יכולים לתת למי שפורש מעבודתו, היא למצוא תחום שנוגע לכם ללב ולנסות לעשות בו טוב.
יש בישראל ילדים, בני נוער, חיילים בודדים, עולים חדשים וקשישים עריריים שישמחו מאוד לעזרתכם.
לא תאמינו כמה משמעות ותחושה של ערך אפשר לקבל באמצעות נתינה לאחרים.
שרון האס שופטי
עו"ס גרונטולוגית
מומחית לגיל זקנה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

קרימינולוגית קלינית
התמחות: דיכאון, חרדה, התמודדות עם מחלה נפשית, משברי חיים, קשיים ביחסים בין אישיים, בעיות במיניות, טראומה, הת
אזור בארץ: קרית טבעון, עמק יזרעאל, יוקנעם, אזור הקריות, אזור הצפון ומטפלת אונליין.
שפה: עברית,אנגלית
מומחית בטיפול במבוגרים ומתבגרים המתמודדים עם משברים וקשיים רגשיים, חרדה, דיכאון, קשיים בתחום המיני, הבין אישי, טראומה והתמכרויות.

עובד סוציאלי קליני, MSW
התמחות: בריאות הנפש, טראומה, קשיים בויסות הרגשי, קונפליקטים בין בני זוג, מצבי דכאון וחרדה, אובדן ואבל, מצבי
אזור בארץ: שפלה,רחובות,נס ציונה
שפה: עברית
הטיפול מיועד לאנשים עם קשיים נפשיים ובינאישיים המבקשים להפחית את המצוקה ולהקל על הכאב הנפשי באמצעות התבוננות טיפולית עמוקה ומשותפת

פסיכולוגית שיקומית
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה, חרדה חברתית, לקויות למידה קשב וריכוז,פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים, או
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת גן
שפה: עברית
פסיכולוגית שיקומית ונוירופסיכולוגית בסוף ההתמחות. מטפלת בגישה אינטגרטיבית המשלבת בין הגישה הדינאמית לכלים קוגניטיביים- התנהגותיים
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טיפול באדם חולה דמנציה צוות על הספה
התמודדות עם בן משפחה שחולה בדמנציה היא משימה מורכבת מאוד – גם ברמה המעשית וגם ברמה הנפשית. במאמר זה ננסה לתת לכם טיפים והמלצות במטרה לסייע לכם בהתמודדות.
לחיות בכבוד ולמות בכבוד שרון האס שופטי גרונטולוגית מומחית לגיל השלישי
רפואה המודרנית, ובעיקר הטכנולוגיה הרפואית, הביאו למצב בו ניתן להאריך חיי אדם במצב סופני באמצעים מלאכותיים. אולם אז, איכות חייו וכבודו כאדם עצמאי, פעיל ושאינו תלוי בזולת נשללים ממנו.
טיפול בהורים בגיל זקנה בתקופת החגים שרון האס שופטי גרונטולוגית מומחית לגיל השלישי
רבים מאתנו נמצאים בשלב שבו הורינו הינם אנשים קשישים בגיל זקנה, ואנחנו נדרשים לתשומות לב ורגישות גדולה יותר לצרכיהם, משום שיתכן שהם כבר אינם האנשים העצמאיים והכל יכולים שהכרנו.
דיכאון סמוי בגיל השלישי צוות אתר על הספה
דיכאון סמוי הוא דיכאון שאינו מתבטא בתסמינים המוכרים והברורים לעין, דבר שהופך אותו קשה במיוחד לזיהוי, ישנן אוכלוסיות, כמו גברים וקשישים, המועדות באופן מיוחד לדיכאון סמוי, שמקשה על אבחון וטיפול יעילים