לחיות בכבוד ולמות בכבוד
שרון האס שופטי גרונטולוגית מומחית לגיל השלישי
במהלך השנים "נבנתה" הכרה לכך שיש חשיבות לאפשר לאדם להכין מסמך משפטי בעודו כשיר ובעל מחשבה צלולה, בו יפרט את הסכמתו ואי הסכמתו לגבי כל סוג פעולה מאריכת חיים, לקראת מצב אפשרי בו הוא יהיה במצב סופני וללא יכולת להביע את דעתו
הרעיון המרכזי העומד בבסיס המאמר הינו רעיון האוטונומיה של האדם על גופו וכן שמירת כבוד האדם בסוף חייו.
הרפואה המודרנית, ובעיקר הטכנולוגיה הרפואית, הביאו למצב בו ניתן להאריך חיי אדם במצב סופני באמצעים מלאכותיים. אולם אז, איכות חייו וכבודו כאדם עצמאי, פעיל ושאינו תלוי בזולת נשללים ממנו.
בעקבות פניות רבות לבתי המשפט (בשנות ה-80-90) ועקב פסיקות רבות לזכות החולים שביקשו לא להאריך את חייהם באופן מלאכותי, עלתה המודעות לנושא של כיבוד "צוואה בחיים".
במהלך השנים "נבנתה" הכרה לכך שיש חשיבות לאפשר לאדם להכין מסמך משפטי בעודו כשיר ובעל מחשבה צלולה, בו יפרט את הסכמתו ואי הסכמתו לגבי כל סוג פעולה מאריכת חיים, לקראת מצב אפשרי בו הוא יהיה במצב סופני וללא יכולת להביע את דעתו.
לגופים כמו עמותת "לילך" ולעמותה למען זכויות החולה יש חלק חשוב בהעלאת המודעות לתחום זה. עמותת "לילך" נאבקת מזה שנים על שמירת כבוד האדם ולמניעת סבל מיותר מחולים הנוטים למות, וקבלת הכרה חוקית, משפטית וציבורית בזכותו של אדם לחיות ולמות בכבוד. בעקבות תהליכים אלו ובעקבות המלצות דו"ח ועדת שטיינברג נחקק בכנסת בשנת 2005 חוק החולה הנוטה למות / הנחיות רפואיות מקדימות.
אנשים רבים מילאו את הטפסים של עמותת "לילך", שמילאה תפקיד חשוב עד חקיקת חוק החולה הנוטה למות. מרגע חקיקת החוק ניתנת לכל אדם, מעל גיל 17, בעל כשרות משפטית, אפשרות למלא את טפסי "חוק החולה הנוטה למות" שהם נספח של החוק.
"חוק החולה הנוטה למות" שנחקק בישראל בשנת 2005, מהווה מעין מהפכה במשפט הישראלי. החשיבות הרבה של החוק נעוצה בעובדה שהוא מאפשר לאנשים, באמצעות מילוי וחתימה על טפסים, לתכנן ולהביע את רצונם מראש, באשר לאופן בו יחיו בסוף חייהם ומחייב לכבד את רצונם.
מטרת "חוק החולה הנוטה למות" היא להעביר את ההחלטה לאדם עצמו, לכבד את רצונו אם יבחר להניח לתהליך טבעי לסיים את חייו – ללא התערבות רפואית.
הרופאים מחויבים ע"פ החוק, לכבד את ההנחיות שניתנו ופורטו מראש ע"י המטופל, כאשר נקבע שהוא חולה נוטה למות, שאינו יכול לקבל החלטות בנוגע לטיפול בו או שאינו מסוגל להביע את רצונו.
כאמור הטפסים מקבלים תוקף, רק כאשר האדם מוגדר כנוטה למות, אשר אינו מסוגל להביע את רצונותיו או לקבל החלטות. כל עוד האדם מסוגל וכשיר להביע את רצונותיו פועלים רק על פי רצונו המפורש ולא על פי ההנחיות שבכתב.
לאחר מילוי הטפסים, הטפסים נשלחים למשרד הבריאות, שם הם נבדקים בקפדנות, מקבלים אישור, נסרקים ומועברים בהדרגה לכל בתי החולים בישראל. העותק המקורי נשלח חזרה אל השולח.
ניתן להוריד את הטפסים באתר של משרד הבריאות.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, מומחית להתמכרויות
התמחות: תקשורת מקרבת וקשיי תקשורת, מרחק וקרבה ביחסים,כלים לפתרון ריבים והתאוששות מהירה מהם, משברים בזוגיות,
אזור בארץ: שרון,עמק חפר, נתניה וחדרה
שפה: עברית
מטפלת פרטנית, זוגית ומשפחתית מנוסה לטיפול זוגי בנושא תקשורת,כלים לפתרון ריבים והתאוששות מהירה,פרק ב', ועוד. בנוסף, טיפול גמילה ו
עובדת סוציאלית MSW, מתמחה בפסיכותרפיה
התמחות: מנחת קבוצות וצוותים, בעלת ניסיון משמעותי בעבודה טיפולית עם נשים המתמודדות עם פוסט טראומה מורכבת, מתמ
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית
בעלת 15 שנות ניסיון בעולם הטיפול, מומחית בהתמודדות עם קשיים בתחומים רבים כגון חרדה, דכאון, טיפול במצבי משבר, טיפול נפשי, טיפול תומ
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: טיפול דינמי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי- CBT, טיפול קצר מועד, דיכאון, פוסט טראומה, חרדה, משברי חיים, א
אזור בארץ: גבעתיים, עמק חפר, נתניה
שפה: עברית
פסיכולוג קליני מומחה. מטפל במבוגרים ומתבגרים בקליניקה בגבעתיים ובעמק חפר. מאמין ששינוי בטיפול טמון בקשר ובנוכחות פעילה בין השניי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה זה טיפול ACT? וכיצד הוא יכול לסייע לנו צוות על הספה
טיפול ACT – טיפול בקבלה ומחויבות, היא שיטת טיפול שפותחה בסוף שנות ה-90, כחלק מהגל החדש של טיפולי CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) וכוללת רכיבי מיינדפולנס, במטרה לקדם גישה ופעולה חיובית אצל המטופלים.
השלכות נפשיות של פרישה מהעבודה שרון האס שופטי - עו"ס גרונטולוגית מומחית לגיל זקנה
אצל רוב האנשים, הזהות המקצועית מהווה חלק משמעותי ובלתי נפרד מהזהות האישית. מה שאנחנו עושים בחיינו המקצועיים, הוא חלק ממי שאנחנו ופעמים רבות אף מופיע כאחד הפרטים הראשונים והחשובים ב"כרטיס הביקור" שאנו מציגים לעולם.
איך לטפל בשחיקה נפשית בעקבות המלחמה? צוות אתר על הספה
דמיינו אצן מקצועי - הוא צריך לרוץ 100 מטר בספרינט ונותן את כל מה שיש לו כדי להגיע למטרה. הכי מהר, עכשיו דמיינו את אותו אצן בריצת מרתון שאורכה לא נקבע מראש, המלחמה שמנהלת ישראל מאז אוקטובר היא ריצה כזו והעומס הרגשי שהיא מטילה מביא לשחיקה נפשית אצל רבים.
צמיחה והתחדשות צוות אתר על הספה
הורה היה רוצה שילדו ידע לקום אחרי שנופל, לברך על מה שיש לו ולא רק לרצות את מה שיש לאחרים. כהורים יש בנו תפילה מתמדת שלילד שלנו יהיה כוח להתמודד עם כל משבר שלא יבוא.