גישה אדלריאנית | טיפול באומנות | ביופידבק | גישה ממוקדת לקוח | גישה קוגניטיבית התנהגותית | ניתוח חלומות
גישה אקלקטית | EMDR | הגישה הקיומית | טיפול משפחתי בגישה מערכתית | גישה פמיניסטית | גשטאלט
הגישה ההומניסטית | היפנוזה | גישה יונגיאנית | טיפול במשחק | פסיכואנליזה | טיפול פסיכודינאימי | טיפול ראציונאלי
טיפול התייחסותי | פסיכולוגיית העצמי | התערבות ממוקדת פתרון | אימגו | פסיכולוגיה רפואית
אימגו- טיפול זוגי

המושג "אימגו" מתאר תמונה מופנמת של מערכות היחסים שלנו בילדות עם הדמויות המשמעותיות שטיפלו בנו. אותה תמונה מופנמת משפיעה על בחירת בן/ בת הזוג שלנו בבגרות: אנו בוחרים את מי שמתאים לתמונה זו גם בתכונות הטובות, וגם בתכונות שאין אנו אוהבים. בכך, היחסים הזוגיים הופכים להזדמנות לצמיחה ולריפוי. הטכניקה המרכזית בשיטת האימגו היא 'הדיאלוג ההתכוונותי'. בטכניקה זו, מתרגלים בני הזוג הקשבה פעילה והופכים את השיח ביניהם למשמעותי ומאפשר תיקון.




ביופידבק

הביופידבק היא שיטה המשתמשת באותות ששולח הגוף לשיפור הבריאות. כאשר אדם מודד חום או נשקל הוא מקבל "פידבק" לגבי גופו אשר לאחריו הוא מתנהג בהתאם. המטפל משתמש במסרים ופידבקים מתקדמים יותר על מנת לטפל בחרדה, דחק , או כאבי ראש הנובעים ממתחים. לדוגמה, יכול המטפל בביופידבק להשתמש במכשיר הקולט אותות חשמליים מהשרירים. לדוגמה, כאשר מטופל מנסה להירגע, הוא מבין כיצד מגיב גופו למחשבה (ניסיון להירגע) ולומד כיצד לשלוט טוב יותר במוחו ובתגובות גופו למחשבות אלו.




גישה אדלריאנית

פסיכותרפיה אדלריאנית נוסדה על ידי אלפרד אדלר אשר היה תלמידו של פרויד והתנגד לטענה כי דחפים מיניים הם שורשה של כל בעיה פסיכולוגית. הגישה יוצאת מנקודת הנחה חיובית לגבי טבעו של האדם. בני האדם הם יצורים מכווני מטרה השואפים ליצירת קשרים חברתיים ואנו השולטים בגורלנו. רוב הקשיים האישיים נובעים מרגשות נחיתות. מטפל אדלרינאי יזהה, יחקור ויבדוק את תפיסותיו של המטופל לגבי מטרותיו בחיים. הוא יאסוף מידע אודות היסטוריית חייו של המטופל, וישתמש במידע על דפוסי התנהגות של המטופל לצורך אימוץ מטרות חדשות, זמינות וברות השגה המכוונות לתחושת סיפוק חברתי. מטרות אלו העשויות להיות קשורות לכל תחום בחיים ולכלול פיתוח מיומנויות של הורות, טיפוח זוגיות ואף להפסקת התעללות. לאחר שמיומנויות אלו הושגו, יוכל המטפל לעזור למטופל להציב מטרות חדשות ולערוך חוזה לגבי הדרך בה ישיגו אורח חיים בריא ומסופק יותר.




גישה ממוקדת לקוח

גישה שפותחה על ידי קרל רוג'רס בשנות הארבעים. מבוססת על הרעיון המעצים כי התשובה לבעיותיו של אדם נמצאת אצלו ולא אצל הרופא בחלוק הלבן. תפקידו של המטפל הממוקד לקוח הוא להקשיב בזהירות ולשאוף להבנה מקסימלית של הלקוח כל שיוכל למקסם את יכולותיו הטבעיות לצמיחה ולשיפור. הגישה עוזרת למטופל לחיות בכאן ועכשיו, בהווה, ולהתמקד בשינוי אישיותי ולא במבנה האישיותי המקורי.




גישה קוגניטיבית התנהגותית (CBT)

הגישה הקוגניטיבית התנהגותית שמה במרכז את תפקידה של המחשבה בדרך בה אנחנו מתנהגים ומרגישים. על פי גישה זו, מחשבות, ולא אנשים או אירועים, מביאות לתחושות ורגשות שליליים. המטפל עוזר למטופל לבחון ולזהות אמונות ותפיסות לא פונקציונליות המעצבות את הדרך בה חושב. הוא עוזר למטופל לשנות את דרך המחשבה וההתנהגות הנובעות מאמונות אלו. הטיפול הוא מובנה ומבוסס על שיתוף פעולה בין המטפל למטופל ובדרך כלל כרוך במשימות ו"שיעורי בית". CBT היא גישה אשר נבדקה מחקרית והוכחה כיעילה בטיפול, תוך זמן קצר יחסית, במגוון קשיים כגון חרדה ודיכאון.




גישה אקלקטית

רוב המטפלים כיום נוקטים בגישה טיפולית אקלקטית בעבודתם הניזונה ממספר גופי ידע המעצבים את גישתם היחודית לטיפול ועזרה. בעזרת טכניקות השאובות מגישות שונות יכול המטפל להתאים את הטיפול לבעיה הספציפית ולאישיותו של המטופל. גישה אקלקטית מאפשרת למטפל גמישות בדרך בה מגיש עזרה לכל אחד ממטופליו השונים בכוחותיהם ותחושותיהם.




גישה הקיומית

פסיכותרפיה קיומית מבוססת על תפיסה פילוסופית הגורסת כי בן האנוש נמצא לבדו בעולם והדרך היחידה להתגבר על בדידות זו היא באמצעות יצירת משמעות ותרגול עצמי של בחירה חופשית. המטפל בגישה הקיומית מעודד את המטופל להתמודד עם חרדות קיומיות ולקבל החלטות עבור עצמו. דגש רב מושם על לקיחת אחריות מלאה על תוצאות והשלכות החלטות שהתקבלו מעבר לזכות ולחופש לתת משמעות פרטית לחוויות החיים. הטיפול מתמקד בהווה ובעתיד ולא בעבר.




גישה פמיניסטית

גישה המתמקדת בהעצמת נשים. המטפל עוזר למטופלת לגלות את הדרך לשחרור ממודלים מסורתיים אשר עלולים לחסום את התפתחותה וצמיחתה. הגישה לרוב מתמקדת בשיפור האפקטיביות של מיומנות כגון תקשורת, אסרטיביות, הערכה עצמית, ויחסים בינאישיים.




גישה יונגיאנית (פסיכותרפיה אנליטית)

פותחה על ידי קארל יונג, שואפת לעזור לאנשים להגיע אל התת מודע במטרה להגיע לדרגות גבוהות יותר של אינדיבידואציה ומימוש עצמי. יונג חיפש דרכים להבנה מעמיקה של הנפש דרך חלומות, אומנות, מיתולוגיה, דת ופילוסופיה. המטפל היונגיאני יעזור למטופל למצוא משמעות בחייו תוך מתן כבוד למסתוריות הנפש והנשמה.




גשטאלט

הטיפול בגשטאלט חותר להשגת אינטגרציה בהתנהגות, רגשות, מחשבות של המטופל על מנת שהכוונות והמעשים יביאו לבריאות נפשית אופטימלית. המטפל יעזור למטופל להעלות מודעות עצמית, לחיות בהווה ולהגביר לקיחת אחריות ודאגה עצמית. הטכניקות בהן נעשה שימוש בגישה זו כוללות עימותים (קונפרונטציה), ניתוח חלומות, ומשחקי תפקידים.




הגישה ההומניסטית

הגישה יוצאת מנקודת הנחה כי יצר האדם טוב מנעוריו ומדגישה את יחודיותו של כל אדם. המטפל בגישה הקיומית מעוניין לחקור את היצירתיות, האהבה ומימוש עצמי של הפונה ועוזר לו להבין את הפוטנציאל הטמון בשינוי ובצמיחה עצמית. גישות רבות פותחו ונובעות מתיאוריה זו (גשטאלט, גישה ממוקדת לקוח ועוד).




התערבות ממוקדת פתרון - טיפול קצר מועד

תרפיה הממוקדת במטרות שהמטופל רוצה להשיג בטיפול ולאו דווקא בבעיותיו הרגשיות או הנפשיות. המטפל יעזור למטופל להבהיר את חזונו לגבי העתיד הרצוי לו, ואז למפות את השינויים הקטנים והגדולים הנדרשים על מנת להגשים חזון זה. המטפל ידגיש ויתן מקום להצלחות שחווה המטופל ויעזור לו לשאוב כוחות מהצלחות אלו במקום לשקוע בבעיות או במגבלות.




היפנוזה

המילה היפנוזה, מיוונית, משמעה שינה. הטיפול משתמש בתרגילי הרפיה, ומביא את המטופל למצב של עוררות המודעות. מצב תודעה זה, שאינו שינה אך אינו ערות מוחלטת (מעין חלום בהקיץ), מאפשר האצת תהליכים טיפוליים. ההיפנוזה מורידה את לחץ הדם, ואת קצב פעימות הלב ומאפשרת לגוף להגיע למנוחה. כאשר עובדים עם זיכרונות ההיפנוזה עוזרת למטופל לתת משמעות מחודשת, להבין הקשרים, להירגע ולבחון מחדש את אותם זיכרונות מנקודת מבט חדשה. התהליך מאפשר הבניה מחודשת ובריאה יותר של תחושותיו והאסוציאציות של האדם עם אירועי העבר. השיטה יעילה ועוזרת במיוחד לטיפול בפוביות, חרדות ומצבי לחץ.




טיפול משפחתי בגישה מערכתית

מטפלים משפחתיים העובדים בגישה מערכתית רואים את מקור הבעיות המשפחתיות לא בבעיותיו של חבר משפחה אחד אלא בדינאמיקה המשפחתית. המשפחה נתפסת כגוף אחד, מערכת בעלת שפה, חוקים, גבולות, תפיסות, דפוסי התנהגות וצרכים. שינוי בכל אחד מחבריה בהכרח משפיע על המערכת כולה ומאלץ את המערכת להתארגן מחדש להשגת איזון. המטפל עוזר לכל אחד מחברי המשפחה להבין את תפקידו במשפחת המוצא שלו ולראות כיצד ניסיון זה עיצב את התפקיד שלקח במשפחה הגרעינית הנוכחית.




טיפול במשחק

משמשת בדרך כלל לטיפול בילדים בגילאי 3- 11. זוהי שיטת יעוץ המסתמכת על המשחק ככלי עזר למטפל לתקשר עם ילדים ולהעריך את בריאותם הנפשית. מאחר וכישורים קוגניטיביים מתפתחים לפני כישורי הבעת שפה, המשחק הינו ערוץ אפקטיבי להבנת עולמו של הילד. המטפל יבחן את הדרך בה הילד משחק בצעצוע (כלי בית, בובות, ארגז החול), ינסה להבין מתצפיות אלו את התנהגותו של הילד ולאבחן מהי הבעיה.




טיפול באומנות

גם אם נראה כמו שיעור אומנות, הטיפול באמצעים אומנותיים הינה טכניקה מבוססת המשתמשת בתהליך היצירתי בכדי לעזור ולהשיג שיפור בבריאותו הנפשית של המטופל. טיפול באומנות מתאים לילדים ולמבוגרים ולשימוש בטיפול במגוון רחב של נושאים ובעיות: חרדה, דיכאון, בעיות משפחתיות, התעללות ואלימות במשפחה, אובדן, טראומה ועוד. הגישה מבוססת על התפיסה כי תהליך היצירה הוא תהליך מרפא וכי ומשפר איכות חיים. כאשר המטופל מצייר או יוצר, המטפל משתמש בתוצרי העבודה ובדרך בה המטופל מתייחס לתהליך היצירה כאנלוגיה וכקרש קפיצה על מנת להגיע לתובנות פנימיות, לשיפור ההסתגלות הרגשית והשיפוט, להתמודדות עם לחצים ומתחים.




טיפול פסיכודינאימי

טיפול פסיכודינאמי צמח מהפסיכואנליזה הפרוידיאנית. המטפלים הפסיכודינאמיים מאמינים כי יש להביא את התת- מודע למודעות וכך מתאפשרת הגעה לתובנות ופתרון קונפליקטים. הטיפול הפסיכודינאמי קצר יותר ופחות אינטנסיבי מהפסיכואנליזה. כמו כן גישה זו מתמקדת על היחסים שבין המטפל למטופל כדרך להבנת יחסיו הבינאישיים של המטופל מחוץ לטיפול.




טיפול ראציונאלי – אמוטיבי (RET)

הגישה פותחה על ידי אלברט אליס והיתה אחת השיטות הקוגניטיביות- התנהגותיות הראשונות. RET גורסת כי רגשותינו הם תוצאה של אמונותינו, שאינן ראציונליות ברובן, ועל כן גורמות לנו סבל מיותר. המטפל בגישת RET יעודד את המטופל לשנות את התנהגותו על פי אמונות חדשות, ראציונליות, ובכך להקל על בעיותיו הרגשיות. זוהי גישה אקטיבית הכוללת לרוב גם משימות ושיעורי בית.




טיפול התייחסותי (Relational Therapy)

הטיפול ההתייחסותי מציע אסטרטגיות התמודדות עם זוגיות לא- מתפקדת ולשיקום ההרמוניה ביחסים הבינאישיים. זוגות - לאחר בגידה, אירוע טראומתי או היעדר תשוקה- עשויים למצוא שיטה זו יעילה. על מנת לתקן את הקונפליקט, המטפל מנסה לזהות את הבעיה העיקרית המפריעה לאינטימיות הרגשית של הזוג. הוא ינסה לשקף לבני הזוג כיצד כל אחד מהם תורם לבעיה וילמד אותם מיומנויות וכלים לשיפור הדרך בה הם מתקשרים ומתייחסים אחד לשני. בגישה זו זוגות צפויים לראות שינוי ביחסיהם בתוך שלושה עד שישה שבועות.




ניתוח חלומות

ישנם מטפלים המשלבים טכניקה זו בתוך גישות טיפוליות נוספות. גילוי משמעותם של חלומות באמצעות שימוש בסמלים, מיתוסים, אסוציאציות חופשיות וזיכרונות עשוי לעזור למטופלים להבין את מצבם הפסיכולוגי. קיימות מגוון פילוסופיות וגישות לניתוח חלומות כמו בגישה האדלריאנית (הגורסת כי חלומות הם השתקפות של דאגות עכשוויות), גשטאלט (בה כל אדם או אובייקט בחלום מייצג היבט של החולם) וגישות פסיכואנליטיות (החלומות הם המפתח להבנת התת מודע של החולם).




פסיכולוגיית העצמי

פסיכולוגיית העצמי הינה זרם בגישה הפסיכואנליטית אשר נוסד על ידי היינץ קוהוט. הגישה גורסת כי הערכתו העצמית וחיניותו של כל אדם, נובעת ומתוחזקת על די התגובות האמפתיות של האחרים כלפי צרכיו. המטפל בגישה זו יספק הקשבה אמפתית וידגיש את חשיבותה של זו בחייו של המטופל.




פסיכולוגיה חיובית

גישת הפסיכולוגיה החיובית ששמה לעצמה מטרה לפתח גישה מניעתית שתעצור את מגיפת הדיכאון ותעזור לאנשים לפתח חוסן נפשי וחיים מאושרים ובעלי משמעות. עד אותה תקופה האושר נחשב לתחום ניו-אייג'י ורוחני בלבד, פריבילגיה לאנשים שאין להם משהו טוב ורציני יותר לעסוק בו. גישת הטיפול בבעיות נובעת מתפיסה ששלילי וחיובי מצויים בשני קצוות של אותו ציר. אך האם רגשות חיוביים ושליליים הם באמת ההיפך אחד של השני? ממצאים מחקריים מהשנים האחרונות מורים שלחלוטין לא, למעשה הם שני גורמים בלתי תלויים זה בזה. מכאן שיש למדוד ולטפל במקביל הן בשלילי והן בחיובי. בשלילי עסקה הפסיכולוגיה מאז היווסדה, ואין כמובן כל כוונה להפחית מההישגים והכלים שפותחו בכיוון זה, אך החדשנות שמציעה פסיכולוגיה חיובית היא בפניה שלה אל מחצית הכוס המלאה כגישה טיפולית ומניעתית. לקריאה נוספת...




פסיכואנליזה

פסיכואנליזה הינה שיטת טיפול אשר בה המטופל חוקר את דפוסי החשיבה וההתנהגות שלו, הנובעים בדרך כלל מהדרך בה עבר את שלבי ההתפתחות בילדות- דרך אסוציאציות חופשיות. בטיפול הפסיכואנליטיקאי המסורתי, מתנהל הטיפול כארבע פעמים בשבוע והמטפל כמעט ואינו חושף את הבנותיו ומחשבותיו במהלך הטיפול.




(Eye Movement Desensitization and Reprocessing) EMDR

זוהי שיטת עיבוד מידע המיועדת לטיפול בעיקר בטראומות, פוביות והתמכרות. במהלך הטיפול, המטופל מתבקש לפקס ראייתו בתנועה של גירוי חיצוני (אצבעו של המטפל או כפתור) תוך כדי מיקוד החשיבה במחשבה, תחושה או דמות הקשורים לחוויה הטראומתית או לתחושות הלא נעימות בעטיין הגיע לטיפול. לאחר מכן מתבקש המטופל לחשוב מחשבה חדשה בעודו ממשיך ומביט בגירוי החיצוני. ההתערבות האינטגרטיבית (הפעלת האונות תוך כדי התמקדות בגירוי) מסייעת להפטר מהזיכרונות הטראומתיים ולאמץ מחשבות חיוביות יותר.




פסיכולוגיה רפואית

פסיכולוגיה רפואית הינה תחום התמחות בפסיכולוגיה שהוא חדש יחסית והתפתח בשנים האחרונות. ההתמחות בפסיכולוגיה רפואית התפתחה בשני העשורים האחרונים עם המחקר שבחן את השפעות ההיבטים ההתנהגותיים והרגשיים של חולים על מהלך המחלה, על שיתוף הפעולה של חולים עם הצוות הרפואי בטיפול ועל ההתמודדות הנפשית שלהם עם מצבי חולי ודחק מתמשכים.

הפסיכולוגיה הרפואית היא מעין גוף ידע מתווך ומגשר בין מקצועות הרפואה לבין החולים. בידע הנרכש בתחום הפסיכולוגיה הרפואית מסייע בידי הרופאים מחד, לבשר בשורה מרה, לגייס חולים ובני משפחה לטיפול הנדרש, ולמנוע הדרדרות רפואית שנגרמת בשל מצבו הנפשי של החולה. מאידך, מסייעת הפסיכולוגיה הרפואית לחולים ולבני המשפחה לעבד את המשמעות הניתנת לחולי ואת הפרשנות של החולה למצבו, מסייעת לו לגייס כוחות ומשאבים.

מחקרים בשני העשורים האחרונים מצביעים על מגמה ברורה של קשר בין מצב נפשי של אדם למצבו הפיזיולוגי. הקשר בין גוף לנפש נחקר יותר ויותר וכבר אינו תחומה הבלעדי של הרפואה המשלימה. אדם שנפצע בתאונה ויכולתו לתפקד ביום יום פתאום הפכה מוגבלת עלול לשקוע בדיכאון ודיכאון הוא מחלה המשפיעה על כל תפקודי היום יום- על הרגלי אכילה ושינה, על מוטיבציה לטפל בעצמך ולשתף פעולה ועד להזנחה קשה. ברור כי אדם אשר עליו לגייס את כל כוחותיו כדי לשקם את עצמו פיזית ונפשית, עשוי להזדקק לתמיכה נפשית בכדי שלא להחמיר את מצבו בשל מצב נפשי.

עוד עוסקת הפסיכולוגיה הרפואית בהעצמה ובתמיכה לצוותים הרפואיים. כאשר צוות רפואי מלווה חולה לאורך תקופה ארוכה פעמים רבות נרקמת מערכת יחסים עם החולה מה שיכול גרום לעיתים לתחושת אמון גדולה של החולה במערכת הרפואית אך יכול להביא לידי מצב בו יכולתו של איש המקצוע הרפואי לקבל החלטות, ולבשר בשורות לאותו חולה נפגמת. היכולת של צוות להמשיך לעבוד ולתפקד תחת צילו של מוות ואובדן , תחת מצבי הדחק הקשים של משפחות וחולים אינה עניין של מה בכך והפסיכולוגיה הרפואית מתמחה במתן יעוץ, תמיכה, ופיתוח תכניות מניעה לצוותים רפואיים.

הפסיכולוגיה הרפואית עוסקת גם במתן תמיכה והכוונה עד לייעוץ למשפחות של חולים ולמשפחות המתמודדות עם אובדן, נכות, מחלה כרונית ומצבי אובדן שונים. חולי במשפחה או נכות ובוודאי שמוות, הם אירועים המשנים את מערך הכוחות של כל אחד מחברי המשפחה לחוד ואת יכולתה של המשפחה להמשיך להוות מקור כוח ותמיכה לכל חברה ביחד. סביב מצבים אלו מתעורר פעמים רבות כעס, תחושה של חוסר אונים, חרדה גדולה ואף דיכאון. חשוב כי למשפחות תהיה הכוונה כיצד יכולים לתמוך, כיצד בודקים עם החולה מה צריך מהם, כיצד מדברים את הפחדים סביב המחלה או המוות. כיצד משאירים מרחב ולא לוחצים. המשפחה גם חווה פעמים רבות חוסר אונים נוסף על זה שגרמה המחלה והוא חוסר האונים מול המטופל שרוצה להתבודד או לא מוכן לקבל עזרה ותמיכה או שאינם יודעים כיצד עליהם לנהוג ופשוט נמנעים מעימותים. חשוב מאוד כי איש המקצוע המציע תמיכה רגשית למשפחות אלו במצבים אלו יהיה לו את הידע והגישה המעצימים הנדרשים למצב רגיש זה.

הטיפול על ידי פסיכולוג הרפואי, שונה מטיפול של פסיכולוג קליני או פסיכואנליטיקאי בגישה ובתפיסת היסוד של מטרת הטיפול. בעוד הפסיכולוגיה הקלינית בוחנת לעומק את הפתולוגיה, את החסרים ואת הקשיים בעטים אדם מגיע לטיפול, מנסה לעבד אותם באמצעות בחינת עברו של המטופל ולנתח לעומק את בסיסו של הקושי, הפסיכולוג הרפואי יתמקד בהווה ובעתיד ולא בעבר, בכוחות ולא בקושי. בניגוד לקשיים רגשיים שבמקרים רבים מעידים על קושי בסיסי מודחק, כאן, המטופלים המגיעים לפסיכולוג הרפואי מאוד מודעים לחולי שהוא הסיבה לצורך בטיפול. על כן הטיפול יתמקד במציאת כוחות, בהחזרת תחושת השליטה וההובלה של אדם על חייו יחד עם הנכות או המחלה. בסיוע לאדם לחוש מועצם ואסרטיבי מול הצוות הרפואי, בעל ידע וכישורים לדון כשווה עם הרופאים במצבו. בהבנה של העובדות, הפרשנות האישית הניתנת למצב הרפואי ולאובדן שנגרם בעטיו, תוך ניסיון למצוא גם משמעויות חיוביות, כוחות להתמודד בהווה ותחושת שליטה מחודשת בבניית העתיד.