ביטוחים והחזרים על טיפול פסיכולוגי
חברות ביטוח רבות מציעות במסגרת ביטוחי הבריאות הרחבות לשירותים בתחום בריאות הנפש המאפשרים קבלת החזרים על טיפול פסיכולוגי וטיפולים נוספים. ברוב המקרים ניתן לבחור בין מטפלים בהסדר לבין קבלת החזרים עבור טיפול אצל מטפל שאינו בהסדר לאחר הגשת קבלות. פמי פרימיום היא אחת החברות הגדולות אשר דרכה נעשים ההסכמים עם ספקים ושם ניתן לקבל מידע על מכונים ומטפלים פרטיים בהסדר. גובה ההחזר ומספר הטיפולים עליהם ניתן לקבל החזר בשנה תלוי בסוג הפוליסה שרכשתם. רצוי לברר עם סוכן הביטוח מהם השירותים הכלולים בפוליסה. כדאי לשים לב כי לעיתים גם אם טיפול פסיכולוגי איננו כלול בפוליסה, טיפולים אחרים כגון טיפול פסיכיאטרי הניתן על ידי רופא או טיפולים התפתחותיים ופארא- רפואיים (פיזיותרפיה, קלינאית תקשורת, ריפוי בעיסוק) עשויים להיות כלולים.
קופות חולים
לאחר הרפורמה בשירותי בריאות הנפש אשר נכנסה לתוקף ביולי 2015, כל שירותי בריאות הנפש הניתנים על ידי המדינה, כחלק מביטוח הבריאות הממלכתי, נעשים דרך קופות החולים.
היתרון ברפורמה היא כי השירות ניתן בקרבת לבית, וכי בבירור פשוט דרך קופת החולים ניתן לקבל את המידע אודות הזכאות, בהתאם לסוג הביטוח שרכשתם בקופת החולים. על מנת לקבל שירות זה בקופת החולים יש לפנות לרופא המשפחה לקבלת הפניה/ טופס 17.
הזכאות לטיפולים בשירות הציבורי משתנה בהתאם לנותן השירותים, לגיל, לאבחנה, ולסוג הטיפול הנדרש.
כל הקופות מאפשרות קבלת טיפולים פסיכולוגים, פסיכיאטריים וטיפולי מקצועות הבריאות כחלק משירותי הקופה. לחלק מהקופות יש מרכזים לבריאות הנפש שם הטיפול ניתן ללא תשלום אך אין אפשרות לבחור את המטפל ובדרך כלל יש רשימת המתנה. בנוסף, לכל הקופות יש רשימת מכונים פרטיים ומטפלים פרטיים בהסדר, אשר התשלום עבור הטיפול הינו בתעריף קבוע מראש בהסכם של המטפל עם הקופה.
אילו שירותים ניתנים על ידי קופות החולים?
- * אבחונים לקראת טיפול, טיפול פסיכולוגי (פסיכותרפיה) אישי, משפחתי, וקבוצתי.
- * טיפולי יום במרפאה
- * חוות דעת פסיכיאטרית
- * שירותי אשפוז פסיכיאטרי בבי"ח פסיכיאטרים או במחלקות פסיכיאטריות בבי"ח כלליים
מעבר לשירות הציבורי הניתן בחינם במרפאות בריאות הנפש של קופות החולים, הקופות מציעות טיפול על ידי מטפלים פרטיים העובדים בהסדר עם קופת החולים במחירים מסובסדים ומפוקחים.
גם משרד הרווחה והביטוח לאומי- מפעילים תכניות שונות לשיקום ולבריאות הנפש. על מנת לברר זכאות לסיוע ממשרד הרווחה יש לפנות לאגף הרווחה ברשות המקומית בה מתגוררים.
משרד הבריאות
מספר שירותים עדיין ניתנים על ידי המדינה, באחריות משרד הבריאות ואינם כלולים ברפורמה. לדוגמה- שירותי בריאות הנפש לאסירים, שירותי סל שיקום, טיפול בהתמכרויות ועוד.
משרד הבריאות הוא המפקח המקצועי על מקצועות הבריאות, על הפסיכולוגים והפסיכיאטרים.
למערך הפסיכולוגיה של משרד הבריאות ובדיקת רישום בפנקס הפסיכולוגים:
https://www.health.gov.il/pages/default.asp?maincat=19
ביטוח לאומי
המוסד לביטוח לאומי מפעיל מספר תכניות בתחומי בריאות הנפש:
קבוצות תמיכה לאוכלוסיות מיוחדות- קשישים, משפחות חולי אלצהיימר, אלמנות, נפגעי פעולות איבה ועוד. יש לבדוק בסניף הקורס לביתך אילו קבוצות טיפוליות מתארגנות. לאחר אבחון פסיכיאטרי וקביעת אחוזי נכות, המוסד לביטוח לאומי משלם קיצבה למי שנמצא זכאי שמטרתה, בין היתר, לממן את הטיפולים הנפשיים. |
משרד הרווחה
משרד הרווחה מפעיל תכניות רבות למניעה וטיפול בבעיות רגשיות, קשיי התמודדות ובעיות משפחתיות.
חלק גדול מהתכניות מתקיים במחלקות לשירותים חברתיים או בעמותות וארגונים המקיימים פעילות מטעם ו/או במימון המחלקה לשירותים חברתיים. |
הנה כמה דוגמאות:
שירות פסיכולוגי חינוכי (שפ"ח)
השרות הפסיכולוגי חינוכי נותן מענה לצרכי ההכוונה הפסיכולוגית של אוכלוסיית גילאי 18-3 ובחינוך המיוחד עד גיל 21 במסגרת חייה במוסדות החינוך ובקהילה. (בשלב זה ניתן שרות במרבית המקומות לגילאי 15-5, ולתלמידי החינוך המיוחד בגילאי 21-3). שירותים פסיכולוגיים הניתנים בשפ"ח:
- * איתור, הערכה ואבחון של אוכלוסיות הלומדים במערכת החינוך, בעלות צרכים מיוחדים
- * התערבות טיפולית קצרת טווח להורים/למשפחות ילדי מערכת החינוך.
- * מתן הדרכה, יעוץ וליווי בכל הנוגע לטיפול בתלמידים למטרת הבטחת מיטביות ובריאות הנפש של התלמידים במערכת החינוך ברמות של איתור ומניעה.
ב. להורים: ליווי והדרכה של צוותים פדגוגיים בנוגע לילדים בעלי צרכים מיוחדים
עמותות ציבוריות
עמותות ציבוריות רבות נותנות מענים טיפוליים בתחום בריאות הנפש. בדרך כלל עמותות מוקמות לצורך מתן מענה לאוכלוסייה מסוימת והטיפול בה ניתן ללא תשלום או במחירים מסובסדים.
הנה כמה דוגמאות:
נט"ל- עמותה לנפגעי טראומה על רקע לאומי. מפעילה קו סיוע וטיפולים קליניים שונים.
טיפול נפשי בניצולי שואה ובני משפחותיהם: עמותת אלה, עמותת עמך
אנוש- מפעילה מרכז יעוף למשפחות מתמודדים עם בעיות בריאות הנפש, שירותי חונכות ועוד.
קול הזכויות - מימוש זכויות של ילדים בעלי צרכים מיוחדים
בית איזי שפירא- ארגון המקדם שינוי חברתי לקידום איכות חייהם של אנשים עם מוגבלות. הארגון מפעיל מרכז לטיפול רגשי באדם ובמשפחה ומציע שירותי טיפול רגשי לאנשים עם מוגבלויות ולבני משפחותיהם.