א ב ג ד ה ו ז ח ט י כ ל מ נ ס ע פ צ ק ר ש ת


סאדיזם

הנאה מגרימת סבל וכאב לזולת. ההגדרה הרפואית למונח עוסרת בריגוש המיני המופק מגרימת הסבל לאחר. קיימים קווי אישיות סאדיסטיים המאפיינים חלק מהפרעות האישיות. במקרים אלו יכול להופיע הסאדיזם בהתנהגות כגון התעללות בבעלי חיים. האדם הסדיסט מפתח יחסי תלות עם האחר לו גורם סבל דבר המעלה את הסבל ההדדי ביניהם.

סובלימציה

עידון. אחד ממנגנוני הגנה של האגו, לפי התיאוריה הפסיכואנליטית. סובלימציה היא המרה של דחפים ותשוקות שאינם מקובלים לפעולות נורמטיביות ומקובלות בחברה. תיעול אותם דחפים הינו מנגנון מפותח ובוגר יותר המאפשר פעילות יצירתית לביטוי הדחפים בצורה חברתית מקובלת.

סוגסטיה

תהליך פסיכולוגי שבבסיסו הגשת גירוי לאדם, הנמצא בהכרה מלאה או במצב היפנוטי במטרה לשנות את עמדתו או תפיסתו בנוגע לנושא או התנהגות מסויימת באמצעות הפשעה לא מודעת. מקור המילה במילה הלועזית suggestion כלומר, הסוגסטיה מציעה לאדם התבוננות שונה על הדברים או דרך תגובה חדשה.

סופר אגו

אני עליון. אחד ממושגי היסוד בתיאוריה הפסיכואנליטית של פרויד. המודל המבני, הסטרוקטורלי מתאר את האישיות כבנויה משלושה גורמים – האגו, סופר אגו ואיד. הסופר אגו, מייצג את ההפנמה של הכללים והנורמות, ההבחנה בין טוב לרע והוא שומר הגבול של האישיות, של האגו (מכלול התכנים במודע) המנתב בין הסופר אגו לאיד (כל הדחפים המיניים והאלימים).

סטריאוטיפ

המידע שיש במוחנו אודות קטגוריות של אנשים: מאפיינים, תכונות והכללתם ללא הבחנה בין פרטים. המונח לקוח מהמילה הלועזית stereotype – אב טיפוס. כמו במוצרים, בתעשיה, מייצרים אב טיפוס ואחר כך מייצרים עוד הרבה כמוהו. אנשים חושבים בתבניות ורק באמצעות סכימות אנו יכולים לקלוט מידע כה רב ולאחסנו. הסטריאוטיפ הוא אב טיפוס של מושג ואנו עושים הכללה של הגירויים. הבעיה היא כאשר מכלילים לתוך הסטריאוטיפ אנשים בעלי תכונות שאינן בהכרח קשורות לסטריאוטיפ מדובר בדיעה קדומה שעלולה להפלות אנשים על סמך תכונה אחת מסויימת.

סכיזופרניה

סכיזופרניה היא מחלת נפש כרונית בעלת מהלך של התקפים ורמיסיות. מקורה של הסכיזופרניה הוא בחוסר איזון בזרימת נוירוטרנסמיטורים במוח. המחלה פוגעת במהלכי החשיבה, ביכולת הביטוי והויסות הרגשי, בתפקודים החברתיים ובניהול תפקודי חיים בסיסיים.

חלק מסממני המחלה עשויים להופיע כהזיות (גם אודיטוריות), דלוזיות (אמונות שווא), בוחן מציאות לקוי. כמו כן נטייה להזנחת ההיגיינה האישית וירידה בתפקוד. עוד מסממני המחלה- אפקט קהה וחוסר יכולת להנות. (לקריאה נוספת: נושאים נוספים)

סמוך למודע

הסמוך למודע, על פי המודל הטופוגרפי של פרויד המתאר את מבנה האישיות, הינו החלק הנמצא בין הלא מודע למודע ןמכיל את כל הזכרונות, מחשבות ורגשות שאינם במודע אך נגישים לתודעה ולכן אינם ברובד הלא מודע. מצבור ניסיון חייו של אדם, חוויותיו וזכרונותיו (החווייתיים רגשיים והמעשיים) מאוחסנים בסמוך למודע באופן שאינו מעמיס עם התפקוד הרגשי היום יומי ומאפשר צנזורה של התכנים המעסיקים את האדם בחיי היום יום.

ספרציה אינדיבידואציה

מונח שהוטבע על ידי הפסיכולוגית מרגרט מאהלר ובא לתאר את תהליך גיבוש האישיות של התינוק הנפרד מהסימביוזה עם אימו ומתחיל לגבש אישיות נפרדת. התהליך מאופיין בהכרה ההולכת וגוברת של הילד בנפרדות העצמי מהאחר. התהליך מתחיל בסביבות גיל חצי שנה ונמשך עד לגיל שנתיים וחצי כאשר הפעוט משיג קביעות אובייקט רגשית ותחושת נפרדות.

בתהליך, על הפעוט להפרד מהתלות המוחלטת בדמויות המטפלות בו ומתקופת הינקות על כל המשתמע מכך. בנוסף עליו לגבש עצמיות ועצמאות, אוטונומיה מבחינה מחשבתית רגשית ותפקודית.