אבחון פסיכולוגי או אבחון פסיכודיאגנוסטי הוא שם כולל לסדרה של מבחנים שמטרתם הכוללת היא לאסוף מידע על יכולותיו הרגשיות והנפשיות של האדם מול האתגרים והקשיים העומדים בפניו. חשוב להבין כי השימוש במושגים ובשמות האבחונים השונים עשוי להשתנות ממכון אבחון אחד לאחר ולכן הדבר החשוב ביותר הוא לציין מה מטרת האבחון. מכון אחד עשוי לכלול בטריה רחבה יותר של מבחנים ולכן חשוב לציין מי מבקש את האבחון ולאיזו מטרה. על פי מטרת האבחון יקבעו סוגי המבחנים שיכללו באבחון ובפעמים רבות גם מי מוסמך לערוך את האבחון.
איבחון פסיכודיאגנוסטי מטרתו להעריך את כוחותיו הנפשיים ואת עולמו הרגשי של הילד או המבוגר באמצעות מבחנים השלכתיים שונים, כגון מבחן רורשאך, מבחן סיפורים לתמונות, ועל ידי ציור של דמות או בית אותם מבקש הנבדק לצייר. כמו כן כולל אבחון זה הערכת של יכולות קוגניטיביות, שכליות. כלומר, מבחני אינטליגנציה. מסקנות האבחון יחברו בין היכולות הנפשיות רגשיות לבין אלו השכליות במטרה להבין את האתגרים והסוגיות הדורשות טיפול יחד עם הכוחות שעומדים לרשות המטופל כדי להתמודד עם סוגיות אלו.
אבחון זה יכול לענות על שאלות הקשורות לחשש להפרעת אישיות, להערכת מסוגלות הורית, לבחירת מסגרת או קבלת החלטה על כיוון שיקומי טיפולי, במקרים של חשש לאובדנות או בעיות שיפוט.
למי מיועד אבחון פסיכודיאגנוסטי?
אבחון זה מיועד לילדים, בני נוער או מבוגרים המתמודדים עם משבר, סוגיות של זהות, קושי רגשי במתבטא בירידה בתפקוד באחד או יותר מתחומי החיים: נשירה מבית ספר, הסתגרות, ירידה פתאומית וחריפה בתפקוד חברתי או מקצועי וכדומה. האבחון יכול להיות גם כחלק מטיפול במטרה לקבל כיוון של מקורות הקושי והערכת כוחות ומסוגלות.
מי מוסמך לערוך אבחון פסיכודיאגנוסטי?
משרד הבריאות קובע כי " אבחון פסיכולוגי יעשה ע"י פסיכולוג שהינו בעל מומחיות , מיומנות או הכשרה מיוחדת המתאימה להליך".
מכיוון שאבחון פסיכולוגי הוא שם כולל למערך של כלים אבחוניים שונים, ולפי מטרת האבחון יבחר הפסיכולוג את כלי האבחון השונים, פסיכולוגים עם התמחויות שונות יכולים להיות מוסמכים להעביר אבחונים פסיכולוגיים שונים. הסמכה זו נקראת פסיכודיאגנוסטיקה. ניתן להיכנס לאתר משרד הבריאות, לפנקס הפסיכולוגית ולבדוק על פי שם או מספר רישיון של פסיכולוג האם יש לו את ההסמכה המתאימה.
כמה זמן נמשך אבחון פסיכולוגי?
אבחון פסיכודיאגנוסטי נמשך כמה שעות ועשוי להתפרס על פני שתיים עד שלוש פגישות. כאשר מדובר בילדים או בבני נוער, האבחון כולל גם פגישה עם ההורים. לאחר סיום האבחון עצמו, הפסיכולוג יעבוד על החומרים שנאספו ולאחר מכן יזמין את הנבדק או את הוריו לשיחת סיכום בה יציג את הממצאים, המסקנות ואת ההמלצות לטיפול בהמשך.
כמה עולה אבחון פסיכולוגי?
קיים טווח מחירים די רחב לאבחון פסיכודיאגנוסטי, כאשר הוא מבוצע באופן פרטי. מחירים יכולים לנוע בין 1900 – 3500 ₪. במקרים מסוימים ניתן יהיה לקבל אבחון זה דרך קופת החולים
מעוניינים שנמצא עבורכם את המאבחן/נת המתאימים ביותר? הזינו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.