טיפול פסיכולוגי, ייעוץ זוגי, הדרכת הורים
פסיכולוגית חינוכית מומחית, מדריכה, פסיכותרפיסטית.
עו"ס קליני (BSW) ופסיכותרפיסט יונגיאני
פסיכולוג קליני מומחה-מדריך
מטפלת במוסיקה ותנועה
פסיכולוגית קלינית מומחית
פסיכותרפיסטית מטפלת בתנועה
תרפיה בהבעה ויצירה
ילדים ומתבגרים עשויים לחוות קשיים רגשיים והתנהגותיים הקשורים להתפתחות ובריאותם הנפשית, לבעיות סביבתיות, לקשיים משפחתיים, רגשיים או חברתיים. ילדים חווים את העולם את הסיטואציות המתרחשות סביבם בצורה שונה ממבוגרים, ולא תמיד המבוגרים בסביבתו של הילד יודעים כיצד הילד מרגיש ומה הוא חושב על מה שעבר.
דוגמה לכך הוא נושא המוות. כמבוגרים, אנחנו נוטים להימנע מלדבר על אסונות או על מוות, ואנחנו מאוד רוצים לגונן על ילדינו מהפחד ממוות אשר אנחנו חווים. פחד ממות הוא הישרדותי וטבעי אבל אצל ילדים הדברים מתקבלים אחרת. ילדים רבים עוסקים בנושא המוות בסביבות גיל 4-5 וכאשר הסביבה מנסה לעבור נושא כאשר הם מעלים נושא זה ולהתחמק הילדים מקבלים מסר כי הדבר כל כך נורא שאסור לדבר עליו. כאן מתחיל הפחד ותחושות אשמה הכרוכות בנושא המוות. מצד שני, כאשר ילדים לומדים בגן על יום הזיכרון או יום השואה או קולטים חלק מהחדשות ודובר שם על נושאים הקשורים למוות, עולות בהם שאלות שחשוב מאוד לתת להן מענה. ילדים מסוימים עלולים לחוש מצוקה ואחרים רק סקרנות. התגובה שלנו מאוד משמעותית לחוויה שיפנימו ולכן חשוב שנשאל את הילדים מה מרגישים, למה התכוונו, מה שמעו, ונפריד בין התחושות שלנו לבין מה שבאמת הילד שואל אותנו וצריך מאיתנו.
בגלל הקושי הגדול לעשות הפרדה זו, לעיתים באופן בלתי מודע אצל הילד מתפתחת מצוקה שאינו יודע להסביר את מקורה וחשוב שהטיפול במצוקה זו יעשה על ידי איש מקצוע המיומן ומכיר את שפתם של ילדים ואת עולמם הרגשי שהוא שונה מעולמם של מבוגרים.
קיימים סוגי טיפול רבים המתאימים לילדים, וכמובן תוכלו למצוא אותם באינדקס שלנו, כמובן שיש טיפולים פסיכולוגיים שמתאימים במיוחד לילדים בגילאים שונים, מטפלים אלה מומחים בטיפול לילדים בגילאים המתאימים, טיפול נפוץ לפתרון בעיות רגשיות אצל ילדים הוא CBT, זהו טיפול המתמקד ברגש, במטרה לשינוי התנהגות אצל הילד.
בעל הספה תמצאו מגוון גדול של מטפלים רגשיים לילדים, החל מפסיכותרפיסטים, פסיכאטרים מומחים ,הדרכת הורים ועוד.
הטיפול בקשיים אצל ילדים הינו שונה מטיפול במבוגרים ונדרשת התמחות מיוחדת לכך. הסיבה להבדל קשורה לשלבי ההתפתחות הקוגניטיבית (שכלית) והרגשית בהם נמצא הילד וביכולת לנקוט בשיטות התערבות שונות (טיפול במשחק, טיפול דיאדי,טיפול בהבעה ויצירה). בנוסף, מעורבות כזו או אחרת של ההורים בטיפול הינה הכרחית וחשובה.
ילדים הסובלים מקשיים מסוימים המצריכים התערבות של איש מקצוע ממקצועות הבריאות (דיאטנית, מרפאה בעיסוק וכדומה) מומלץ לעיתים קרובות לערב גם איש מקצוע בתחום הטיפול הרגשי לטובת יעוץ להורים או להתערבות ישירה עם הילד. לבעיות השמנה ואכילה יש השלכות רגשיות לעיתים הן נוסעות עם קושי רגשי והאכילה היא אכילה רגישת. במקרים אלו תיאום הטיפול בין המטפל הרגשי לדיאטנית הוא קריטי להצלחת הטיפול.
כל הטיפול נעשה עם ההורים. עם ילדים צעירים מאוד מטפלים בקשר הדיאדי בינו לבין ההורה. בילדים גדולים יותר, הטיפול נעשה פעמים רבות באמצעות משחק - הילד והמטפל מדמים את עולמו של הילד באמצעות משחק משותף אשר נערך בחדר הטיפול. הטיפול באמצעות משחק הינו מיומנות אשר נדרשת מומחיות ייחודית לעסוק בו. פעמים רבות נדרשים מטפלים בילדים ובמתבגרים למצוא את הדרך לתקשורת ויצירת אמון עם הילד. אם זה באמצעות משחק או לעיתים אף דרך ספורט, מוסיקה וכל אמצעי אחר. ככל שהילד גדל, השיחות והדיבור הופכים לערוץ העיקרי בטיפול.
שינוי כלשהו בהתנהגות הילד, בדפוסי השינה, אכילה, משחק- רצוי להיות יותר ערניים מהרגיל ולבדוק האם הם מהווים נורת אזהרה. רגרסיות בתפקודים שונים (הרטבה, הכנסת אצבע לפה) עלולות גם כן להצביע על מצוקה כלשהי. כאשר התנהגויות אלו מופיעות לאורך זמן , מחריפות או מופיעות בתחומים נוספים, כדאי לשאול מה קורה עם הילד בגן או בבית הספר, לשלול בעיות רפואיות להיוועץ במומחה.
בעיות התנהגותיות של ילדים- התקפי זעם בלתי נשלטים לעיתים קרובות וללא יכולת הרגעה כמו גם חרדות, או הסתגרויות - אשר עם הזמן מפריעות לתפקוד היום יומי, להתפתחות וליכולת הלימודית, גם הן סיבה לפנות למטפל מומחה לילדים.
קשיים משפחתיים- קושי בתקשורת עם הילד, בהצבת גבולות, בקבלת סמכות מביאים גם הם הורים להתייעצות וקבלת הדרכת הורים. לעיתים מומלץ במקרים אלו על טיפול משפחתי.
לעיתים דווקא מישהו מהצוות החינוכי מעלה קושי חריג ומתמשך (בעיות חברתיות או התנהגותיות בבית הספר או בגן) ומפנה את תשומת ליבם של ההורים לצורך התייעצות עם פסיכולוג.
כאשר צפוי שינוי גדול אצל הילד או במשפחה- ניתוח, מעבר דירה מצריך מעבר מסגרת חינוכית, לידה, גירושין או מחלה, חשוב להתייעץ עם מומחה לטיפול בילדים לפני השינוי כיצד להכין את הילד וכיצד לדבר עם הילדים מבעוד מועד במיוחד כאשר מדובר בילד רגיש הנוטה להפנים את רגשותיו בצורה עמוקה.
טיפול רגשי בילדים יכול להיות בכל גיל, החל מפעוטות בגיל הרך, ועד גילאים בוגרים יותר, מטרת הטיפולים היא לסייע בהתמודדות עם מצבים שונים, החל מדיכאון וחרדה, ועד הפרעות אכילה ובעיות שינה ועוד.
לכן אין דבר כזה לחכות לגיל מסוים, יש מטפלים מתאימים לכל גיל של הילדים.
כל ילד הוא עולם ומלואו ולכל ילד יש את המבנה שלו, לכן אי אפשר להעריך מראש כמה זמן ימשך הטיפול, לעיתים ההורים יראו תוצאות תוך זמן יחסית קצר, אך בהחלט קיימים ילדים שקצב ההתקדמות שלהם יהיה איטי יותר.
משך הטיפולים תלויים בשלל גורמים, החל מקצב ההתפתחות האישי של הילד, ביחסיו עם הוריו ושאר בני המשפחה, וכמובן חומרת הבעיות הרגשיות איתם הילד מתמודד.
מטפלים חייבים לעמוד בכללי האתיקה המקצועית, לכן מובטחת לילדכם ולכם סודיות מלאה, המטפל לא יכול למסור שום מידע על הילד לגורם שלישי ללא אישורכם. המצב היחיד שבו הסודיות יכולה להיות מופרת היא כאשר יש חשש שהילד עלול לפגוע באחרים או כמובן בעצמו, במקרים כאלה אחריות המטפל היא לשמור קודם כל על בריאות הילד.