
דימוי גוף שלילי אצל מתבגרים
צוות על הספה
גם אם אתם חושבים שילדכם סובל מעודף משקל, אל תעירו לו על כך לפני שהתייעצתם עם מומחים
מבחינה גופנית חלים אצל הנער או הנערה שינויים מרחיקי לכת שחלים במהירות ופעמים רבות יש להם ביטוי חיצוני (שיער פנים וגוף, פצעי בגרות, צמיחת החזה והתארכות לא פרופורציונאלית של הגפיים).
למרבה הצער, השינויים הללו חלים בד בבד עם שלב התפתחותי-רגשי שהופך את המתבגרים למודעים לעצמם במיוחד, חרדים לתגובות הסביבה החברתית שלהם ומוכנים לעשות הכל כדי לא להתבלט.
השילוב בין שני התהליכים הללו מביא לכך שמתבגרים רבים מתמודדים עם דימוי גוף שלילי.
מהו דימוי גוף?
דימוי גוף מתייחס לאופן בו האדם תופס את גופו וכיצד תפיסה זו גורמת לו להרגיש.
דימוי גוף חיובי – משמעו שהאדם מתייחס לגופו באופן חיובי, חש בנוח בעורו ושמח באופן בו הוא נראה בעיני עצמו.
דימוי גוף שלילי משמעו שהאדם אינו מרוצה מהאופן בו הוא נראה וגופו מהווה מקור לתסכול ומבוכה.
מתי מתקבע דימוי הגוף?
למען האמת, דימוי הגוף של אדם עשוי להשתנות במהלך החיים, אף יותר מפעם אחת.
יחד עם זאת, מחקרים מראים כי ילדים שהיה להם דימוי גוף חיובי, היו בעלי סיכוי גבוה יותר לשמור על הדימוי הזה גם בתקופת ההתבגרות ולאחר מכן בבגרות.
בהתאם, ילדים בעלי דימוי גוף שלילי מגיל צעיר, יטו לראות את גופם באורח שלילי גם בעת ההתבגרות וכתוצאה מכך יהיו בעלי סיכון גבוה לפגיעה בהערכה העצמית ובבריאות הנפש שלהם.
נראה שהם אף פעם לא מרוצים
כמעט לכל מתבגר או מתבגרת יש ביקורת על האופן בו הם נראים, ביקורת אשר נובעת מהשוואה חברתית בלתי פוסקת לקבוצת השווים ולגוף "האידיאלי" המשתקף אליהם מתוכניות הטלוויזיה, הפרסומות והרשתות החברתיות.
יחד עם זאת, חשוב לשים דגש על מידת הביקורת העצמית ובעיקר להשפעותיה על מצבם הנפשי של המתבגרים ועל אורח חייהם. כלומר – לא כל נער שרוצה לפתח שרירים ולא כל נערה שחולמת להיות גבוהה יותר, סובלים בהכרח מדימוי גוף שלילי, שאינו בריא ואף מסוכן.
מהם הסיכונים בדימוי גוף שלילי בגיל ההתבגרות?
מתבגרים בעלי דימוי גוף שלילי עלולים לסבול מכך במספר דרכים:
מבחינה נפשית – הם עסוקים כל העת בהשוואת עצמם לאחרים ותמיד יוצאים מההשוואה הזו כשידם על התחתונה, מה שמוביל אותם פעמים רבות לתחושת דיכאון וייאוש.
מבחינה גופנית – הם בעלי סיכון גבוה להפרעות אכילה, פעילות ספורט אובססיבית ושימוש באמצעים לא בטוחים להורדה במשקל (כדוגמת גלולות הרזייה שאינן במרשם)
מבחינה חברתית/התנהגותית – הם מפגינים חרדה לפני פעילות הדורשת מהם לחשוף את גופם, כמו בילוי חברתי בים או בבריכה ולעיתים אפילו בשיעור ספורט.
איך אפשר לעזור למתבגרים בעלי דימוי גוף שלילי?
הנקודה החשובה ביותר היא שהרבה יותר פשוט ונכון לסייע לילדים לאמץ דימוי גוף חיובי בילדות, מאשר לנסות ולשנות דימוי גוף שלילי שכבר הושרש בנפש.
לשם כך אנו ממליצים על הצעדים הבאים:
? דוגמה אישית – קשה להפריז בחשיבות הנושא בהקשר של דימוי גוף. מתבגרים שרואים את הוריהם עסוקים באופן לא מידתי בנושא הגוף והמשקל ומביעים חוות דעת שלילית קבועה על גופם – יטו לעשות זאת בעצמם.
? הימנעות מהתייחסות יתר לגוף – גם אם אתם חושבים שילדכם סובל מעודף משקל, אל תעירו לו על כך לפני שהתייעצתם עם מומחים כדאי לגשת לנושא מבלי להזיק. כמובן שיש להימנע מהתייחסות לגופם של אחרים ובמקום זאת לשים דגש על מאפיינים אחרים הקשורים באישיות שלהם.
? תיווך המדיה אליה נחשפים המתבגרים – נהלו אתם שיחות על מבנה הגוף כפי שהוא מוצג להם בפרסומות וברשתות החברתיות ועזרו להם להבין שברוב המקרים מדובר בתמונות שעברו טיפול בתוכנית פוטושופ ואינן מייצגות את המציאות.
? מחמאות על התוכן – תנו למתבגר או המתבגרת שלכם להבין שאתם חושבים שהם נהדרים כפי שהם, שבחו את התכונות החיוביות שלהם (חברותיות, לב טוב, יצירתיות וכד') ועזרו להם להבין שאלו הדברים החשובים באמת, הרבה יותר מעוד סנטימטר של שרירים או פחות 2 ק"ג במשקל.
מתי יש לפנות לקבלת עזרה מקצועית?
אם אתם חשים שהמתבגרים משקיעים את כל זמנם, תשומת ליבם ומרצם בניסיון לשנות את המראה החיצוני שלהם ובטוחים שאם רק יצליחו בכך, חייהם ישתנו ללא הכר.
וכמובן שאם אתם מזהים התנהגויות סיכון ברורות יותר כמו דיאטה חריפה מדי, אימונים גופניים כפייתיים והבעות של שנאה גלויה של המתבגרים כלפי גופם – כדאי לפנות להתייעצות עם מומחה ולוודא שהמתבגרים מקבלים את העזרה הדרושה להם בזמן.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית מומחית, מדריכה
מורשית לטיפול בהיפנוזה רפואית
התמחות: טיפול ומניעת PTSD, מצבי לחץ ומשבר, חרדה ופוביה, דכאון, אבל ואובדן, הדרכת הורים וצוותים, טיפול ברשת
אזור בארץ: בית יצחק, עמק חפר, איזור השרון, נתניה. קליניקה נוספת במודיעין
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוגית, מומחית ומנוסה בטיפול במצבי לחץ, משבר, טראומה וכל השלכותיהן, ביניהן PTSD, חרדה, דכאון והפרעות אכילה ושינה. התמחות מיו

המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: ירושלים והסביבה, תל אביב וגוש דן, אזור המרכז, חיפה והסביבה, קרית טבעון, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי

עו''ס קליני ומטפל זוגי ומשפחתי מוסמך
התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות, פוסט טראומה, הדרכת הורים, התמודדות עם מצבים משבריים בחיים . קשיים אישיים
אזור בארץ: פתח תקווה והסביבה ,בקעת אונו, ראש העין
שפה: עברית
אני עו''ס קליני ומטפל זוגי ומשפחתי הטיפול הוא קצר מועד לרוב. וממוקד מטרה. אני מטפל במגוון רחב של אוכלוסיות מנוער צעירים מבוגרים וז
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה ההבדל בין טיפול CBT לטיפול DBT? צוות אתר על הספה
טיפול CBT וטיפול DBT הן שתי גישות טיפוליות, שתי הגישות הטיפוליות הללו אולי נשמעות דומות, אך יש ביניהן הבדלים משמעותיים, ננסה להסביר על ההבדלים בין השיטות.
הילד נרתע מהחול בחצר? הילדה מחזיקה את העיפרון חזק מידי? צוות על הספה
אלו רק חלק מהסיבות שבגינן הגננת יכולה להפנות אתכם, ההורים, לפגישה עם מרפא/ה בעיסוק. יכול להיות שגם אתם שמתם לב להתנהגות השונה אצל הילד ואתם מנסים להבין מה צריך לעשות. המאמר שלפניכם יסביר מהו ריפוי בעיסוק, מה עושים, למי פונים, ואיך ההורים יכולים לסייע לתהליך.
טיפול נפשי דרך האינטרנט בועז שביט
דיכאון, חרדה, מתבגרים, טיפול פסיכולוגי, משברי חיים, אבל ואובדן
לאחר שהאינטרנט נכנס אל חיינו וכבש כמעט כל תחום אפשרי, הוא מתחיל לחלחל עתה גם לתחום הפסיכולוגיה והייעוץ. אצלנו בארץ זה עוד בגדר טפטוף, אולם בארצות הברית מדובר כבר מספר שנים בזרם גדול
הילד מכור למשחקי מחשב? מה אפשר לעשות צוות על הספה
הורים רבים מודאגים מעודף העניין שמגלים ילדיהם במשחקי מחשב ומהזמן הרב שמבלים הילדים מול המסכים בשימוש בהם. גם אנשי חינוך וטיפול ברחבי העולם עסוקים בסוגייה ומחפשים מידע, תובנות ודרכים להתמודד עם התופעה הנרחבת, שנדמה שרק הולכת ומתפשטת.