על תזונה, בריאות וADHD
ד"ר ארז מילר, פסיכולוג חינוכי מומחה, ראש החוג לחינוך מיוחד במכללה האקדמית אחוה
מרצה בכיר בחוג לחינוך מיוחד, המכללה האקדמית אחוה
תזונה היא מרכיב חשוב מאד בתפקודו של כל אדם, ובמיוחד אצל ילדים עם הפרעת קשב וריכוז. בבלוג זה העליתי כמה נושאים שעשויים לעניין אתכם – במיוחד לאור החזרה לשנת הלימודים, הסדר והשגרה שיכולים וצריכים לבוא לידי ביטוי גם בתזונה.
הפרעות קשב וריכוז (ADHD)הן מההפרעות השכיחות ביותר בקרב ילדים. הפרעות אלו נוגעות לקשב מופחת, לאימפולסיביות ולתנועתיות יתר או חוסר שקט. בנוסף, אצל רבים מהילדים עם ADHD קיימת רגישות למצבים בהם יש גירויים רבים. הפרעות אלה מופיעות ברמות שונות של חומרה אצל כ 5%–10 מהילדים ובני הנוער.
תזונה והפרעות קשב וריכוז
בנוסף לטיפול התרופתי שהוא מרכיב משמעותי ובמקרים רבים הראשון בטיפול בילדים עם ADHD, רצוי מאד שהורים ישקלו גם להכניס שינויים בתזונה של ילדם. היא עלולה להיות מושפעת גם מחסרים שיש לילד, מההיסטוריה התזונתית שלו (הימנעות מתזונה מאוזנת לאורך זמן), ומהשפעת טיפול תרופתי על התאבון לאורך שעות רבות של היום. על פי הספרות המחקרית, ישנם כמה מאפיינים שכדאי להקפיד עליהם בתזונה של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז. הם מתחלקים לדיאטות הפחתה ולתוספי מזון:
דיאטות הפחתה:
בדיאטות אלו (שיש לבצע רק לאחר התייעצות עם דיאטנית ילדים ונוער או נטורופתית מוסמכת) הילדים מקבלים תפרוט שאינו כולל מזונות עתירי סוכר כמו שוקולד או משקאות ממותקים; מזונות המכילים חומרים משמרים ותוספים סינטטיים דוגמת צבעי מאכל, חומרי טעם וריח ומייצבי מזון; וכן מזונות שמכילים אלרגנים מוכרים כגון מוצרי חיטה וכד', שמרים, וגלוטן. מחקר שבוצע בהולנד הראה שלאחר 5 שבועות בלבד כבר היתה הפחתה בסימפטומים רבים של ADHD אצל ילדים אלו. לפני ששוקלים סוג כזה של דיאטה כדאי לבחון היטב את יכולות המשפחה להתארגן ולפקח על תזונה שכזו, משום שהקפדה עליה אינה פשוטה.
תוספי מזון:
אומגה 3 וחומצות שומן מיוחדות אחרות: אומגה 3 הינו סוג מסוים של חומצת שומן. אצל חלק מהילדים עם ADHD נמצאו רמות נמוכות של חומצת שומן ארוכות ואומגה 3 בדם. חלק מהמחקרים גילו שתוספת של אומגה 3 בדיאטה של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז משפרת את התפקוד שלהם ומפחיתה את תסמיני ההפרעה, בהשוואה לטיפול בתרופת דמה (פלסבו). לכן, ייתכן שכדאי לשלב תוספות של אומגה 3 בדיאטה לילדים עם הפרעות קשב וריכוז. אומגה 3 ניתן להוסיף באופן מרוכז בטבליות, או באמצעות מזונות כמו דגי סלמון, זרעי פשתן טחונים שאפשר לערבב ביוגורט, שמן פשתן, או באגוזי מלך וכד'.
ברזל ואבץ: חלק מהחוקרים מציינים את החשיבות של טיפול בחוסרים של המינרלים ברזל ואבץ. כדאי לערוך בדיקת דם ולבדוק אם קיים חסר בתחומים אלו, ואז לתת לילד תוספי מזון לאחר התייעצות עם רופא הילדים.
אם ההורה חושד שילדו עלול להיות רגיש או אלרגי לסוגי מזון מסוימים, או שקיים חשד לחוסר בחומרי תזונה מסוימים (למשל, כי הילד נמנע מירקות או מבשר שאינו מעובד), חשוב מאוד שיפנה תחילה לרופא המשפחה כדי לערוך בדיקות דם מותאמות.
חשוב להדגיש כי הרכבת התפריט חייבת להתבצע על ידי דיאטנית ילדים ונוער מומחית ואין להחסיר על דעת ההורים מרכיבי מזון. טיפול תזונתי לא יסייע בהכרח לכל הילדים עם ADHD, ויש תמיד לשקול לשלב אותו עם טיפולים מומלצים אחרים.
בנוסף, ספורט אירובי כגון הליכה, ריצה וכד' נמצא גם הוא מאד מועיל להפחתת תסמינים של ADHD ויכול להשלים טיפול תזונתי.
שורה תחתונה
תזונה בריאה, מאוזנת, שנבנתה לאחר התייעצות עם איש מקצוע מומחה בתחום, חשובה לכל הילדים ויכולה במיוחד לסייע לילדים עם ADHD.
טיפול תזונתי לילדים חייב להתבצע באופן מסודר ומקצועי, לאחר התייעצות עם רופא הילדים ועם תזונאית ילדים ונוער.
< חזרה לבלוג