הדרכה מקצועית למטפלים
כל מטפל בתחילת דרכו מחוייב לקבל הדרכה מקצועית, סופרוויז'ן (supervision). מטרתה של ההדרכה המקצועית למטפלים היא המשך לימוד, סיוע בעיבוד תהליכי הטיפול המתרחשים עם המטופלים השונים, הפרדה בין תכני העברה והעברה נגדית, ועיבוד התהליכים התוך אישיים שעובר המטפל בתוך הקשרים שיוצר עם מטופליו. בהמשך, עם הצטברות הניסיון והוותק מטרות ההדרכה משתנות והן הופכות להיות ממוקדות בשיטה מסויימת, או לתקופה מסוימת בה למטפל שאלות לגבי זהותו וכיווניו המקצועיים. ההדרכה המקצועית למטפלים יכולה לקבל פנים שונים, לעסוק בנושאים שונים ולהיות בשיטות או הרכבים מגוונים. | ![]() |
קיימים סוגים שונים של הדרכה מקצועית למטפלים:
הדרכה פרטנית- "הדרכה אחד על אחד", במתרחשת ב setting ובמודל הדומה לטיפול פרטני. פגישות קבועות, בנות חמישים דקות אחת לשבוע או לשבועיים. מבחינת תוכן ההדרכה, ההדרכה יכולה להיות דינאמית, או משימתית. חשוב מאוד לנהל חוזה בין המדריך למודרך ולתאם ציפיות לגבי תוכן ההדרכה, רמת החדירה לחייו האישיים של המטפל המודרך, ועד כמה מצפה המודרך לקבל הנחיות, עצות ואמירות ברורות לגבי המומלץ לעשות במסגרת עבודתו מול מודרכים הרואים בהדרכה מקום לעיבוד רגשי ותהליכי של הרגשו העולים במסגרת עבודתו הטיפולית.
הדרכה קבוצתית- מספר מטפלים העובדים באותו שירות, או סביב אותו נושא או כחלק מסטאז' וישום של שיטת טיפול מסויימת. הנפגשים באופן קבוע אחת לשבועיים או חודש, ומעלים מקרים טיפוליים (case study) לדיון ולניתוח. דרך העלאת מקרים אלו דנים בסוגיות כלליות יותר הנוגעות לאותה שיטת טיפול או השירות בו עובדים.
קבוצת קריאה ולמידה- מטפלים ותיקים אשר אינם זקוקים להדרכה הרמת המקרים בהם מטפלים אבל רוצים להתפתח מקצועית ולדון לעומקן של סוגיות יחודיות החווים במהלך עבודתם, להתעדכן בגישות ובמאמרים חדשים, מקימים פעמים רבות קבוצות למידה וקריאה במורכבות ממטפלים ותיקים נוספים אשר רוצים לחלוק את אותו ידע. הקבוצות, כטיבן של קבוצות, יכולות להיות פתוחות מבחינת הנושא או קבועות מבחינת המציג והתכנים שלעיתים נקבעים מראש.
הדרכה ממוקדת שיטה / גישה- הדרכה מקצועית למטפלים אשר סיימו לימודים בגישת טיפול מסוימת, ימצאו מדריך שהוא מטפל מקצועי ותיק ומיומן באותה גישה וימקדו את ההדרכה בסוגיות הקשורות לשימוש באותה גישה / שיטת טיפול וישומה במהלך עבודתם.