דיכאון אחרי לידה
דיכאון אחרי לידה (Postpartum Depression - PPD) הוא מצב נפשי שמשפיע על נשים לאחר הלידה, ולעיתים גם על גברים. זהו מצב רפואי חמור יותר מ-"בייבי בלוז" (עצבות זמנית אחרי לידה), והוא יכול להימשך שבועות, חודשים ולעיתים אף יותר אם אינו מטופל.
בין 10%-20% מהנשים חוות דיכאון אחרי לידה בדרגות שונות, אך רבות מהן מתקשות להודות בכך או לבקש עזרה בשל חשש מביקורת או רגשות אשמה.
גורמים לדיכאון אחרי לידה
שינויים הורמונליים, לאחר הלידה, רמות האסטרוגן והפרוגסטרון (הורמונים נשיים) צונחות במהירות, מה שמשפיע על המוח ומערכת העצבים, ועלול לגרום לשינויים קיצוניים במצב הרוח
לחץ נפשי ושינויים רגשיים, התחייבות לתינוק חדש, מחסור בשינה ושינויים פתאומיים בשגרה יכולים לגרום לתחושות של חוסר שליטה.
עייפות פיזית ומתח נפשי,
,ההריון והלידה מתישים את הגוף, ולפעמים גם ההתאוששות מהם מלווה בכאבים או סיבוכים רפואיים, חוסר בשינה גורם להחמרת המצב הרגשי ולהגברת הרגישות.
חוסר תמיכה מהסביבה, תחושת בדידות או היעדר תמיכה מבן/בת הזוג, מהמשפחה או מחברים יכולה להחמיר את הדיכאון.
אמא מושלמת, לחצים חברתיים להיות "אמא מושלמת" עלולים לגרום לרגשות אשמה ולתחושת חוסר מסוגלות.
ציפיות לא מציאותיות, נשים רבות מדמיינות את חוויית האימהות כמשהו קסום ומלא אהבה, אך כשהמציאות מתגלה כמאתגרת, הן עלולות להרגיש תסכול עמוק.
אבחון דיכאון אחרי לידה
האבחון מתבצע על ידי רופא משפחה, פסיכיאטר או פסיכולוג, תוך התחשבות בהיסטוריה הרפואית, בדיווח של המטופלת ובשאלונים ייעודיים כמו שאלון אדינבורו לדיכאון אחרי לידה.
דרכי טיפול בדיכאון אחרי לידה?
שינויים באורח החיים, קבלת עזרה מבן/בת הזוג, משפחה או חברים כדי להקל על העומס, פעילות גופנית קלה כמו הליכה או יוגה מסייעת בהפחתת מתח ומשפרת את מצב הרוח.
הקפדה על תזונה מאוזנת ושמירה על שתייה מספקת, פעילות גופנית, תזונה נכונה, שינה מספקת ושגרה מאוזנת תורמים להרגשה טובה יותר.
קבוצות תמיכה לאימהות, נותנות תחושת שייכות ומאפשרות לחלוק חוויות עם נשים שעוברות דבר דומה.
לא להזניח, אם האם חווה מחשבות אובדניות או על פגיעה בתינוק, ייתכן צורך בטיפול אינטנסיבי יותר.
מה חשוב לדעת על דיכאון אחרי לידה
סוגים נוספים של דיכאן
דיכאון קליני, דיכאון מג'ורי
הוא דיכאון בעוצמה ובהיקף שבהם הפגיעה בתפקוד היא משמעותית ומסיבה סבל רב, מדובר בתחושה שונה מתחושת ה"דאון" הרגילה שכולנו מכירים...
דיכאון שקט, דיכאון סמוי
מדובר בדיכאון ממושך שנוכח בחיי המטופל, אך בעוצמה נמוכה, מצב רוח ירוד, חוסר הנאה, היעדר חשק ותחושת אפרוריות - כל אלה נמשכים ומסיבים סבל רב למטופל
דיכאון פסיכוטי
מצבים חמורים ביותר של דיכאון עלולים לגלוש למקום שבו נפגע בוחן המציאות, והאדם הסובל כבר מתחיל לפתח מחשבות שונות שאינן הגיוניות.
דיכאון סמוי בגיל השלישי
צוות אתר על הספה
דיכאון, הגיל השלישידיכאון סמוי הוא דיכאון שאינו מתבטא בתסמינים המוכרים והברורים לעין, דבר שהופך אותו קשה במיוחד לזיהוי, ישנן אוכלוסיות, כמו גברים וקשישים, המועדות באופן מיוחד לדיכאון סמוי, שמקשה על אבחון וטיפול יעילים
איך לטפל בשחיקה נפשית בעקבות המלחמה?
צוות אתר על הספה
דיכאון, חרדה, טיפול פסיכולוגי, איכות חייםדמיינו אצן מקצועי - הוא צריך לרוץ 100 מטר בספרינט ונותן את כל מה שיש לו כדי להגיע למטרה. הכי מהר, עכשיו דמיינו את אותו אצן בריצת מרתון שאורכה לא נקבע מראש, המלחמה שמנהלת ישראל מאז אוקטובר היא ריצה כזו והעומס הרגשי שהיא מטילה מביא לשחיקה נפשית אצל רבים.
איך מאבחנים ומטפלים במאניה דיפרסיה?
צוות אתר על הספה
דיכאוןמאניה דיפרסיה (המכונה גם הפרעה דו קוטבית או בי פולארית) היא הפרעה נפשית הפוגעת ביכולת האיזון הנפשי ומובילה לגלים רגשיים עוצמתיים של שמחה קיצונית ושל דיכאון, שמונעים מהאדם לנהל חיי שגרה נורמטיביים
מה הוא משבר גיל 40? ואיך אפשר להתמודד איתו
צוות אתר על הספה
דיכאון, משברי חייםמשבר גיל 40, הידוע גם כמשבר אמצע החיים או משבר גיל המעבר, הוא כינוי לתופעה שפוקדת חלק מהגברים והנשים סביב העשור שבין גיל 40 לגיל 50. רבים תוהים על הסיבה להופעתו של משבר נפשי בגיל הספציפי הזה, למה דווקא עכשיו?