על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

תמיכה בשחרור הבן

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  תמיכה בשחרור הבן  -  (כרם)


בני סובל ממחשבות טורדניות והתקפי חרדה.
למרות שלא ציפינו שזה יקרה, הוא התגייס לצהל למרות שבלשכה נתנו לו לבחור.
בטירונות הוא מאוווד סבל, וחששתי לחייו.. עד כדי כך, אך הסגל תמך בו כמה שרק יכול היה וזה עבר בשלום.
היום הוא כבר מוצב, בשלישות, יש לו מפקדת מאוד קשובה ומתחשבת, הוא קל"ב ויוצא כל יום בהקשר לקשיים שלו.
מהטירונות, מתוך הקושי הנורא, הוא התחיל לדבר על לצאת מהצבא. עכשיו הוא מספר חוויות חיוביות מהבסיס עצמו, מהאנשים, אבל יחד עם סאת, עדיין מבקש לצאת.
אני מרגישה שזו טעות עבורו ושהוא לא בשל לחיים עצמאיחם ומסגרת הצבא עם הנתאמות שקיבל, תתרום לו.
הוא טוען שאני טועה ושהוא ניזוק נפשית . יש ועדה בקרוב ואני קרועה: נאם לתמוך בשחרור כי זה החיים שלו וכך הוא בוחר? או לדאוג למה שטוב לו בעיניי הבוגרות יותר ולא לתמוך, למרות שיודעת שבעצם אי התמיכה אפגע בו רגשית? חושבת שנכון לקחת אחריות בשבילו, ולא בטוחה שסה נכון.... מה עושים? ולמה בכלל הצבא משאיר את ההחלטה להורים?

תשובה:  תמיכה בשחרור הבן - (0)


הדילמה שלך אינה פשוטה כלל ועיקר. זוהי דילמה עקרונית בו אנו כהורים ניצבים אל מול חייהם של ילדנו- עד כמה להתערב, מתי רק להיות מעורבים? היכן הנקודה בה אנו מאפשרים לילדים להתמודד עם העולם והמציאות העומדת בפניהם? מתי לנסות לרכך? להועיל?
בעניין זה שאת מציגה אנסה להקל עלייך. לכם כהורים אין הרבה השפעה על השירות הצבאי שלו בנקודה זו, אלא שהדבר נתון בידי מפגשיו עם גורמי הנפש והערכת מצבו הנפשי. לטעמי ניתן כי בשלב זה תישארי בתמונה בעמדה מעורבת ולא בעמדה פעילה. תני לבנך לנהל את השיח שלו מול הצבא כאשר תפקידך העיקרי הוא בשיחה ובנוכחות שלך מולו. אני מסכימה עימך כי לאור המתואר יש יתרון רב להישארותו במערכת וסיום שירות צבאי תקין, אולם מידת ההשפעה שלך בעניין מוגבלת, לטוב ולרע.
 X