על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

שיחרור מצהל פרופיל 21

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  שיחרור מצהל פרופיל 21  -  (אסתי)


ביתי היתה עתודאית על לפני כמה חודשים,היא בשנה הרביעית ללימודיה בטכניון.היא החלה להרגיש לא טוב ולכן גם ציוניה בלימודים ירדו,ולכן היא החליטה להתגייס.היא קיבלה תאריך גיוס.מאחר והיא לא הרגישה טוב הלכנו איתה לפסכיאטר אשר איבחן אותה כמצב פסיכוטי.היא מקבלת כרגע טיפול תרופתי .לפני הגיוס הוזמנו אצל הקב'ן והוא שיחרר אותה עם פרופיל 21 קבוע.כרגע מצבה משתפר והיא מתכוונת לחזור ללימודים על מנת לסיים את התואר.שאלתי היא האם היא תוכל לערער בסוף התואר על מנת לחזור לשירות צבאי.

תשובה:  שיחרור מצהל פרופיל 21 - (0)


אסתי שלום,
אני שמחה לשמוע שביתך מרגישה טוב יותר, ונראה שזיהיתם את המצוקה ופעלתם נכון לקבלת אבחון וטיפול מקצועי. על פניו, השחרור מן הצבא בפרופיל נפשי 21 הינו סופי (להבדיל מפרופיל נפשי 24 המאפשר חזרה לשירות תחת עמידה בתנאים מסוימים).
יחד עם זאת ישנה אפשרות לפנות לקצין העיר או ללשכת הגיוס לתא הנקרא תא מוחזרי גיוס. זוהי הכתובת בה תישקל בקשתה לחזרה לשירות.
לאבחנה יש משקל רב ביותר בבחינת בקשה שכזו. האם מדובר באירוע פסיכוטי בודד? אם זהו מצב פסיכוטי כחלק ממחלת הסכיזופרניה או בעקבות שימוש בסמים? כמו כן חשוב מאד מצבה הנפשי הנוכחי וכוחותיה לחזור לשירות.
במידה ותפנו, ובהנחה שיוחלט על ידי הצבא כי מצבה הנפשי אינו מאפשר את גיוסה, הרי שיסייעו לכם לפנות לתא מתנדבים, על מנת לבחון את האפשרות להתנדב לשירות צבאי. מכל מקום, אני מציעה כפי שציינת לתמוך במהלך סיום התואר ולאחר מכן לבחון ביחד עימה אל מול הכוחות והקשיים שלה את המוטיבציה וההתאמה לשירות צבאי.
בהצלחה.
 X