על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

שחרור על 21

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  שחרור על 21  -  (מירה)


הבן שלי משרת כמעט שנה וחצי ומעוניין לעבור לתפקיד לוחם ,המפקד שלו מסרב ומנתקל לו מכיוון שאין מי שימלא את מקומו של בני, בני פנה לפסיכיאטר ולאחר 'בדיקה' טען הפסיכיאטר שלבני יש בעיה בחשיבה ולא פירט איזו, הוא הוציא אותו מהיחידה וסיפח אותו לר'מ 2 והפנה אותו לחוו'ד פסיכולוגית עד וועדה רפואית לשחרור מצה'ל על סעיף נפשי 21. הפסיכולוגית לא הבינה מה מעשיו של בני אצלה שכן הכל נראה לה נורמלי. אציין כי בני בחור נורמטיבי לחלוטין בעל תעודת בגרות וללא כל עבר נפשי כלשהו וכמובן שרוצה לסיים את שירות מלא בצה'ל. אנו חושדים שהמפקד שלו רוצה להתנקם בו בכל מחיר, האם ישנה דרך כלשהי לערער על החלטת הפסיכיאטר ולהוכיח אחרת או שגורלו של בני נחתם? תודה על תשובתך

תשובה:  שחרור על 21 - (0)


מירה שלום,
הדברים שאת מתארת אכן נשמעים בלתי סבירים. מפקדים אשר אינם מעוניינים לאבד חיילים טובים להם, גם אם זה לטובת החייל והמערכת, קיימים בצבא. כמו כן אני יכולה לתאר לעצמי מפקדים אשר ינסו לחבל במעבר של חייליהם ליחידות אחרות, מסיבות אלו. ועדיין, להצליח לשכנע פסיכיאטר צבאי לתת חוו'ד שקרית אשר תכפה על החייל פרופיל שחרור מצה'ל- זו כבר משימה ללא סיכויי הצלחה גבוהים.
פסיכיאטר צבאי הינו רופא, בעל אתיקה מקצועית ושיקול דעת מקצועי וערכי, והוא אינו אמור לסלף התרשמותו עפ'י שיקולי המערכת, ובוודאי לא מפקד כלשהו עם אינטרסים משלו. חסר לי להבין מהי ההתרשמות של הפסיכיאטר, שבגינו המליץ על פרופיל 21. מה היה בבדיקה והאם בנך התנגד לשחרור זה? אם ישנה חוו'ד של פסיכולוגית צבאית- האם נעשה דבר מה עם החוו'ד שלה? אם חסרה אינפורמציה זו הרי שלחייל יש זכות לקבל לידיו כל חומר רפואי הנוגע בו.
לגבי שאלתך- ישנה אפשרות לערער על פרופיל נפשי. אם ניתן, כדאי לפנות בטרם הוועדה הרפואית, שלאחריה הפרופיל נקבע, ואז יש להמתין 3 חודשים לשם הגשת ערעור (וילדך כבר יהיה אזרח). ישנה אפשרות להגיש קבילה דרך נציב קבילות חיילים, וניתן גם לפנות למדור פניות של מערך בריאות הנפש בתה'ש על מנת לבקש סיוע בהבהרה של הדברים.
בהצלחה
 X