על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

שחרור עי פסכיאטר

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  שחרור עי פסכיאטר  -  (יעל)


בני התגייס לגולני כלוחם , חדור מוטיבציה ויכולות גבוהות (קבא ודפר גבוהים ) יצא לקורס חובשים . על רקע בקשת בהד 10 להשאירו להדרכה קיבל איום חמור מהמפקד שלו . (הוגשה קבילה כנגד המפקד שבוטלה על ידנו לאחר שיחה עם המגד שאישר יציאתו לקורס ההדרכה) מה שבעצם קרה שהאיום חילחל וגרם לחייל מצד אחד משבר נפשי עמוק ומצד שני איבד אמון בצבא . הוא פרש מקורס הדרכה והוצב במוצב כלשהו ובעצם אינו מתפקד שם כמעט . היה אצל פסכיאטר פרטי שהדגיש שמדובר בחייל איכותי , אבחן שעונה על הגדרת דכאון וממליץ על שינוי מסלולו הצבאי .
אתמול החייל היה אצל קבן , הוא הודיע לו שהכיוון הוא שחרור נתן לו המלצה לפסכיאטר ואמר לו שבגלל שאינו מוכן לקחת כדורים ומראה רק חולשות אז הכיוון הוא שחרור .
החייל וגם אנחנו לא מעוניינים בשום אופן שהחייל ישתחרר , במקום לתת לו תמיכה מורלית ולאפשר לו הקלה בשירות והבנה הוא "מאיים" בשחרור .
אז שאלתי היא כזו - האם קבן יכול להמליץ על שחרור כ"כ מהר ? גם אם החייל מראה נכונות לשרת ומתנגד לשחרור ? הקבן טען ששירות קרוב לבית לא יעביר לו את הדכאון . האם לדעתך דבריו של הקבן היו נכונים ומה עלינו לעשות על מנת למנוע זאת ? אני באמת לא מצליחה להבין את הויתור והקלות הזו
תודה רבה אמא מודאגת

תשובה:  שחרור עי פסכיאטר - (0)


במידה ואתם ובנכם חשים שהוויתור קל מדיי ואינכם מקבלים את עמדת המערכת יש לכם אפשרות לנסות ולערער על ההחלטה, לבקש בדיקה חוזרת ע"י גורם טיפולי נוסף. חשוב להבין מדוע ההתרשמות היא שאינו מתאים יותר לשרת בצבא? האם המצב הדכאוני שאובחן כיום כולל רמה גבוהה של אובדנות? אם יש בידיכם התרשמות של גורם טיפולי נוסף, צבאי או אזרחי, שחושב כמוכם, זה יכול לסייע לערעור.
 X