על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

קשיים בשרות צבאי אצל הבן

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  קשיים בשרות צבאי אצל הבן  -  (חיים)


שלום וערב טוב,
אני אב לבן המשרת בחיל הים במערך ספינות הטילים. הבן הגיע לספינה לפני כשישה שבועות, לאחר מעבר קורס במגזר טכני בחיל של מעל ל-5 חודשים אותו סיים בהצלחה.לציין שהיה תלמיד מצטיין בכיתה י"א ו"יב ולמד במגמה מקצועית. בעל בגרות מלאה בציון גבוה(ממוצע עם בונוסים 100 ויותר). במהלך הקורס חווה "נפילות מנטיליות" כאלה ואחרות אך עם עידוד מהבית צלח את הקורס וסיימו בהצלחה כך שהתקופה לפני סיומת הקורס של כ- 3 חודשים היתה רגועה. עם הגיעו לשרות בספינה נחשף לעולם נוקשה , מעליב בחלקו ואף מבודד את הפרט. נחשף לאיומים מצד 2 חיילים זוטרים כמוהו (שרות מעל 3 חודשים בותק מעליו). העלמות פרטים אישיים. לחץ להסמכות. לטענתו שוקע בדכדוך ומעוניין לצאת משרות בספינה . חש בדידות עמוקה, הבן עצוב וחש "שרוף" בספינה . כמו כן כל הזמן מציין שהמקום "שחור" כלומר של עבדים. קיימתי שיחה עם מפקדו , קצין בדרגת סרן. הלה הבטיח טיפול מצידו ומאד שמח על שיחתי עימו ויוזמתי לפנות אליו. היהת מעין התאוששות קלה מאד לשבועים שלשה עד שנאלץ להשאר סופ"ש עקב אי הצלחה בחלק קטן ממבחן הסמכה שלא יכל להסתיים הסופ"ש האחרון. המצב הנפשי מקרין למיטב ידיעתי על המצב הבריאותי והבן סובל תדיר מבעיות כאב בצירי הלסת. טופל עוד לפני השרות ובמהלכו אצל מומחים כולל פיזיו' שפתרו את הבעיה. עם חזור הלחץ להסמכות חזר הכאב. הוא נאלץ לפנות לרופא היחידה ונשלח לביקור מומחה בתל השומר. שחזר לספינה ומשביקש לשוחח עם קב"ן הטיח בו הקצין (זה ששוחחתי עימו) האשמה שעכשיו נראה פרצופו האמיתי. הבן נעלב , בכה לי בטלפון ונשמע שבוא ומדוכא. למרות הנ"ל אני כאב וכמי שדחף וסייע לו להכנס לשרות זה מצר על המצב ומנסה להניעו מלרדת מהשרות בספינה עם כל הקושי. מה דעתך? מה עושה הקב"ן במקרה דנן? אציין שהבן מקיים מידי פעם שיחות טיפול וכמו כן בקשר טלפוני עם יועצת יחידים וקבוצות משך שנים. אודה לעזרתך והכוונתך.

תשובה:  קשיים בשרות צבאי אצל הבן - (0)



קראתי לעומק את השתלשלות האירועים המצערת של אירועי השירות של בנך. ללא ספק בצבא, בייחוד השירות הקרבי, נפגשים עם אתגרים מלחיצים, מפקדים מתסכלים, חברים ליחידה שאינם תמיד חברים וכהנה וכהנה..
פעמים רבות נכחתי לראות כי יש ביכולתם של אירועים מורכבים או תקופה משברית בשירות להיות דווקא מנוף להתמודדות ולהתפתחות אישית של החייל. זו אולי קלישאה אך היא נכונה- במשבר יש גם הזדמנות. אני מציעה שתחזיק את האפשרות הזו בתוכך כשאתה מתמודד עם המצוקה של בנך.
נשמע שלילדך יש סביבה תומכת חשובה- קודם כל אותך, מעורב ופעיל. לאחר מכן יש לו גם איש מקצוע שאליו הוא הולך לשיחות וגם יועצת עימה נמצא בקשר טלפוני. לדעתי המטרה של כולכם הינה ללוות אותו בתהליך ולעודד אותו לפעול למען עצמו בשיקול דעת ובקבלת החלטות. כלומר, אני מציעה שאתה תתמקד בלשוחח עימו ולשמוע ממנו מה הוא חושב לעשות, מהן האפשרויות העומדות בפניו, עם מי הוא יכול לדבר וכדומה. השאר לו להתמודד בפועל עם מה שהוא צריך כשהוא בבסיס או בספינה כשאתה תומך בו מן העורף- גם אם משמעות הדבר שיחליט כי ברצונו לעזוב את הספינה. שדר לו כי אתה סומך עליו ומאמין בו ובישקול הדעת שלו.
אשר לקב"ן- האפשרויות הינן רבות, אך כפי שאני מבינה את התפקיד המטרה של הקב"ן תהיה לאמוד את רמת המצוקה הנפשית של החייל, לברר עימו את המוטיבציה והכוחות שלו להמשיך בתפקידו וכן לקבל החלטה (רצוי משותפת) לגבי המשך השירות שלו.

 X