על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

קצין מתקשה

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  קצין מתקשה  -  (אמא מאוד מודאגת)


שלום רב. בני סיים קורס קצינים לפני מספר חודשים. במהלך הקורס היה מרוצה מאוד וחדור מוטיבציה ורצון להצליח. מאש התחיל בתפקידו אינו מסתדר כלל עם המפקדת שלו. לדבריו היא מתעללת בו ומשפילה אותו, עד כדי כך שהביע את רצונו למות הן בעל פה והן בכתב.כל רצונו הוא לעבור אולם הוא חושש שבקשתו לא תיענה. והוא מרגיש שאינו יכול להמשיך לשרת באותו מקום עם אותה מפקדת. מה עלי לעשות?

תשובה:  קצין מתקשה - (0)



שלום אמא מודאגת
המצב שתיארת לגבי בנך הינו בוודאי מתסכל ביותר עבורו. המעבר ממצב של מוטיבציה והצלחה בקורס קצינים אל עבר התמודדות עם מערכת יחסים קונפליקטואלית עם מפקדת ישירה עלול להיות מאכזב ומשברי ממש. נדמה לי כי תפקידך כאם קשור בעיקר בתמיכה בו, בחיזוק הכוחות שלו ובחיפוש משותף אחר פתרון לסיטואציה בה הוא נתון. חשבי על כך כסימולציה הדומה במובנים רבים ליחסי עובד-מעסיק, ועל תפקידך כאם לסייע לו ללמוד כיצד להתמודד עם מצבים לא נעימים בחיים שיש להתגבר עליהם. עודדי אותו לחשוב ולבחון כיצד הוא יכול להתמודד במצב נתון שכזה. האם מיצה את היכולת לדון על מה שמפריע לו עם המפקדת שלו? האם היא מודעת כלל לקושי שעובר עליו מולה? האם יש דרך בה הם יכולים לשפר את היחסים ביניהם, ואם לא- האם אולי ניתן לייצר חלוקת תפקידים ביניהם כך שאינטראקציה שלהם תפחת למינימום ההכרחי?
במידה ואין כל סיכוי לתקשורת בונה כלשהי עם המפקדת, והפתרון היחיד הינו חיצוני לקשר ביניהם, אני ממליצה לפנות לסמכות הפיקודית שמעל אותה מפקדת, להסביר את הבעיה ולבקש לעבור תפקיד או לשרת תחת קצין אחר. במידה ודבר זה כבר נעשה או אם מדובר בהתעללות לשמה, החורגת מהתנהגות ערכית המצופה מקצין בצבא, ישנה גם אפשרות לפנות לנציב קבילות חיילים.
לגבי ביטוייו את רצונו למות- יש להתייחס לדברים בכובד ראש. איני מכירה את בנך, אך עלייך לברר עימו באופן ישיר וגלוי- האם מדובר בביטוי של מצוקה אשר נועד לעורר את השינוי שהוא חפץ בו? או שמדובר ברצון ממשי למות ואז יש לפנות בדחיפות לגורם ברה'ני ולדווח על המצוקה (הוא יכול לפנות לקב'ן ביוזמתו ואם הוא מסרב לכך בכל תוקף את יכולה לפנות לקצין העיר, אך לדעתי הדברים צריכים להיות מדוברים ישירות מולו).
בהצלחה!
רחלי
 X