על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

קושי הסתגלות

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  קושי הסתגלות  -  (עדי)


הי
ביתי התגייסה לפני שבוע לקורס מכיות. מהרגע שנכנסה לצבא היא לא מפסיקה לבכות, אני רואה שקשה לה חברתית ( היא ילדה מוקפת חברות בבית) , מתקשה מאד עם האוכל כי היא תמיד מאד בררנית ועכשיו טוענת שאין לה מה לאכולא כמעט לא אוכלת, ביומיים האחרונים מתלוננת על בחילות, הזמן לא זז לה. המפקדים מקסימים ועושים איתה שיחות אבל כל פעם שמישהו פונה אליה היא פורצת בבכי וזה גם מבאס אותה. היא לא ילדה בכיינית באופייה והיא גם אומרת שהיא לא מצליחה להבין מה קורה לה בגוף ולמה היא כל כך מדוכדכת. היא לא מבינה איך היא יוצאת מזה. היא מאד רוצה להצליח בקורס אבל לא רואה איך מחזיקה מעמד.
מה את ממליצה לעשות? אני תוהה אם פשוט לחכות שיעבור או שזה דורש התערבות. אני גם חוששת להפנות אותה לקבן שלא יפגע לה בהמשך המסלול כי זה מסלול טוב עבורה. אנחנו ממש מופתעים, וגם היא, ממה שעובר עליה..
תודה

תשובה:  קושי הסתגלות - (רחלי שרון גרטי)


ניסחת באופן מדויק את האופן בו קשיי הסתגלות יכולים לבוא לידי ביטוי.. בכי, מצב רוח ירוד, שינויים בתיאבון ובשינה, הסתגרות מתח ועוד. התגובה שלה נורמלית משום שהיא עוברת שינוי די קיצוני ביחס למה שחוותה עד כה בחייה. שבוע זה לא הרבה זמן וברוב המקרים המצוקה אמורה לחלוף. הקשר איתכם חשוב ואני מציעה להעביר מסרים מעודדים ומחזקים. ספרו לה כמה היא טובה, חזקה, בעלת כוחות. גם אם כרגע אינה מחוברת לכך דיו. המשאבים שלה שם. מצוקה חריגה היא כאשר ישנה ירידה חדה מדיי במצב הרוח, ירידה קיצונית בתפקוד, מחשבות של ייאוש או אובדנות. תוכלו לדון איתה במצבה ואם התחושה היא שזה עבר את הגבול מבחינתה אז להפנות אותה דרך המפקדים לייעוץ עם קב"ן.
 X