על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

קבן יכול להחליט על שחרור ללא הסכמת החייל?

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  קבן יכול להחליט על שחרור ללא הסכמת החייל?  -  (ב)


שלום רב, יש לי הפרעה של חרדה ששמרתי בסוד במשך שנים רבות (OCD) וכמובן שצה"ל אינו מודע לעניין, גם לא חבריי או משפחתי. הדבר לא פגע בתיפקוד שלי בצורה מאסיבית עד כה אך לאחרונה יש לי תחושה של דיכאון ואף מחשבות אובדניות. אני מרגישה שאין לי דרך להתמודד ללא עזרה מקצועית. שמעתי שקב"ן יכול במקרה של אובדנות ודיכאון להחליט בניגוד להחלטת המטופל. אז אם אפנה לקב"ן לעזרה הוא יכול לשחרר אותי על 21? וגם אם לא ישחרר אותי לאחר צבא אם ארצה לעבוד במשרה מדינית הם ידעו שהלכתי לקב"ן?
יש לציין שבחיים לא אפגע בעצמי באמת. אלה רק מחשבות של מצוקה מחוסר אונים... בנוסף מאוד רע לי בשירות הצבאי שלי אבל אני קרובה לסוף ורוצה לסיים אותו בכבוד :)
סליחה על האורך של ההודעה

תשובה:  קבן יכול להחליט על שחרור ללא הסכמת החייל? - (0)


שלום לך,
ממכתבך עולה כי את חשה בכאב נפשי ומתקשה לשאתו, מה שמעלה את המחשבות האובדניות ומוריד את מצב הרוח. ללא ספק חשוב שתיבדקי ותטופלי בכך, זה הכי חשוב והכי דחוף. שאר הסוגיות שהעלית הן משניות בעיניי לכך שתקבלי את העזרה הדרושה להרגיש טוב יותר.
תפקיד הקב"ן הוא לסייע לחייל להתמודד טוב עם השירות הצבאי. לא לשחרר מהצבא. משחררים בניגוד לרצון החייל כאשר מדובר במחלת נפש או בסיכון אובדני ממשי. חשוב להבהיר לבודק שאת רוצה לסיים שירות צבאי וללא כוונות אובדניות.
אשר למידע עלייך, הוא יעבור לגורמים אזרחיים אך ורק תחת ויתור סודיות שאת חתומה עליו. אחרת אין דרך לדעת שהחכת לקבן.
בהצלחה, והכי חשוב לקחת אחריות ולקבל עזרה
 X