על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

קבלת פטור מתוך אבחנה שגויה

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  קבלת פטור מתוך אבחנה שגויה  -  (אוראל)


שלום. קיבלתי פטור 50% נפשי בגלל מצב חמור שהוגדר במהלך תקופת הגיוס.  לאחר מספר שנים הבנתי את הטעות. ההתנהגויות המוזרות שהדגמתי נבעו מבעיה התפתחותית בעקבות פגיעה מינית בילדות. בתוך תוכי תמיד הייתי ילד רגיל אך שובצתי לרשימת ״חולי הנפש״ בגלל חוסר הבנה של מערכת ברהן   שלא הבינו שמדובר בהפרעות אישיותיות עם גוון חרדתי על רקע חוסר בשלות רגשית/נפשית.  יש לציין שתמיד הרגשתי בריא עם נטייה להתנהגות מוזרה. שנבעה לעיתים בגלל הצורך   לקבל ״הטבות של חולים״.  היום אני מצטער שלא הייתי מודע להשלכות של זה. אני מרגיש צורך לחוות את התהליך המשמעותי שקשור לגיל שבו נתקעתי - גיוס לצהל.  ביקשתי בגיל 26 להתגייס אך סירבו לקבל את הטענה שאני בריא. לכן התייאשתי והמשכתי בחיי כדי לנסות להיסתדר בכל זאת. כיום אני מבין יותר (בן 32) ויותר את הנזק של חוסר המודעות.  אני חווה תהליכים רגשיים של נער מתבגר.  ומרגיש שגיוס הוא הכרחי לי.  האם ניתן לקבל לפנים משורת הדין את המקרה החריג שלי ולהגדיר אותי כאדם עם בעיה זמנית שלא הותירה ברירה אלא לדחות את גיוסי לצהל בכ15 שנים. ובכל זאת לגייסי?

תשובה:  קבלת פטור מתוך אבחנה שגויה - (0)


אני מבינה מדבריך את הרציונל בגיוס לצבא כיום, כחלק מרצון לריפוי ולתיקון עוול שאתה חש שנעשה בכך שהמערכת הצבאית לא הבינה נכון את קשייך. אני קוראת כי כבר ניסית לפני 6 שנים להתגייס ולא צלח הדבר בידך. להערכתי הסיכויים להתגייס בגיל 32 נמוכים (איני אומרת שזה לא אפשרי כלל אולם זהו לא גיל שהצבא מגייס אליו עוד). ברצוני להציע לך לחלופין לעבוד בטיפול על דרך להשלים עם עצמך ועם הדברים כפי שהם קרו ולהתבונן קדימה. אני משוכנעת כי תוכל למצוא בקלות דרכים משמעותיות לתרום מעצמך למדינה ולהרגיש שווה ובעל ערך.
 X