על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

פרופיל 64 נפשי - האם ניתן לשנות

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  פרופיל 64 נפשי - האם ניתן לשנות  -  (חסוי)


בני מתגייס בסוף מרץ. היה עתודאי - מהנדס אלקטרוניקה ופרש עקב חוסר עניין. קיבל הקדמת גיוס למרץ, תוך הודעה שהפרופיל שנקבע לו הוא 97. והגיעו זימונים לימי שדה לכל היחידות הקרביות - מה שהלחיץ אותו מאוד. הוא ממש לא רוצה להיות קרבי והדגיש את זה בכל הזדמנות. התחלנו לשלוח מסמכים רפואיים כדי להתקבל לוועדה רפואית לשם התאמת פרופיל. (במשך ה 3-4 שנים האחרונות הוא סובל מהתקפי חרדה . בחצי שנה האחרונה זה פחת. בנוסף - פלטפוס ). מבחינתי הייתי חייבת לדווח שהיתה בעבר בעיה כזו. אבל לא היינו מודעים עד הסוף להשלכות.
במקביל הוא קיבל הודעה כי שובץ לתפקיד לוחם הגנה אווירית. תפקיד שנראה לו וורוד ונכסף.
בשיחה עם הקב"ן שהיתה לפני כשבועיים, הוא נשאל מתי היה התקף החרדה האחרון, והבן שלי ענה בשליפה ומתוך לחץ - שלפני כחודש ימים, למרות שכבר כמה חודשים שלא קיבל התקף. ואז הקב"ן קבע פרופיל 64, כנראה נפשי , ופסל אותו מהתפקיד. כעת הוא משובץ לטירונות כלל צה"לית, והיום קיבל הודעה כי הוא מוצב בתפקיד מערך הטכני של חיל חימוש. הוא מסרב בכל תוקף להתגייס לתפקיד זה. השאלה היא אם יש מה לעשות ? האם אפשר לבקש שוב שיחה עם הקב"ן? האם לקבל חוו"ד מפסיכיאטר אזרחי שיקבע כי אין בעיה נפשית וכי הוא מומלץ להעלות לו פרופיל? ויוכלו להעלות לו את הפרופיל ל 72 ולגייס ללוחם הגנה אווירית ? הוא ממש בדיכאון מהנושא, ואיבד כל מוטיבציה. מה היית ממליצה לעשות ?

תשובה:  פרופיל 64 נפשי - האם ניתן לשנות - (0)


שינויים נוספים בפרופיל מצריכים כעת הערכת מצב נפשי נוספת. חוות דעת אזרחית יכולה לסייע אולם לא מן הנמנע שידרשו ממנו להתגייס לתפקיד הנוכחי ובהמשך להציג את מצבו הנפשי עם בקשה להערכה חוזרת. ייתכן ובשלב זה יהיה עליו להתגייס ולהתחיל את השירות כפי שנקבע לו. אתם יכולים לנסות שוב לשלוח פקס ללשכ"ג שלכם עם חוות הדעת האזרחית ולבקש ערעור על פרופיל נפשי קיים.
 X