על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

פנייה לקבן בשירות קרבי

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  פנייה לקבן בשירות קרבי  -  (משה אטיאס)


שלום.
אני סובל שנים מחרדות ודיכאון קשים ביותר, על אף שתפקודי ביום יום נשמר כמעט לחלוטין רגיל.
אני באמצע שירות קרבי כלוחם, והמצב הנפשי רק מתדרדר. מטפל קוגנטיבי התנהגותי שאצלו אני מטופל, המליץ לי במקביל לעבור טיפול תרופתי. אני שוקל לפנות לקבן אך נאמר לי שבסבירות גבוהה ביותר הוא יוריד אותי מקרבי. אני אובד עצות, שכן אני סובל מאוד ומאידך איני רוצה לוותר על שירות קרבי.
שאלותיי:
1. האם קבן שישמע שיש לי חרדות ודיכאון קשים בהכרח יוריד אותי מקרבי?
2. האם אפשר לקבל טיפול תרופתי במקביל לשירות קרבי?
3. במידה והוא אכן יוריד אותי מקרבי, האם אפשר לחזור לקרבי אחרי שמסיימים את הטיפול התרופתי והפסיכולוגי אפילו אם זה למשל לאחר חצי שנה?
4. הצבא גם גורם תורם לחרדות, האם ישנה אפשרות לצאת לרם 2 ושם לקבל טיפול, כדי ליצור סביבת חיים סטרילית מלחצים? האם אחרי רם 2 נפשי אפשר לחזור לקרבי?
בתודה מראש.

תשובה:  פנייה לקבן בשירות קרבי - (רחלי שרון גרטי)


אני מבינה את החשש שלך כי שירותך הקרבי ייפגע בעקבות מעורבות הקב"ן. יחד עם זאת נראה ממכתבך כי המצוקה משמעותית ורבה. אם ההתרשמות שלך מעצמך ושל המטפל שלך הינה של חרדות ודכאון קשים אזי יש לשאול אם תוכל להמשיך ולתפקד במצב כזה ללא עזרה? הקב"ן תפקידו להעריך ביחד איתך את היכולת להמשיך ולשרת בקרבי. אין הדבר אומר בהכרח שתסיים את חלקך הקרבי בשירות אולם זו אפשרות קיימת. ניתן ליטול טיפול תרופתי ולשרת בקרבי אך שוב, בהתאם למצב ולהערכת הבודק. לגבי ר"ם 2 זו אינה אפשרות . תוכל לבקש דרך הקב"ן מן המפקדים לצאת לחופשה מיוחדת אבל יש לשאול האם הדבר אכן יסייע לך או יעמיק את הפחד, שכן, הימנעות ממקור של חרדה מאפשרת הקלה זמנית אך לא בהכרח פותרת את החרדה מן השורש.
 X