על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

פגיעה עצמית

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  פגיעה עצמית  -  (תמר)


ביתי עברה תקופה קצרה של פגיעה עצמית ע"י חיתוך בירך בכיתה ט או י. היתה לה תקופה נפשית לא קלה ולדבריה היא קיבלה את הרעיון אחרי ששמעה על כך שהכאב הפיזי מטשטש את הנפשי. באותה תקופה לא ידענו על כך והיא סיפרה לנו על זה רק לפני מספר חודשים בזמן שהיא היתה במכינה קדם צבאית. היא הפסיקה את זה ללא טיפול נפשי רק ע"י החלטה (כשהיא הגיעה למסקנה שזה פשןט רעיון רע) ותמיכה של חברים. היום היא היתה בתחקיר בטחוני של חייל האוויר לאחר שהתקבלה לתפקיד פקמצית. היא סיפרה על כך לאחר שנשאלה על פגיעה עצמית. האם היא עדיין יכולה לעבור את הסיווג הביטחוני בהצלחה או שזה אבוד כי חייל האוויר לא מעוניין אולי בחיילת כזו? תודה

תשובה:  פגיעה עצמית - (0)


קשה לקבוע בוודאות כיצד יפעלו בעניינה. על פניו יש לבודק מקום לחשיבה ולהפעלת שיקול דעת, כך שאם הדברים מוצגים כפי שתיארת הם יכולים גם להיות מקובלים ככאלו. פגיעה עצמית יכולה להגיע ממקומות רבים בנפש וישנה הבחנה בין פגיעה עצמית ממקום של מצוקה כזו או אחרת לפגיעה שבאה על רקע של דכאון או אובדנות וכיוב. מקווה כי ביתך הסבירה עצמה נכונה במעמד זה.

 X