על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

ערעור פרופיל

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  ערעור פרופיל  -  (גלית)


אני בת 17 וחזרתי לארץ אחרי שנתיים בחול.
יש לי בעיות נפשיות שאף פעם לא טיפלתי בהם.
הדבר הכי חשוב בנוגע לצבא זה שאני מפחדת מנשק ויש לי חרדות. היו לי הרבה מחשבות אובדניות למשך 4 שנים לפחות וקצת בעיות שליטה בעצבים בשנתיים שהייתי בחול.
החרדות שלי קלות אבל שאני מפחדת ממשהו אז קשה לי להתרכז בדברים אחרים ואני ממוקדדת רק בדבר הספציפי הזה,
אבל כל פעם שאני חושבת על הצבא אני החרדות נעשות קשות יותר ואני מתחילה להיות עצובה למשך כל היום.
אני מנסה לא לחשוב על הצבא יותר מדי אבל כל פעם שאני מתחילה לחשוב על הצבא אני לא מצליחה לחשוב על שום דבר אחר למשך כמה שעות. 

אני לא רוצה לעשות צבא כי אני מפחדת מנשק וקשה לי לדבר עם אנשים אז לגור מחוץ לבית יהיה לי מאוד קשה.
הסיבה שאני מפחדת כל כך מנשק זה שאפילו שאני במצב נפשי טוב יותר כיום,אני מפחדת שאם אני התחיל לחשוב שוב מחשבות אובדניות אני עלולה לעשות משהו.
הסיבה שלא פגעתי בעצמי בצורה קשה זה בגלל שהייתי מפחדת מהכאב,שהייתי במצב אובדני לפעמים הייתי חושבת שזה היה קל יותר אל היה לי נשק כי אז יכול להיות שלא הייתי מפחדת.

אני דיברתי עם קבן ופסיכיאטרית צבאית אבל הרגשתי כאילו לא באמת מקשיבים לי.
הפסיכיאטרית הצבאית אמרה שאני צריכה להתחיל לקחת תרופות נגד חרדה אז אני ציפיתי שיתנו לי הקלה כלשהיא בנוגע לנשק.
קיבלתי פרופיל 45 ובמידע האישי כתוב שאני לא אשרת כלוחמת או תומכת לחימה ולא אשרת בגדודים. כתוב לי שבגלל בעיות הסתגלות אני אלך הביתה פעמיים בשבוע.

בגלל שאני מרגישה כאילו לא הקשיבו בכלל לבעיות שלי ולא רוצים לעזור לי אני רוצה לערער על הפרופיל אבל אני מפחדת שגם אם אני אלך לפסיכיאטר אזרחי ואקבל חוות דעת ואולי תרופות אז בכל זאת לא יעזרו לי ולא יקשיבו לי.

תאריך הגיוס שלי הוא בתחילת דצמבר 2016 והפרופיל נסגר בדצמבר 2015.
אם אני אלך לפסיכיאטר אזרחי יכול להיות שלא ישנו שום דבר ו שלא יעזרו לי?
אני מוכנה לשרת בצבא אם אומרים לי שיש לי פטור מנשק ואפשרות לחזור הביתה אפילו 3 פעמים בשבוע שזה רק יום אחד יותר ממה שקיבלתי.

אני יודעת שהשאלה ארוכה אבל אני כבר לא יודעת מה לעשות,אני יודעת שלערער זה הדבר היחידי שאני יכולה לעשות אבל אני מרגישה כאילו זה חסר משמעות כי במילא לא יקשיבו לי ולא יעזרו לי.

תשובה:  ערעור פרופיל - (0)


אין ספק שאת נמצאת בחרדה אמיתית, מצב נפשי המשפיע באופן ניכר על המחשבות, על התחושות ועל התפיסה העצמית לגבי היכולת להתמודד עם דברים. עם זאת אני מתרשמת מדברייך שלא ברור שהפיתרון הוא שחרור מוחלט מהצבא. פעמים רבות מאד חיילים עוברים את השלב הראשון של הגיוס לצבא וההסתגלות ולאחר מכן ממשיכים באופן תקין וחיובי את הצבא. אני מבינה שיש עוד זמן.. וזמן הוא מרכיב חשוב שיש להשתמש בו. אני מציעה לך לפנות לגורם טיפולי שיסייע לך להבין מהם הכוחות שלך, מהם הקשיים, מה ניתן ומה קשה מדיי. ניתן להסתייע גם באיש טיפול זה כדי לכתוב ולפנות לצבא ביחד איתך , לאחר שנשקלו האפשרויות ונמצאה דרך שנראית כטובה עבורך.
 X