על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

ערעור על קה"ס

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  ערעור על קה"ס  -  (חן )


מאז ומתמיד קציתי להתגייס לצבא ..בכיתה ט'החלום הזה החל להתפוגג מול עיניי כשהתחלתי לרדת במשקל עד אנורקסיה ואשפוז.בכיתה י' עברתי את הצו הראשון שם הפנו אותי לקב"ן שנתנה לי ציון קה"ס נמוך ובנוסף הפנתה אותי לפסיכיאטר..בסוף כל התהליך הארוך הזה שהיה מלווה באין ספור זימונים ומאבקים, ניתן לי הפרופיל 97 יחד עם קה"ס נמוך.היום אחרי שנתיים של המודדות והחלמה מהמחלה אני כבר לא מטופלת בבית החולים כמו שהיה עד לפני שנה . למרות שאני כבר בריאה לגמרי ,במנילה שנשלחה לביתי לפני כחודש פסלו אותי מתפקידי הדרכה ולוחמה וזאת כמובן אחרי שעברתי את יום המא"ה עם פדיבקים טובים מהבוחנת וחשוב לציין שאני מדריכה בתנועת נוער בעיר כבר בשנה השלישית. הפרופיל הקרבי שלי ,המיונים שעברתי לתפקידי הדרכה ביום המא"ה והניסיון הקודם בהדרכה כל אלה לא מצדיקים כלל את העובדה שפסלו אותי מראש מכל תפקיד הדרכה אפשרי או לחימה .ביחידת מיט"ב מסרבים להסביר לי מדוע,וכשביקשתי פגישה עם קב"ן בשביל להוריד לגמרי את הקה"ס (בעקבות העובדה שהחלמתי מהפרעת האכילה) כמה וכמה פעמים ,בכל פעם מחדש דחו כל בקשה שלי בטענה שאני צריכה להגיש המלצה מגורם מטפל וכל הסבר על כך שאני לא מטופלת לא עזר וכמובן ששום גורם מטפל כלשהו מסרב לכתוב המלצה כזאת או אחרת לאחר מספר מועט של מפגשים .. מהצו הראשון בכיתה י' החל התהליך לגיוס שלי ועד היום שאני כבר בכיתה יב' אף פעם לא העזתי לוותר ,נלחמתי עם עצמי להגיע לצו,ועוד צו,ועוד צו...שניה לפני שאני מוותרת על החלום הזה שלי להתגייס לצבא ולעשות שירות משמעותי עבורי אני שואלת האם יש עוד משהו שאוכל לעשות בשביל להוריד את הקה"ס ולפתוח עבורי תפקידי לוחמה והדרכה??
תודה מראש

תשובה:  ערעור על קה"ס - (0)


נשמע לי שעברת דרך מאד משמעותית עם עצמך קודם כל, וגם מול רשויות הצבא, כך שכעת את מגדירה את עצמך כמישהי שהחלימה ושבה לתפקוד מלא. במובן זה אין ספק שניצחת את המלחמה הכי חשובה.
הצבא נוקט בעמדה זהירה מאד בנושא הפרעות אכילה, בייחוד אנורקסיה, ובוודאי תסכימי עימי שיש בכך מידה של צדק. המרחק מן הבית, התזונה בצבא שאינה תואמת את צרכי הפרט במדויק, הסטרסים הזמינים- כל אלו הינם מתכון לא פשוט להיווצרות או להחרפה של הפרעות אכילה בקרב חיילים וחיילות בצבא.
איני בטוחה שלא תוכלי למצוא חוות דעת בעניינך שתוכל לתמוך במצבך הנפשי כיום, אולי אפילו מהמסגרת האשפוזית או אפילו מעקב כלשהו.. אני מודה כי יקשה עלייך לבטל את הקה"ס כליל על סמך תפקודך בלבד, ללא מבט מקצועי של איש בריאות נפש שמכיר אותך.
ואולם, הדרך הנוספת יכולה להיות תוך כדי שירות. חיילים מצליחים פעמים רבות לבטל את הקה"ס במהלך השירות הצבאי לאחר שהם מוכיחים הסתגלות טובה לצבא ומציגים חוות דעת מפקדים וקב"ן. כמובן שמשמעות הדבר היא לקבל תפקיד, להתגייס ורק אז לבקש לטפל בקה"ס. בהצלחה
 X