על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

עריקה מהצבא עם קושי נפשי חריף

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  עריקה מהצבא עם קושי נפשי חריף  -  (דנה)


בחורה עם רקע של בעיות מול סמכות ובעיות
התהנהגות (בזמן בית הספר התיכון) התגייסה לפני מספר חודשים, תוך תקופה בה השתמשה בסמים, בניהם גם סמים קשים. במשך מספר שבועות הייתה בטירונות והתחילה קורס בבסיס סגור, ובזמן מטווח- התלוננה בפני המפקדים על כאבי ראש, ונשכבה על הרצפה מתוך כאב. היא לא קבלה מענה לכך, ועל כן קמה על דעת עצמה והלכה. הבחורה הרגישה מאוד רע וחשה שרוצה לצאת מהצבא, ובקשה להגיע לקב״ן. מכשניתנה לה האפשרות, הבחורה הרגישה שהקב״ן לא קשוב לצרכיה ולא מאמין לה, ובקש ממנה לשוב לתפקד כרגיל. היא איימה שתחנוק עצמה באמצעות חוט טלפון שהיה בחדר הקב״ן. התגובה הייתה שוב של חוסר אמון בה. בתגובה, עזבה הבחורה את הבסיס, המפקדת שלה רדפה אחריה והחזירה אותה, היא עלתה למשפט וקבלה ריתוק של 10 ימים. הבחורה ברחה מהבסיס ומאז עריקה מספר שבועות. היא אינה מעוניינת להשתחרר מהצבא, אולם ברור כי אינה יציבה נפשית, וכי לא יכולה לשרת בבסיס סגור או בתפיק שדורש ממנה יותר ממה שמסוגלת כרגע. נאמר לבחורה שהדרך היחידה לפתור זאת- היא להסגיר את עצמה ולהכנס לכלא. שאלתי היא האם קיימת אפשרות שתראה קבן או גורם מבריאות הנפש, שיחליט אם אכן מסוגלת להכנס לכלא, שכן אני סבורה שהכניסה לכלא תחמיר מאוד את מצבה הנפשי שגם ככה מעורער עד מאוד.
תודה רבה.

תשובה:  עריקה מהצבא עם קושי נפשי חריף - (0)


נושא העריקות הוא עניין משפטי על כן אין אפשרות ישירה לבטל דיון בעבירה והדבר נעשה בבית הכלא הצבאי או בבית הדין הצבאי. ניתן במקרים חריגים לבקש להיבדק במדור הקליני בתל השומר תחת הגדרה של מצב נפשי חריג שלא מאפשר את ההמצאות בכלא הצבאי. ניתן לפנות טרם ההסגרה לגורם טיפולי אזרחי כדי לבקש הערכת מצב נפשי וטיפול. גורמי בריאות הנפש בכלא יקבלו את חוות הדעת ויזמנו לבדיקה. בדרך כלל גם עורך הדין הסנגור מבקש בדיקת קבן דחופה כאשר יש התרשמות ממצב נפשי בעייתי.

 X