על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

עזרה להורים של חייל עריק

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  עזרה להורים של חייל עריק  -  (סיגל)


שלום רב, הבן שלי התגייס שלא ברצון ומיד עם גיוסו החלו הבעיות. הוא התקשה להסתגל למסגרת הצבאית- איחר, נפקד ועד שהגיע לעריקות של 4 חודשים. לקחנו עבורו עו"ד, לקחנו אותו לפסיכיאטרית ומאז הוא מסרב לשתף פעולה. נמצא בחדר שלו רוב שעות היום, מסרב להסגיר את עצמו לכלא (העצה של העו"ד) מסרב לשוחח עמנו בכל הקשור לצבא. אנו חסרי אונים ולא יודעים כיצד לנהוג. אנו מודעים לעובדה שכל יום שהוא נמצא בבית תגרום לשהות ארוכה יותר בכלא. הבן אומר שהוא אינו מסוגל לשהות בכלא אפילו לא יום אחד. כיצד עלינו לנהוג? העו"ד ניסה להתקשר אליו אבל כרגע הוא מסרב לדבר גם איתו.

תשובה:  עזרה להורים של חייל עריק - (0)


נשמע שעשיתם ככל שביכולתכם לסייע לבנכם לסיים עם הפרשה מהר ובקלות האפשרית. על פניו, התהליך של העריקות הוא כזה שהבדיקה הפסיכיאטרית תיעשה ע"י פסיכיאטר צבאי במהלך הכליאה. זאת ועוד, ההליך המשפטי לרוב מושפע מחוות הדעת הפסיכיאטרית ובזמן זה החייל שוהה בכליאה. ברור כי ככל שעריקות מתארכת כך בהתאמה צפוי להתארך גם עונש הכליאה.
ישנה אפשרות לפנות ישירות למדור ברה"ן בתל השומר, למחלקת קבילות ופניות, ולבקש להיבדק לפנים משורת הדין לפני ההסגרה לכלא. חשוב לי לציין כי צריכה להיות סיבה מאד מוצדקת לכך שדבר כזה יתבצע, שכן פירושו של דבר יכול להיות הימנעות מהליך משפטי.
אשר לבנכם הסרבן, הרי שלא תוכלו להכריח אותו להגיע. נסו לשמור על תקשורת פתוחה וניסיון להבין מה עומד מאחורי הסירוב העיקש להסגיר את עצמו. מדוע הוא כה חושש מהכליאה. מהזווית שלי כקב"נית בבסיס כליאה בצריפין- הדבר דומה יותר לבסיס צבאי מאשר לכלא אזרחי, ואמנם החוויה לא נעימה אך לרוב עוברים אותה בסדר ואפילו בסדר גמור.. בהצלחה.
 X