על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

סיוטים בלילות ודיכאון

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  סיוטים בלילות ודיכאון  -  (איתמר)


שלום,שמי איתמר בן 20, לפני חודשיים עברתי תאונת דרכים קשה (התנגשות חזיתית ב70 קמש התהפכות עם הרכב מספר פעמים והתנגשות באוטובוס )
מבחינה פיזית יצאתי בשלום מלבד בעיות אורתופדיות
אך הנזק הנפשי שנגרם לי קשה מנשוא
מידיי לילה אני חולם על התאונה ומשחזר את רגעי האימה ולעיתים אני קם בבוקר רטוב.
ביום יום אני מאוד מדוכא ושקט, קשה לי להיות בסביבת אנשים אני צריך שקט אני רוצה לישון ורק רוצה להיות בסביבה הטבעית שלי
הייתי אמור להתחיל טיפול אצל פסיכולוג דרך קופת החולים לאחר שיכנועים של בת זוגתי, אך זה נעצר כי לפני שבועיים התגייסתי לצבא אני לא מסוגל לישון דקה קשה לי אני מרגיש בדיכאון עמוק אני מרגיש שלא סיימתי לעכל את שעבר עליי ואני פשוט נגמר
עוד שבוע יש לי פגישה עם קבן לאחר שכבר חיכיתי מיום הגיוס שלי (כבר שבועיים) לקבן
אני לא מסוגל לחכות עוד לקבן זה המון זמן ובנתיים אני נגמר..
איך קבן יוכל לעזור לי ? לקראת איזו שיחה אני הולך?

תשובה:  סיוטים בלילות ודיכאון - (0)



אתה מתאר חוויה קשה ביותר שעברת. אנשים רבים מניחים כי חומרת הפציעה הגופנית היא הקובעת את חומרת הבעיה או הקושי. אין הדבר נכון כלל וכלל. המפגש עם חוסר השליטה שבתאונה, עם הסכנה ועם חוסר האונים, ועוד רכיבים מנטליים מהותיים נוספים יכולים לעורר מגוון רחב של סימפטומים נפשיים גופניים, אשר פעילים בעוצמה משתנה.
חשוב לי שתדע כי ישנה חשיבות גדולה לטיפול נפשי באירועים מסוג זה סמוך ככל הניתן לאירוע. מערכת ההפנמות והזיכרון שלנו בנויה כך שככל שמתרחקים מן האירוע התכנים "מתקבעים" וקשה יותר להיפטר מהם. ישנם סוגים שונים של טיפולים ממוקדי טראומה כגון חשיפה הדרגתית ו-emdr. אלו לא צריכים להיות טיפולים ארוכי טווח ואני ממליצה מאד שתתנסה בטיפול כדי שלא תמשיך לסבול כפי שאתה מתאר. לגבי הקב"ן לא ציינת מה רצונך ממנו וזה מה שחשוב לגבי הפגישה- האם המטרה היא טיפול? שינויים בתנאי שירות? שחרור מהצבא? נסה להיות כן ככל האפשר עם הקב"ן לגבי רצונך ממנו. איני יודעת איזה קב"ן תפגוש אך כולם אנשי מקצוע(עוסי"ם או פסיכולוגיים קליניים) ועברו הכשרה כזו או אחרת בנושא של טראומה (בשל התמודדות של חיילים עם אירועים טראומטיים על רקע השירות הצבאי). בנוסף לטיפול בצבא יש לך אפשרות לפנות לטיפול פרטי באזרחות. בהצלחה רבה.
 X