על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

נדמה לי שלא התייחסת למה ששאלתי כל כך

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  נדמה לי שלא התייחסת למה ששאלתי כל כך  -  (טוהר)


השאלות החשובות בעיניי:

א. מה עושים עם זה שלא צירפתי את האבחון הישן.
איני רוצה להחשד בהעלמת מידע.
מה אפשר לעשות עכשיו?
אי אפשר להתעלם מהעובדה שלילד יש קושי ומצבי דחק ולחץ יכולים להגבירם. איני רוצה שיווצר מצב שהצבא יתנער מאחריות כלפיו, בגלל שלכאורה העלמתי מידע.

ב. הבן שלנו אינו מודע לקושי שלו, ואף מתכחש לו.
הוא לא מוכן לשתף פעולה ולכן הרעיון לפנות לקב"ן לא יישים כי הוא לא ישתף פעולה.
לכן חשבתי שעדיף אבחון חיצוני.

ג. האם אפשר להביא עכשיו את האבחון הישן ולספר את האמת על האובדן או שעדיף אבחון חדש לגמרי?

ד. אם להראות את האבחון אז למי? ואיך לשלוח אותו?

ה. אם לעשות אבחון חדש -אז איפה כדאי? אצל פסיכיאטר פרטי? מכון פרטי (למה?) ועוד.

ו. מלבד לקות למידה לא מילולית אובחן בנינו כסובל מחוסר יכולת לתפקד תחת מצבי לחץ.
האם כדאי להראות את האבחון המקורי, או עדיף לעשות חדש (מזכירה: האבחון מכיתה ה'). אני פוחדת שאם אראה אותו עכשיו, יאשימו אותי בעלמת מידע. האם כדאי לעשות אבחון חדש? איפה?
זאת בהתחשב בעובדה, שהילד לא מכיר בקשייו ומכחיש אותם בתוקף.
הוא רוצה להתגייס ולהיות קרבי ואפילו מנסה למצוא דרך להוריד את המשקפיים כדי להעלות פרופיל.
האם אבחון כזה יכול להיות תקף? להזכירך הוא נעשה כשהילד היה בן 11.
האם אפשר להסביר להם מה קרה ושאיבדנו אותו ורק עכשיו מצאנו אותו? אני מעדיפה כך מאשר להוציא כסף רב על אבחון חוזר.

תשובה:  נדמה לי שלא התייחסת למה ששאלתי כל כך - (0)


אני מזמינה אותך ליצור קשר עם גורם בריאות נפש, לרבות אנוכי. נראה שיש כאן שאלות רבות ויש צורך במענה מדוייק ופרטני שהפורום הזה אינו נועד להן.
 X