על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

מרגישה שמשהו השתנה בו

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  מרגישה שמשהו השתנה בו  -  (אמא מודאגת)


אני אמא לחייל המשרת ביחידת חי'ר מזה שנתיים בצבא. עד לפני מספר חודשים הוא התנהג בצורה רגילה המאפיינת אותו- מגיע הביתה לסוף השבוע, מתקלח, ישר נוסע לחברים, נמצא איתנו קצת בערב, יוצא שוב, הולך לישון וכיו'ב. מזה כארבעה חודשים אני מרגישה שמשהו השתנה בו אבל לא מצליחה להבין מה ולמה. הוא נראה יותר עייף, מופנם. ממעט לצאת לבלות בסופי שבוע. בפעם האחרונה שהגיע סירב לאכול איתנו בערב ונשאר בחדרו. אני מאד מודאגת ממנו, מה עליי לעשות?

תשובה:  מרגישה שמשהו השתנה בו - (0)


שלום לך אמא. לפני הכל חשוב מאד ששמת לב לשינויים. נשמע שאכן בנך חווה מצוקה כלשהי, זאת על פי השינויים במצב הרוח ובתפקוד. סימנים נוספים שיכולים להעיד על מצוקה קשורים בשינויים במשקל, בתיאבון, בשינה (מרבה לישון/ממעט לישון, ער בלילה וכו), בקשר עם החברים (מדבר איתם בסופ'ש או בכלל לא מדבר ולא יוצא עם אף אחד?) ובמחשבות המעסיקות אותו (בשיחה בארוחת ערב- משתתף? מקשיב? מתעניין? מביא תכנים משלו? אם כן, במה הוא עסוק?).



לרוב, כאשר ישנו שינוי חד ומשמעותי בהתנהגות של חייל, הוא קשור ב'משהו שקרה'- אירוע כלשהו בחייו אשר משפיע על מצב הרוח ועל התפקוד. כוונתי ב'אירוע' היא למגוון של נסיבות חיים, כגון: פרידה מבת זוג, החלפת מפקד בצבא, קשיים חברתיים ביחידה, משימות קשות לביצוע ביחידה (ציינת שהוא קרבי) או אירועים שקשורים במשפחה.

אולם כל האפשרויות וההכוונות שתיארתי כאן לא מתיימרות להחליף את מה שבעיניי הוא הדבר הנכון לעשות: לשאול. לשבת עם הבן שלך ולשאול אותו מה עובר עליו. לשתף אותו שאת דואגת ושאת רואה שמשהו קורה לו. שאת רוצה לדעת מה קורה ואת בטוחה ומאמינה שלכל דבר ניתן למצוא פתרון. בשאלתך לא ציינת מה טיב הקשר ביניכם, על כן אוסיף כי במידה ואופי הקשר ביניכם כיום אינו מאפשר שיחה שכזו כדאי למצוא אדם אחר הקרוב לבנך, לשתף אותו בדאגתך, ולבקש ממנו שהוא ישוחח עם בנך. בהמשך, לאחר בירור הבעיה, ובמידה שהבעיה אינה נפתרת, רצוי מאד לפנות לקב'ן היחידה אשר מומחה בעבודה טיפולית עם חיילים.
 X