על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

מידע על קבן

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  מידע על קבן  -  (חייל אנונימי)


אני משתחרר בחודשים הקרובים מצה"ל וחווה קשיים נפשיים. אני לא אובדני ולא מסוכן למישהו אבל אני מתלבט לגביי טיפול רגשי. אם אלך לקב"ן אני לא אבקש המלצות מיוחדות להת"ש או קה"ס אלא רק טיפול רגשי. השאלה שלי היא איזה מידע נרשם לגביי במערכות הצבאיות, אני יודע שיש חיסיון מטפל מטופל לגבי תוכן הפגישה, אבל אני צריך לדעת מי יידע אם אני אלך לקב"ן. אני לא מתבייש בזה שאני אלך לקב"ן וגם לא אכפת לי שיידעו מזה בבסיס שלי אבל יש לי מקרה ייחודי: הגשתי בקשת קיצור שירות כי התקבלתי לתכנית לבוגרי צבא, (לא משהו שקשור לביטחון) המג"ד שלי המליץ על הקצר"ש ואני מחכה לאישור מאכ"א ואולי מגורמים נוספים. אני חושש שגורמים שייבדקו את הבקשה שלי יסתכלו על הפרטים האישיים שלי, ייראו שאני נפגש עם קב"ן, ויידחו את הבקשה. לכן השאלה שלי היא האם חיילי שלישות יידעו מתי נפגשתי עם קב"ן? אני מאמין שטיפול יכול לעזור לי אבל אם אני אשאר בצבא יהיה לי רק יותר גרוע, ואולי כדאי לי ללכת לטיפול באזרחות.

תשובה:  מידע על קבן - (טל גרגי)


בפנייתך אתה מתאר כי הנך חווה קשיים נפשיים והינך חושש כי פרטי הטיפול או עצם הפניה לטיפול עשויים להגיע לגורמים שונים כגון מפקדים או גורמי שלישות. חשש זה מלווה לא מעט חיילים המתלבטים באשר פניה לטיפול, ואציין כי גם באזרחות עולה לא פעם החשש לפנות לטיפול מתוך חשש שפרטי הטיפול יגיעו לגורמים שונים. לחשש זה אין כל אחיזה במציאות. ע"פ חוק זכויות החולה כל מידע רפואי, ובכלל זה מידע הקשור לטיפול נפשי, חייב להיות מוגן ושמור ע"פ הנחיות שמירת רשומה רפואית, וצה"ל, בהיותו "קופת החולים" של הצבא אינו שונה במובן זה מכל קופת חולים אחרת. כשם שפרטיך הרפואיים נשמרים במערכת הCPR ואינם מגיעים לגורמים שאינם גורמי רפואה, כך גם הפניה לקב"ן והתרשומת הרפואית הנוגעת לבריאות הנפש. במלים אחרות – כל חשיפה של גורם שאינו גורם מתחום בריאות הנפש לרישומת הבר"הנית, מבלי שניתן כתב ויסור סודיות רפואית, מהווה עבירה על החוק. טל גרג'י פסיכולוג קליני מומחה מדריך
 X