על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

מחשבות אובדניות

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  מחשבות אובדניות  -  (אנונימי)


שלום רחלי,
יש לי צו ראשון בעוד חודש.
אני סובלת כ-9 חודשים מתסמיני דיכאון שלא אובחנו ע״י פסיכולוג, וממחשבות אובדניות (ללא ניסיונות בפועל). לפני חודש התחלתי לחתוך את עצמי, ויש צלקות. התחלתי לאחרונה ללכת לטיפול אצל פסיכולוגית פרטית.
אני לא מסתדרת טוב עם מסגרות, וחוששת מאוד שהשירות הצבאי יחמיר את מצבי.

רציתי לדעת על סמך המידע שנתתי
1. מה הסיכויים שאקבל פרופיל 21 ואשוחרר מצהל.
2. אם לא יסכימו לשחרר אותי, האם זה יפגע בסיכויים שלי להתקבל לעתודה או לתפקידים אחרים שדורשים יכולות שכליות גבוהות?
3. האם לפרופיל 21 השפעה כלשהי על החיים האזרחיים?

תודה רבה מראש

תשובה:  מחשבות אובדניות - (רחלי שרון גרטי)


ראשית, אני מאד מעריכה את יכולתך לקחת אחריות על הקשיים והבעיות שלך ולפנות לטיפול. מאחלת לך שתרגישי טוב במהרה.
שנית, ישנו סיכוי שאכן לא תשרתי בצבא אלא תשוחררי בפרופיל 21. איני יודעת להעריך סיכוי זה משום שאיני מכירה אותך. אמליץ לך להגיע לפגישה בלשכת הגיוס עם חוות דעת של המטפלת הפרטית שלך.
שלישית, בנוגע להשפעה של פרופיל 21 נפשי על העתיד- קשה לשרטט במדויק את ההשלכות משום שזה תלוי- הסיבה לשחרור, מקום העבודה/הלימודים המסויים ומהן הדרישות שלו.. במידה ולא תשוחררי אלא תקבלי פרופיל ביניים בטווח הכשירות הרפואית לשירות- יהיו לכך השלכות על תפקידים מסויימים, לצד אפשרויות אחרות שייפתחו בפנייך. חשוב שכרגע תפעלי כדי להרגיש טוב יותר ואז הסיכוי להשתלב בצבא ובכלל להצליח בהמשך הדרך יגבר.
 X