על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

מה הפתרון אוליי פסיכולוג אזרחי

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  מה הפתרון אוליי פסיכולוג אזרחי  -  (אנונימית )


היי אני כבר כ10 חודשים בצבא וההתחלה היתה לי ממש נוראית מבחינה חברתית וגם כל הזמן אני בלחץ אני ממש מרגישה שהכול סוגר עליי ויש לי מצבי רוח שנעים בין עצב מוחלט לשמחה ממש דבר שדי מוזר ואני מגיעה לקבן, והיא פשוט לא יותר מידי מתעניינת ומייחסת חשיבות לקשיים שלי ואחרי 20 דקות השיחה מסתיימת והיא פשוט בשיחה האחרונה אמרה לי שהיא חושבת שאני יודעת להתמודד. אבל אנח זקוקה לעזרה ואני מרגישה שזה לא מעניין אף אחד לא את המשפחה לא את הקבן אף אחד לא מזהה שקשה לי גם אם אני מנסה להגיד להם פשוט מתעלמים. מה הפתרון אוליי פסיכולוג אזרחי??

תשובה:  מה הפתרון אוליי פסיכולוג אזרחי - (0)


הי,
צר לי לשמוע שאת נושאת עימך חוויה של חוסר היענות וזמינות מן הסביבה בתגובה למצוקה שאת חשה. בוודאי שאל לך להיכנע לתחושה זו ולהתייאש אלא שחשוב מאד שתקבלי את המענה לו את זקוקה. גם אם הסביבה משדרת לך שאת יכולה להתמודד לבד עדיין אין סיבה שתסתפקי בכך וככל הנראה את עדיין זקוקה לסיוע ולליווי.
הצעתי לך הינה לנסות ולשתף את הקרובים לך, וגם את הקב'נית אליה פנית, בתחושתך כי את זקוקה לעזרה וכי מצב רוחך אינו תקין מבחינתך. תפקידו העיקרי של הקב'ן הינו לטפל בחיילים במצוקה. חשוב שתבררי עימה מדוע קיים הפער בין המצוקה שאת חשה לבין ההתרשמות של הקב'נית ממצבך ובעיקר כיצד ניתן לעזור לך להרגיש טוב יותר. היות וציינת כי גם המשפחה בעמדה דומה לזו של הקב'נית הייתי מבררת גם מול עצמך האם ייתכן שאת אמביוולנטית כלפי בקשת העזרה? האם את משדרת בד בבד עם רצונך בעזרה גם את התחושה שאת מסתדרת בכוחות עצמך?
הפנייה למטפל אזרחי הינה אפשרות העומדת לך כחיילת, וזו בהחלט אופציה להשתמש בה בעת הצורך. אני מברכת על האחריות שאת מביעה כלפי עצמך ומקווה שתמשיכי לחתור לעבר קבלת טיפול ושיפור במצבך הנפשי. בהצלחה.
 X