על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

מבחינה אידיאולוגית אני מתנגדת למיליטריזם

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  מבחינה אידיאולוגית אני מתנגדת למיליטריזם  -  (חן)


שלום רב. אני תלמידה בכיתה י״ב שכעת בשלבי סיום התיכון.
מאז שקיבלתי את הצו הראשון בכיתה י״א, אני מרגישה שסף החרדה לגבי הגיוס עולה כל פעם יותר ויותר. קשה לי לדמיין את עצמי במערכת הנוקשה הזאת. אני טיפוס של בית ואני יודעת שיהיה לי קשה להסתגל מבחינה נפשית למסגרת זו.
אני אחות לילד מקסים בן 10 שסובל מהפרעות רגשיות ולומד בכיתת חינוך מיוחד, ועל כן זקוק לליווי שלי מדי יום שכן הוריי עובדים עד מאוחר. משיחות שלי איתו הבנתי שיהיה לו קשה אם אעזוב לצבא לתקופה אפילו של שבועיים.
הגשתי בקשה לתנאי שירות לגביי אחי והיא נדחתה. אני לא מסוגלת לשאת את המחשבה שהוא יזדקק לי ולא אהיה נוכחת ועל כן אין יום שעובר ואני לא חושבת על זה. קשה לי להתמודד עם זה כל כך ואני מרגישה אבודה.אני חייבת לחזור כל יום הביתה אך הבקשה נדחתה.
כדי ״להתחמק״ לבנתיים מהשירות הצבאי נרשמתי ללימודי מזכירות רפואית והגיוס נדחה ליולי 2015 אך כעת עולים בי הרהורים לגביי ההחלטה הזאת. פתאום הבנתי שאני אשתחרר בגיל 21, הכל ידחה בגלל הלימודים,אני אלמד וחברותיי יהיו כבר בחצי הדרך של השירות הצבאי.
מבחינה אידיאולוגית אני מתנגדת למיליטריזם, וקשה לי לדמיין את עצמי חלק מהמסגרת הזו כי אני פשוט לא בנוייה לה בשום צורה, הן בפן הנפשי והן בגלל אחי.
אשמח אם תוכלי לייעץ לי מה לעשות.
תודה.

תשובה:  מבחינה אידיאולוגית אני מתנגדת למיליטריזם - (0)


שלום לך,

ניכר כי סביב נושא השירות הצבאי נבנתה בתוכך המחשבה כי אינך מסוגלת להתמודד עם אפשרות שכזו. את משוכנעת בכך שלא תצליחי להסתגל לשירות ולא תצליחי להתמודד עם המרחק מאחיך (ואף הוא לא יצליח להתמודד מול המרחק ממך) ועל כן את מתוחה וחרדה ומנסה להימנע בדרכים שונות מהחוויה הזו. זאת, תסכימי עימי, מחשבה תיאורטית ולא עובדה מוכחת. אינך יודעת באמת שנכון הדבר שאינך מסוגלת, זוהי מחשבה או יותר נכון פרשנות שאת מסיקה לגבי העתיד. והפרשנות הזו משאירה אותך מאד חרדה.

אני מציעה לך בשלב ראשון לברר עם עצמך, בסיוע של איש מקצוע, את הפחדים המדויקים שיש לך סביב השירות ומהו מקורם. בהמשך חשוב לברר מהי המציאות המצפה לך והאם היא דומה/שונה ממה שאת מדמיינת (למשל, כמה זמן לדעתך נערכת טירונות כלל צהלית, היכן, כמה שבתות נשארים, האם יש ביקורים...כמה באמת משתמשים בנשק במהלך שירות צבאי ועוד). רק לאחר בירור זה, אם עדיין המסקנה תהיה ששירות צבאי הינו דבר בלתי מתאים ואפשרי עבורך, אציע לך לבקש להיפגש עם קב"ן בלשכת הגיוס ולהעלות את החששות שלך. לקב"ן שכזה ישנה אפשרות לקבוע מראש תנאים מוקלים למשך השירות, עימם תגוייסי לצבא ובהתאם לכך תשובצי לתפקיד ולבסיס מסויים. באופן תיאורטי ייתכן ותקבלי שירות בבסיס פתוח כך שלמעט הטירונות לא תצטרכי לישון מחוץ לבית וכדומה.

הבירור אותו תיארתי הוא משמעותי בעיניי, לא רק סביב נושא הצבא בפרט, אלא כתהליך למידה חשוב לגבי היכולות והאמונות שלך לגבי עצמך.

בהצלחה
 X