על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

לקראת סיום תקופה של פרופיל 24 של מלשב

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  לקראת סיום תקופה של פרופיל 24 של מלשב  -  (חוה)


בני בעל רקע של קשיים נפשיים והתנהגותיים. הוא מטופל בריספרדל בגלל בעיות של אימפולסיביות, התפרצויות זעם וקשיי התאמה למסגרות ולקבלת מרות. כמו כן, הוא מקבל כדור ונלפאקסין נגד חרדה ודיכאון (קודם לכן ציפרלקס). הפסיכיאטר שלו כתב בחווד שלו שלדעתו אין הוא מתאים לשרת במסגרת הצבאית. הקב"ן קבע לו פרופיל 24 לחצי שנה ועכשיו הוא קיבל צו התייצבות לפסיכיאטר ולוועדה רפואית ועליו להביא אתו חווד של אנשי המקצוע בתחום. הפסיכיאטר הקבוע שלו, ואחד נוסף, אחר, חושבים שהוא אינו מתאים לצבא. בני, שהתאכזב שלא ישרת כחייל קרבי וגם בגלל יחס אמביוולנטי שלו כלפי הצבא וספקות ביחס להתאמתו למסגרת הצבאית, קיבל את הדין והתכונן נפשית לכך שיקבל פטור מהצבא וישוחרר עם פרופיל 21. עכשיו הוא דווקא רוצה לשרת כתומך לחימה, עם מחשבה שיחתור להעלות את הפרופיל לקרבי במהלך השירות.
אנחנו, ההורים, חושבים שהוא, כחווד של הפסיכיאטר איננו מתאים למסגרת הצבאית ובנקל ייכנס לכלא על חוסר ציות או התעמתות עם מפקדיו וכיו"ב. מצד שני, אני, אמו, מתלבטת אם צריך להכין אותו לכך שלא יתגייס או לזרום אתו ולעודד אותו להתגייס, בתקווה שאולי הוא בכל זאת יצליח להתמודד ולהחזיק מעמד בצבא. מה לדעתך הדרך הנכונה שעלינו לפעול בה?

תשובה:  לקראת סיום תקופה של פרופיל 24 של מלשב - (0)


את מעלה התלבטות גדולה ביותר.. וזו שאלה עקרונית הקשורה בתפקיד ההורי- מתי אנחנו כהורים צריכים לאפשר לילדינו לבחור את בחירותיהם, לקבל החלטות ולהתמודד עם המציאות שתבוא בעקבות כן, ומתי עלינו להכווין, לגונן, לשמור מפני כאבים גדולים וצרות גדולות?
אני סבורה שדרך האמצע (האהובה עליי בדרך כלל) היא זו שמוצאת את האיזון בין שני הכיוונים הללו. כלומר, בעיני מה שחשוב הוא קיומו של דיאלוג פתוח ובוגר עם בנך, כזה שמסיע לו למפות ביחד איתך את הכוחות והמשאבים שברשותו אל מול האתגר שבשירות הצבאי. לשים הכל על השולחן, לרבות מאפייני המערכת הצבאית הכוללים סמכות, משמעת וגם סנקציות על הפרה של ככלי התנהגות (כמו כליאה). לדיאלוג כזה חשוב שתבואי פתוחה, בלי להחזיק עמדה ברורה לגבי מה נכון עבורו. אגב, את באמת לא יודעת במאה אחוז מה נכון עבורו. כבר נפגשתי עם אינספור חיילים שחשבו שהם לא מתאימים לשירות והם הצליחו להסתגל יפה, וההיפך. אני מאמינה שאם הוא ילמד ממך להפעיל שיקול דעת הוא יוכל לקבל החלטה ולנסות להתמיד בה. כך, גם אם יחליט להתגייס, והצבא יסכים לגייסו, ובמקרה שהדבר לא יצלח והוא יענש- אפשר יהיה להיות עימו, לתמוך ולסייע לו להתמודד עם מה שבחר. זהו שיעור חשוב להמשך החיים. בהצלחה
 X