על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

טירונות חוזרת בגלל אשמת הצבא

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  טירונות חוזרת בגלל אשמת הצבא  -  (מיכל )


היי ר
הבת שלי טירונית
בה״ד 10 פלוגה ארז מחלקה 1 צוות אחד.
התגייסה ב28/10/19. לקראת השבוע השני לטירונות
חשה בכאבים בקרסוליים ופנתה לחובשת אשר בדקה ונתנה מישחה. שילת ביקשה רופא ו חובשת ענתה ״נקבע תור לרופא״. הימים עברו והכאבים החמירו. ביום שלישי שוב ניגשה לחובשת והפעם שאלה ״ מה קורה עם התור לרופא״ והחובשת ענתה בשיא(!) האדישות:״אמרתי שנקבע. לא אמרתי שקבעתי!״. הילדה חזרה לחדר ולהמשך הטירונות עם כאבים, נפיחות ואודם. ביום רביעי החמיר יותר וביתי המתינה לרופא ואין רופא. ביום חמישי -כלו כל הקיצים וביתי מתקשרת אליי בוכייה! אני עם כאבים וחום 38.5ולא יכולה לדרוך. דרשתי מיידית שתחלוץ את הנעליים אך היא, כחיילת מסורה, סירבה! סבלה וסבלה... עד אשר ביום שישי בבוקר הוחלט, סוף סוף, לפנותה למיון ״סורוקה״. שם אובחנה כסובלת מדלקות בקרסוליים, קיבלה אנטיביוטיקה לוריד ואושפזה. במוצ״ש העברנו אותה למיון תל השומר (עקב הקירבה לבית) ושם קיבלה הפנייה להמשך טיפול אנטיביוטי 5 ימים (2000 מ״ג ליום!!!) 5 גימלים ומשככי כאבים. הרופא בתל השומר הזדעזע והשתומם מהעובדה שהצבא לא טרח במיידית לשחרר אותה מהנעליים! קודם כל! ואחכ לטפל.
כעת, שבה לבסיס היום והם רוצים שתעבור טירונות שוב! על אף שכבר עברה שבוע וחצי של טירונות כולל מטווחים. מדוע לא לתת לה להשלים רק את מה שהחסירה? מה אשמה הילדה במחדלי הצבא? החובשים? לא מספיק גרמו לה לנזק עצום וכעת גם דורשים ממנה לעבור שוב את אותו מסלול? היא לא רוצה בכלל ולא חדלה מלבכות ולכעוס על החוצפה... ואני איתה.
בבקשה,בבקשה עזרתך ??
תודה
מיכל

תשובה:  טירונות חוזרת בגלל אשמת הצבא - (רחלי שרון גרטי)


פורום זה דן בנושאים אישיים הקשורים בבריאות הנפש והשירות הצבאי. במידה ואת מעוניינת להלין על הטיפול הרפואי שניתן לביתך את יכולה לפנות לנציב קבילות חיילים.

 X