על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

טירונות והקושי

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  טירונות והקושי  -  (אלה)


הבת שלי התגייסה לפני שבוע לבסיס רחוק. אחרי שבוע יצאה לששי שבת והיה לה קשה לחזור. כל הזמן חלמה על נשק והיו לה סיוטים ולא ישנה. ביום ראשון המפקד אמר לה לבוא לבסיס ומשם אמר ישלכו אתה לרופא. אם לא ישלחו אותה מה אני יכולה לעשות? הבת לי עדכנה את הצבא על זה שלוקחת תרופות נגד החרדות ויש לה פרופיל 64 מהסיבה הזאת.

תשובה:  טירונות והקושי - (0)


הי אלה,
ההסתגלות לצבא הינה תהליך חשוב ומורכב, והטירונות הינה שער כניסה מאתגר ביותר בתוך תהליך זה. חיילים רבים מתמודדים עם עלייה ברמת החרדה עם גיוסם. נשמע לפי התסמינים שתיארת שבתך חווה כעת עלייה ברף החרדה. זה טבעי ומתבקש לאור העובדה שסבלה מחרדה עוד קודם לגיוס ולכן סומנה בפרופיל.
המפקדים בטירונות וסגלי הרפואה מכירים את הסימפטומים הללו ואת הקושי לחזור אחרי שבת ראשונה. יש להם גם הכלים לסייע לטירונים בהתמודדות זו. אני מציעה בשלב זה לתמוך בכל כוחך בהתמודדות שלה ולשדר לה שאת סומכת עליה ועל המפקדים שלה. תני סיכוי ליכולת שלה להתגבר על החרדה מבלי לחלץ אותה מההכרח להתמודד.
במקביל הישארי קשובה לרמת המצוקה. המשיכי להיות זמינה עבורה ותומכת. אם תחושי כי רמת החרדה גבוהה מדיי ובתך אינה מצליחה לתפקד הנחי אותה לפנות למפקדים. אם אין מענה פיקודי ולא ברה'ני, כלומר קב'ן, ויש חשש ממשי לבריאותה הנפשית את יכולה גם לפנות דרך קצין העיר.
אסיים בכך שאומר כי רוב רובם של החיילים מצליחים להתגבר על מהמורת הגיוס. אני מקווה כי בתך תצליח בכך...
בהצלחה! רחלי
 X