על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

טירון במצוקה

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  טירון במצוקה  -  (א א)


הבן שלי התגייס לפני יומיים. הוא תמיד היה ילד שונה. הוא חצי ארופאי. אביו לא תמך בשירות הצבאי שלו ורצה שנהגר לפני אך לא הצליח להביא את זה לכלל מעשה. הילד לא ספג מאיתנו רוח אמונה ונחישות בעניין הצבא אבל הוא חכם מאוד ומודע. קיבל את הגזרה אך התגייס בחוסר חשק ניכר ליחידה די קרבית. ביומיים האחרונים משדר מצוקה של קשה לי. נמאס לי מהצבא. אני בסיוטים שיחטוף דיכאון או חרדה. הוא מאוד רגיש. איך אני מבדילה בין קושי רגיל ושביזות טבעית לבין התפתחות מצב קליני? תודה

תשובה:  טירון במצוקה - (0)


שלום אמא,
את שואלת שאלה מהותית ומורכבת, אנסה לענות לך עליה באופן כללי..
אכן, הגיוס לצבא אינו חוויה קלה ופשוטה, קל וחומר אם המוטיבציה מלכתחילה אינה גבוהה במיוחד. עם כל הקושי עדיין ניתן לומר כי הרוב הגדול של המתגייסים צולח את חבלי ההסתגלות ומתאקלם בשירות. כוחות הנפש פועלים בשירות הבריאות וישנה יכולת טבעית להתמודדות ולהתרגלות.
רמת המצוקה צריכה להיבחן ב-3 מישורים עיקריים:
1. זמן- מצוקה נפשית בימים הראשונים לגיוס וגם לאורך הטירונות היא נורמלית. לכן לעיתים אם מחכים קצת זה עובר.אם המצוקה מתפרשת על פני תקופה ארוכה יש מקום לבדוק ולבחון. כמומ כן ניתן לשאול לגבי התחושות הלא נעימות- האם הן רק בחלק מהיום? האם כל היום? שעות מסויימות?
2. עוצמת המצוקה- הכוונה לעוצמת הסימפטומים. כאן למשל נבחין בין דכדוך קל לבין מועקה גדולה, בין אי נוחות לבין קשיי שינה ותיאבון מהותיים. בין מחשבות על הבית וגעגועים לבין מחשבות קשות על החיים (ועל המוות)..
3. חריגות- עד כמה דומה המצוקה באופייה ובעוצמתה לפעמים אחרות בחייו בהן התקשה. ברור שחווית הגיוס שונה במהותה אך עדיין ניתן לשאול בתוכך- זה מתאים לילד שלי להתנהג ככה?...מוכר לי? כמה זה חריף? השתמשי בהכירות ובאינטואיציה שלך.

וכמובן- השתמשי בקשר עימו, שוחחי עימו. נסי לברר מה הוא מרגיש, כמה הוא יכול להתמודד עם הקושי, מה יכול לסייע לו. כמו כן חשוב מאד שתנסי לתמוך בו ולסייע לו להשתמש בכוחות שלו.
בנך בוודאי יקבל אינפורמציה על האפשרות לפנות לקב"ן - להתייעצות או לטיפול. בבסיסי הטירונים ישנה פונקציה שכזו...
בהצלחה!
 X