על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

טיפול פסיכולוגי בגיל 14 והשפעתו על הגיוס

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  טיפול פסיכולוגי בגיל 14 והשפעתו על הגיוס  -  (נועה)


בנינו בן 14 וחצי.עם הפרעות קשב וריכוז.היה ללא טיפול תרופתי (ניסינו כמה סוגים של רטלין כולל ווויאנס ואדרל)עקב תופעות לוואי אחרי שלוש שנים הפסיק לקחת.בביה'ס הגיע לחיכוך עם המחנך והועלתה ההצעה של העברתו לחינוך מיוחד(יש לו אי קיו 132.מצטיין במדעים ואנגלית בשאר שליליים)למחרת בבוקר רב עם המורה ואמר שמעדיף לקפוץ מהגג מאשר להיות איתו כמחנך(הצענו לו כבר בעבר וגם כעת לעבור כיתה או בי'ס מסרב כי מאוד טוב לו חברתית). לאחר' האירוע ' היה באבחון של פסיכיאטר במיון בי'ח שהפנה אותו למרפאת הפרעת קשב בחזרה והחל טיפול בקונצרטה עם פיקוח הדוק במרפאת הפרעות קשב בי'ח ולא דרך קופח...הומלץ טיפול פסיכולוגי.כיצד האיום על התאבדות בגיל 14 וחצי והרישום של הטיפול הפסיכולוגי במסמכי קופח או משרד הבריאות עתיד להשפיע על הפרופיל והשירות הצבאי?(ידינו אינה משגת טיפול פרטי מלא..)?הוא היה כבר בעבר בטיפולים פסיכולוגים בקופ'ח הקשורים להתנהלות סביב ההפרעה וביה'ס.

תשובה:  טיפול פסיכולוגי בגיל 14 והשפעתו על הגיוס - (0)


נועה שלום,
ככלל, הטיפול הנפשי הניתן לילדים ונערים טרום הגיוס הינו חומר סודי רפואי. כלומר, למוסד רפואי כגון קופ'ח או בי'ח אין רשות למסור חומר רפואי שכזה לגוף אחר, לרבות הצבא ומערכת הביטחון. המקרים היחידים בהם חומר סודי רפואי יימסר לצבא הינם תחת צו בית משפט, בהוראת שופט, או שהחייל/מלש'ב עצמו חותם על ויתור סודיות ומאפשר העברת אינפורמציה מתוך אינטרס שלו. על כן קבלת טיפול בקופ'ח או במחלקה בבי'ח אינה חושפת את ילדיכם להעברת מידע לצבא שלא בידיעתכם או בהסכמתכם. עם זאת, כאשר בנכם יחל את התהליך לקראת גיוס (צו ראשון וכן הלאה) הוא יישאל על מצבו הנפשי ועל קבלת טיפול נפשי, ולא משנה אם מדובר בטיפול פרטי או ציבורי. במידה ותמסרו מידע זה, ייתכן ויתבקש לפגוש בקב'ן על מנת להעריך את מצבו הנפשי לקראת הגיוס. לטעמי חשוב לעדכן את הצבא במידע, משום שהדבר עשוי להשפיע על ההסתגלות לצבא ועל הכוחות לשרת בו.
אשר לאירוע המתואר- לא ברור מדברייך מדוע הגעתם למיון לאחר שאיים באבדנות? האם היה המהלך ביוזמתכם או כמסר מביה'ס? מה היה מצבו הנפשי בעת הבדיקה והאם היתה מצוקה אובדנית ממשית? כעת בנכם צעיר, ולפניו זמן רב לפני שיגוייס לצבא. אני סבורה שאם מצבו הנפשי טרם הגיוס יהיה תקין, כמו גם בשנים הקרובות, הרי שלאירוע המדובר לא תהיה משמעות דרמטית על גיוסו. הדבר תלוי גם בתחושת המוכנות שלו לגיוס, במוטיבציה ובגורמים נוספים.
בהצלחה!
רחלי
 X