על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

חרדות ופחדים

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  חרדות ופחדים  -  (מ')


שלום,
אני מקווה שהגעתי למקום הנכון.
הבת שלי אמורה להתגייס במרץ הקרוב.
העניין הוא שהיא סובלת מחרדות ומחשבות מאז שהיא קטנה.
היא טופלה מספר פעמים בטיפול רגשי שעזר לה אבל החרדות והמחשבות תמיד מלווים אותם
כשהיא הגיע לצו הראשון היא לא ציינה את הדברים מאחר ומצד אחד אין לה מוטיבציה להתגייס והיא מלאה בפחדים ומצד שני
היא מאוד חוששת לציין את העובדות כי היא לא רוצה שישחררו אותה על סעיף נפשי.
וכמובן שכל החברות שלה התגייסו ואני בטוחה שבתוך תוכה היא רוצה פשוט המצב הזה משפיע.
אני מאמינה שרוב הבעיה טמונה בטירונות עצמה , המרחק מהבית והתמודדות עם מצבי לחץ שמעוררים אצלה הכל.
וכמו כל אמא החלום שלי זה שהיא כן תעשה צבא ותתמודד עם זה אך לא במחיר שבו זה יכול לעשות לה נזק.
השאלה שלי היא האם יש מסלולים רכים יותר כבר משלב הטירונות? ועדיין אופציה לשלב אותה בשירות הקבוע בתפקיד שיכול להעצים אותה קצת?
למי עליי לפנות בנושא ?
תודה רבה!

תשובה:  חרדות ופחדים - (0)


חרדה הינה נושא נפוץ ביותר בעולם הנפש ובפרט סביב נושא הגיוס לצבא. את מתארת כי ביתך מתמודדת עם פחדים וחרדות מגיל צעיר, עם טיפול שהוביל להטבה מסויימת ויכולת להתמודד. כרגע ישנה אמביוולנטיות סביב השירות הצבאי. סביר להניח שהמוטיבציה שלה לשירות צבאי פחותה בין היתר גם בשל החרדה מהשירות ומן ההסתגלות אליו.
לצבא ישנו מסלול שמנסה להקל את הכניסה למערכת הצבאית עבור אנשים עם רקע נפשי כזה או אחר. מדובר בטירונות אומנם אך בתנאים מוקלים יותר, עם סגל פיקודי מכיל ומאומן לכך. בהמשך, הדבר מאפשר מעקב של קב"ן לאורך השירות ושיבוץ מוקל יותר. ניתן להגיע לטירונות שכזו באמצעות פנייה לבריאות הנפש של הצבא לפני הגיוס, באמצעות לשכות הגיוס.
 X