על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

חרדה חיילת בשירות

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  חרדה חיילת בשירות  -  (מ)


היי, ותודה שיש כזה פורום.

רציתי לשאול, הבת שלי חרדתית ובעלת פחדים. אע"פ כל החששות היא התגייסה.. היה לה שוק מאוד גדול בטירונות , מהמסגרת , מהמשמעת והיא הלכה לראות קב"ן .. למזלנו הקב"ן קבע שהיא בסדר ושהיא יכולה להמשיך בשרות..
כרגע היא משרתת כבר חודש , קרוב לבית בתפקיד מאוד קליל ושעות נוחות.
העניין הוא שיש לה קושי מאוד גדול להשלים עם המסגרת הזאת, לנסות, ומהרגע שהתחילה את השירות היא עסוקה בלחפש דרכים לצאת , פגישות עם קב"ן והוא הפנה אותה לפסיכאטרית
יש לה מכתב שמעיד שהיא סובלת מחרדות והיא רוצה לעשות הכל כדי לצאת.
לצערי הרב אני חוששת ששחרור מהצבא יעשה לה יותר נזק מאשר תועלת.
מאחר והיא ילדה שמאוד קשה לה לקבל מסגרת, ומאחר והיא תמיד מוותרת כשקצת קשה ולאחר מכן מרגישה שהיא אכזבה את עצמה וזה מוריד לה את הדימוי (גם ככה היא סובלת מדימוי עצמי נמוך)
אני חושבת שתחושת התבוסה תהיה גדולה , במיוחד שכל החברות שלה משרתות אע"פ שקשה להן.
אני יודעת וכל כך בטוחה שהיא יכולה לעבור את זה , להתחזק, ופעם אחת בחיים גם להיות גאה בעצמה שהיא סיימה תהליך.
הבעיה הגדולה שהיא לא מוכנה להקשיב, לשמוע, להבין בשום אופן , כל שיחה על הצבא הופכת לויכוח ומרירות...
ואין לי שליטה כל כך על מה שהיא עושה שם , היא קבעה עם קב"ן הפנו אותה לפסיכיאטר ואני פוחדת שישחררו אותה בגלל שיש לה מכתב שמעיד על קושי. אני בטוחה שזאת טעות.
לצערי כל דבר טוב שהבת שלי הצליחה לעשות ולהיות גאה בו זה רק שהיא היתה חייבת או שהכריחו אותה..
ולבסוף זה יצא לטובה
אין לי שום דרך להגיע אליה וניסיתי הכל, דרך גורמים אחרים, ישירות מולה, דיברת ללב שלה מתוך הכאב שלי וכלום.
וגם ששחררתי את הנושא - היא עדיין בשלה.
האם יש דרך להגיע לפסיכיאטר הצבאי ? איך שחרור כזה הולך ? האם הוא יכול לשחרר אותה מבלי כל התייעצות איתנו?
תודה רבה!

תשובה:  חרדה חיילת בשירות - (0)


הניסיון שלך כהורה לגדל ולהעצים את בתך חשוב מאין כמוהו. בכך שאת מעבירה לה מסר שאת לא מוותרת עליה ועל היכולות שלה את מעודדת אותה לבחון האם נכון לה לוותר על עצמה. אני מאמינה שתהליך כזה עתיד להשתלם ביום מן הימים. יחד עם זאת ככהל הנראה היא עצמה מסתובבת עם תחושה אחרת, של מסוגלות נמוכה, של ערך עצמי פגיע, ולכן קשה לה לקחת את המסר המדרבן שלך ולהעמד בנחישות מול המציאות.
על פניו הליך ההערכה שהיא עוברת מול הצבא כעת הוא בנוכחותה שלה ובידיה. היא בגירה ואין צורך להזמין הורים, אלא אם כן החייל מבקש או שקצין בריאות הנפש מוצא לנכון לקיים שיחה והערכה גם מול ההורים. אני סבורה כמוך שעמדתכם מאד חשובה. יחד עם זאת היא ככל הנראה לא זו שתקבע. אני מציעה לבחון איתה אפשרות לתהליך מעמיק יותר, תהליך של בירור וטיפול, שיאפשר לה להתבונן על החלקים החוששים הנמנעים שבתוכה, כמו גם למצוא בעצמה מקורות של כוח.
 X