על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

חרדה חברתית

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  חרדה חברתית  -  (אמא)


שלום,
הבן שלי אמור להתגייס באוגוסט, הפרופיל 82, קבא 53 ודפר80 (נתונים טובים) הוא מטופל ע" פסיכולוגית כבר שנה + .
לא דיווחנו לצבא על הכל רק על הבעיה החברתית שלו מאחר שלא רצינו לפגוע בו כיו כיוונו שעם הטיפול הפסיכולוגי הכל יעבור.
בינתיים הילד התמיין למקצועות שרצה מיונים יותר מחצי שנ ועד מיונים עבר את כל המבחנים ולדעתי נפל בראיון הפסיכולוגי וקיבל הודעה שלא התקבל, להערכתי בגלל שקלטו את הבעיה...
כרגע הוא בדכאון כי הוא לא התקבל, מוזמן למשקית תש כבר לשבוע הבא.
בתור אמא אין לי מושג מה לעשות? האם לדווח? הפסיכולוגית שלו דורשת שיראה פסיכאטר כי להערכתה הוא לא יתמודד עם הגיוס וטוענת שאנחנו ההורים מתעלמים מהמצוקה שלו.
אם אחליט לפנות לצבא, למי אני פונה?
האם צריך מכתב מהפסיכולוגית או פסיכאטר?
אנא עזרתכם והמלצותכם

תשובה:  חרדה חברתית - (0)


הדילמה שאת מעלה מובנת וטבעית- כמה לדווח ועל מה? איך למצוא את האיזון בין הכרה בקשיים לבין שמירה על האפשרויות פתוחות בפני הילד. המערכת הצבאית מבחינתה זקוקה למידע המקיף על מנת שתוכל לסייע בהתאמה מירבית לתפקיד. פעמים רבות מספור הדבר גם משרת את המתגייס משום שהצבא מזהה את הקשיים ויכול להתחשב בהם, להקל היכן שצריך. אני מבינה שהמטפלת דורשת מבחינתה לדווח לצבא וצריך להבין מדוע? האם יש רמה של מסוכנות שהיא רואה? מהי הפגיעה בתפקוד ע"י החרדה ברמה החברתית? והשאלה החשובה מכל- מה בנך רוצה? האם הוא מעוניין לקבל הכרה בקשייו על מנת שייקל עליו להתחיל את השירות?כפי שאת קוראת אין לי תשובה ברורה משום שכל מקרה הינו לגופו. אני חושבת שעליכם לדון בכך במשפחה ועם המטפלת. במידה ואתם פונים לצבא ללשכת הגיוס בבקשה להערכת מצב נפשי- רצוי לצרף חוות דעת מטפלת.
 X