על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

חרדה ושחרור מהצבא

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  חרדה ושחרור מהצבא  -  (דנה)


שלום רב,
אני אם לחייל שמסיים את שנתו הראשונה כחייל לא קרבי. בני נמצא בחרדה קשה ובדכאון ואינו מסוגל לבצע מטלות כגון רס"ר ושמירה.
הוא פנה לקב"ן שנתן לו פתור לחודש משמירות ובעקבות כך כמויות רבות של עבודות רס"ר על מנת להשלים את חובותיו במקום השמירה.
לא עזר שבני הסביר שבוא אינו מסוגל.
בני ביקש להגיע את פסכיאטר ולהשתחרר עקב חרדה. הוא שבור, חרד, בוכה ואינו ישן בלילות.
הקב"ן אמר לו שאין לו בעיה נפשית ואי לכך לא יעלה לוועדה רפואית.
פניתי גם למקדים שמאחר ואינם מקצועיים אינם מבינים את מצוקתו.
אני חשה שבני עומד להשבר ואני יודעת שהנכון עבורו זה להשתחרר.
כיצד אני פועלת על מנת לשחררו במהירות?

תשובה:  חרדה ושחרור מהצבא - (0)


שלום אמא,
לפני שאנחה אותך את הצעדים הנוספים שעומדים לרשותך לסייע לבנך להשתחרר מהצבא, אמליץ לך לברר עימו לעומק את רצונו בשחרור, וכן להבין את הפער שבין ההתרשמות של גורמי בריאות הנפש ממצבו הנפשי ובין התחושות שהוא מתאר לך. אולי כדאי גם לבקש לשוחח עם הגורם שבדק אותו ולהבין את ההחלטה. אם עדיין המסקנה הסופית הינה שנכון כי ישתחרר מן הצבא ישנה אפשרות לערער על החלטת הפסיכיאטר ולשם כך ניתן להסתייע בחוו"ד של גורם שאינו צבאי (פסיכיאטר פרטי, למשל). ללא כל קשר לתהליך זה אמליץ להפנות אותו לקבל סיוע נפשי שיקל עליו את המצוקה שחש.
 X