על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

חזרה לשירות אחרי פרופיל 21

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  חזרה לשירות אחרי פרופיל 21  -  (עוד אנונימית)


מאז גיל 12 יש לי היסטוריה דיכאונית (הייתי בטיפול פסיכולוגי התנהגותי שלא כל כך הועיל, ובגיל 15 אף ניסיתי להתאבד ע"י בליעת כדורים, ניסיון שמיותר לציין- לא צלח). למרות זאת, החלטתי שלא לספר את זה בצו הראשון, ע"מ שלא להרוס לעצמי את השירות. התגייסתי לצבא, כאמור, כרגיל, כחובשת כללית עם פרופיל 97. בתחילת הגיוס הייתי "מורעלת", והיו לי אף מחשבות לצאת לקצונה. אולם, סמוך לשנת שירותי השנייה, הועברתי בסיס, והמחשבות האובדניות שלי החלו לחזור. התחלתי להרגיש יותר ויותר כחיילת סוג ב', שאם לא היה צריך למלא איכשהו את התקן, הם כבר מזמן היו מעיפים אותי משם. המחשבות, וכן עצם המעבר הפתאומי, גרמו לי להסתגר ולהתבודד. ביקשתי מהמפקדת החדשה שלי לראות קב"ן במהלך השירות. בהתחלה פסלו לי את המקצוע כולל הורדת פרופיל ל-64 (על רקע של דיכאון וחרדה), ואח"כ הגיעה חצי שנה רגועה יחסית, בתפקיד חדש (גם הוא שייך לחיל רפואה) וחיזוק קשרים עם שאר חיילי הבסיס. אולם, לקראת סוף החצי שנה, אותן מחשבות שבו להציף אותי. והגרוע ביותר- הפעם הרגשתי שאין לי למי לפנות (המפקדת והמב"ס שלי כבר תייגה אותי כבעייתית, לא סמכתי על אף אחד אחר מהחובשים בבסיס, להורים שידרתי שהכל בסדר ואצל הקב"ן נכנסתי לרשימת המתנה לטיפול קבוע, שבדיעבד ידעתי שסתם מורחים אותי). בצר לי, ניסיתי להתאבד אקטיבית. שלחו אותי לפסיכיאטר בחר"פ, וזה קבע כי צריך לשחרר אותי מיד מהצבא. לאחר מספר פגישות עם קב"נים ופסיכיאטרים צבאיים למיניהם, הוחלט לשחרר אותי סופית עם פרופיל 21 אחרי שנה וחצי של שירות, והוועדה הרפואית שלי תהיה בעוד שבועיים. מיותר לציין, שאני לא רוצה להשתחרר, ולמרות שניסיתי להתאבד, אני עדיין אוהבת את המקום והאנשים. השאלות שלי הן-

1. לאור ההיסטוריה הרפואית שלי (מזכירה- זה כבר ניסיון התאבדות שני שלי), מה הסיכויים שאם אגיש ערעור- צה"ל יקבל אותי בחזרה? אני שואלת מכיוון שקראתי המון סיפורים של אנשים שחזרו לצבא אחרי ערעור על פרופיל 21 "נפשי", אולם לאף אחד מהם לא היה כבר ניסיון אובדני ברקורד...
2. במידה ולא יתקבל- מה הסיכויים שלי להתנדב את החצי שנה הזו במקום להתנדב עוד שנה שלמה? ואילו תפקידים יוצעו לי במסגרת הזו?
3. אם לא אצליח לחזור לצה"ל בשום צורה שהיא- האם במוסדות דומים לצה"ל באופיים (כמו המשטרה והמוסד) ניתן לעשות שירות לאומי עם פרופיל 21 "נפשי"?

אשמח אם תחזירי לי תשובה בהקדם!

תשובה:  חזרה לשירות אחרי פרופיל 21 - (0)


היי,
עברת דרך לא פשוטה עם עצמך ובשירות הצבאי, על כן אני מבינה היטב את רצונך להגיע לקו הסיום של השירות בכל דרך אפשרית.
יחד עם זאת את מבינה נכון כי הצבא מתייחס בחומרה ובזהירות רבה לנושא של פגיעות עצמיות וניסיונות אובדניים, וכן להיסטוריה נפשית טרום השירות שאינה מדווחת לצבא.
תצטרכי לעבוד קשה כדי לשכנע את הוועדה לאפשר לך לסיים שירות כהלכה. חשוב שתנסי לעשות זאת ולו למען עצמך. הסבירי את עצמך מול הוועדה ומה גרם למה שקרה, יחד עם מוכנות לטיפול, לליווי אינטנסיבי ע"י קב"ן וכן לשינויים בתנאי השירות (לעבור בסיס אם יהיה צורך)- הכל על מנת לסיים את חצי השנה שנותרה לך.
במידה והדבר לא מתאפשר תוכלי לבקש להתנדב, איני בטוחה שיאשרו לך התנדבות לפרק זמן שכזה אך בהחלט שווה לנסות.
מוסדות השירות הלאומי יבקשו מהצבא חוות דעת שתאפשר להם לקלוט אותך עם פרופיל 21.
אומנם שאלת על השירות הצבאי בפרט, אולם ארשה לעצמי לומר כאיש מקצוע שחשוב מאד שתפני לטיפול נפשי כלשהו, על מנת לסייע לך לקבל כלים ולהתמודדות טוב יותר עם עצמך ועם העולם.
בהצלחה
 X