על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

חוששת שלא יסכימו לגייס אותי לצהל

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  חוששת שלא יסכימו לגייס אותי לצהל  -  (תמר)


שלום. אני בת 17, ונמצאת בהליכים די מוקדמים בשלבי הגיוס לצה"ל. (עברתי כבר צו ראשון, יום המא"ה, מיונים, ואף הייתי גם אצל הקב"ן). בקרוב אני אמורה ללכת לפסיכיאטר וככל הנראה להתחיל לקחת גם כדורים עקב הפרעת חרדה והפרעת OCD.
בנוסף לכך אני גם נמצאת בטיפול פסיכולוגי קרוב לשנתיים.
אני מאוד מאוד חוששת שלא יגייסו אותי לצה"ל, עקב ההפרעות הנפשיות שלי, ועקב העבודה שאני אתחיל לקחת כדורים.
כשהייתי אצל הקב"ן לפני כשנה בערך, אז אמרתי להם שאני נמצאת בטיפול פסיכולוגי, ואכן שיש לי עבר אצל כל מיני פסיכולוגים למינהם די ארוך, ובנוסף לכך, כמו כל פגישה רגילה אצל קב"ן - הייתי צריכה לספר להם את "סיפור חיי", שעל פיו הם יקבעו אם אני כשירה לשירות.
הפגישה הלכה יפה יחסית, והקב"ן אכן קבע שאני כשירה לשירות, והיה אף מאוד נחמד ועדין, ואמר שיש לי פוטנציאל גבוה.
אך המצב מאז השתנה, ואני חוששת שעכשיו שהם יגלו על המצב הנ"ל, אם ישנו את דעתם והחלטתם.
בנוסף לכך חשוב לי לציין כמה דברים:
1. אכן יש לי פוטנציאל גבוהה מאוד ורצון גבוהה מאוד לשרת בצה"ל, ולא רק לשרת, אלה גם לעשות שירות משמעותי ואפילו להגיע ליחידות מיוחדות. אני לא רוצה שום הקלות, או עזרות מיוחדות, או יחס מיוחד, או שימעיטו בערכי ויחשבו שאני לא מסוגלת ליותר.
2. למרות שהפגישה לכאורה עברה ב"קלות", לאחר חצי שנה בערך נודע לי שאני חלק ממסלול שנקרא "חג"מ" - שמשמעותו זה גיוס מיוחד ולעיתים גם מקוצר לבנות שנמצאו בעלי יכולות נמוכות, או ציוני איכות נמוכים בעקבות המבחנים הצבאים, או קשיי הסתגלות מסויימים. נודע לי שבמסלול הזה אני כנראה הולכת להתגייס כ"כלל הצהלית", ואז לעשות טירונות הכי בסיסית ופשוטה(רובאי 02), ולאחר הטירונות להיפגש עם קצין מיון שהוא יבחר לי תפקיד. אני יודעת שזה לא הכי גרוע בעולם - אבל אני בהחלט מסוגלת ליותר מזה. אני רוצה ליותר מזה.
עכשיו כעיקרון, מלבד לכל החששות והחרדות הקיימות, אני חוששת מהעתיד שלי בצבא, ומכך שהאם הם בכלל יגייסו אותי.
כמו כן, להורי עלתה התיאוריה להסתיר מהם את המידע הנ"ל, אך האם זה רעיון באמת טוב? האם זה יעזור?

תשובה:  חוששת שלא יסכימו לגייס אותי לצהל - (0)


חשוב לך לתרום מעצמך ולהתמודד עם הקשיים הנפשיים. זה בהחלט מוערך ומנסיוני זהו רכיב משמעותי להצלחה בחיים- לשאוף גבוה אבל גם להתייחס לקושי ולא להזניח. מסלול החג"מ אכן קשור לנתוני איכות ולא למצב הנפשי. זה קשור למיונים ולמבחנים שעברת יחד עם נתונים שונים שהצבא משקלל. איני בטוחה שזה יהיה נכון כי לאחר שהעברת את המידע ואיפשרת לצבא להיערך לקשיים שעלולים לעלות - כעת תסתירי או תכחישי. חשוב שאמינותך לא תיפגע. אני מציעה להיות ברורה מול הצבא במוטיבציה שלך, ברצון שלך לתרום ולהשפיע, לכך יש הרבה השלכה ומשמעות פעמים רבות, כמו גם לקחת את התפקיד שנותנים לך ולעשות אותו על הצד הטוב ביותר.
 X