על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

ועדה רפואית ופטור מצהל פרופיל 21

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  ועדה רפואית ופטור מצהל פרופיל 21  -  (רונית (שם בדוי))


הבן שלי התחיל טירונות לפני חודש וחצי. על רקע קשיי הסתגלות ומתוך רצון לקבל הקלות ת"ש ניפגש פעמיים אצל קבן סיפר הרבה דברים לא נכונים, שוב מתוך רצון לקבל הקלות ... ראה שלא לוקחים את דבריו ברצינות איים בהתאבדות סיפר למפקדים שלקח 13 כדורי אקמול וגם זה לא היה נכון. פינו למיון ומשם לפסיכיאטר שהמליץ על פרופיל 21 . הוא לא האמין שמעשי הקונדס שעשה יובילו לסוף הסיפור עם צהל. הוא מאוד רוצה לשרת מצטער על הטעויות שעשה כשכול רצונו היה לרדת בהכשרה ולקבל תנאי שירות. אציין שבדוח המיון לא נמצא מינון חריג של אקמול. מה עושים? מה הסיכויים שלנו מול הוועדה? איך ניתן לבטל את ההמלצה האחרונה של הפסיכיאטר וכמה שיותר מהר? צריך עורך דין ?

תשובה:  ועדה רפואית ופטור מצהל פרופיל 21 - (טל גרגי)


בפנייתך את מציינת כי בנך סבל מקשיי הסתגלות במהלך הטירונות ובשלב מסויים הופנה למיון לאחר שאמר כי ניסה להתאבד בבליעת 13 כדורי אקומול. גורמי המקצוע, הן בצה"ל והן במערכת האזרחית, רואים בנסיון התאבדות (גם אם מדובר "רק" באמירה אובדנית) סימן מצוקה משמעותי אשר יש להתייחס אליו בכובד ראש, ובכל אופן אין לראות בכך "מעשה קונדס". סביר כי בבדיקת הפסיכיאטר עלו אינדיקציות נוספות אשר הביאו בסופו של דבר להחלטה להמליץ על שחרור מצה"ל עם פרופיל 21. גם לאחר שניתנה ההמלצה ע"י הפסיכיאטר וגם לאחר שהתקיימה הוועדה הרפואית ניתן לערער על ההחלטה, וזאת בצירוף הערכה מקיפה ועדכנית של גורם בריאות נפש מוסמך מהאזרחות. לאחר הגשת הערעור, בסמכות הגורם הבכיר הדן בערעור לקבל את הערעור (ואז סביר כי יותאם פרופיל נפשי או ציון קה"ס בטווח הכשירות, והמשך השירות יותנה בהמשך טיפול נפשי ומעקב גורמי ברה"ן בשרות) או לדחות את הערעור ולהשאיר את החלטת הפסיכיאטר על כנה (משמע – שחרור מצה"ל עם פרופיל 21).

טל גרג'י
פסיכולוג קליני מומחה מדריך
 X