על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

התקף חרדה בטירונות

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  התקף חרדה בטירונות  -  (יעל)


מזה שבועיים וחצי שבתי בטירונות. היא לא מפסיקה לבכות, לתאר את הסבל שלה, כמה נמאס לה לחיות וכו. במוצש יום לפני שחזרה לבסיס, אחרי שבת קשה מאוד, התייעצנו עם חברת משפחה פסיכיאטרית והיא המליצה שניתן לה קלונקס להרגעה. הכדור אינו משפיעה בצבא. היא בוכה כל היום, טוענת שאף אחד לא מבין אותה והיא לא מסוגלת להשאר אפילו דקה שם.
אציין שתמיד היא היתה חרדתית, לפני מבחנים, בחברה, אך איכשהו התגברה, היתה גם בשיחות עם מטפלים, אך עכשיו בסיר הלחץ היא מתמוטטת לחלוטין. המכיות, הממית שוחחו איתה, שוחחתי גם עם הממית שלה בסוף השבוע והסברתי לה מה מצבה. (גם בבית היה לה רע והיא בכתה בלי הפסקה). כנראה מחר היא תראה קבן, היא מתחננת לקבן כבר שבועיים. בכל מקרה, ניקח אותה לפסיכיאטרית ביום שישי הקרוב.
יש לה תפקיד מצויין אחרי הטירונות והיא לא רוצה להשתחרר. מצד שני היא מדברת על המוות שיציל אותה מהסבל הנורא שאין לה יותר כוח להתמודד איתו.
האם יש דרך לקצר טירונות מחמישה שבועות לשלושה בגלל בעיות נפשיות? אני לא בטוחה שהיא תצליח להרים את עצמה בתקופת הטירונות ואני ממש חוששת לחייה.

תשובה:  התקף חרדה בטירונות - (0)


הטירונות הינה פעמים רבות טריגר מעורר חרדה ונשמע שילדתך מבוהלת מתחושותיה שלה ומתקשה להכילן.. ברוב המקרים הזמן עושה טוב ומסתגלים. עזרת הסביבה היא בחיזוק ועידוד וחיבור לכוחות של המתגייס. אני מבינה שגם פניתם להקלה הרגעתית בתרופות ןזה בסדר גמור. כפי הידןע לי אין כרגע אפשרות לקצר לה את הטירונות מבלי להוריד פרופיל ולשנות את התפקיד אליו מיועדת. הפנייה לקבן חשובה גם לסייע לה וגם על מנת להעריך את מצבה הנפשי.
 X