על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

הפרעת חרדה

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  הפרעת חרדה  -  (ליאת )


שלום. הבן שלי עומד בפני חזרה לארץ וגיוס לצבא עם גרעין צבר כחייל בודד ( אנחנו נגיע שנה אחריו). לאחרונה התחיל טיפול תרופתי בחרדות 10 מג ממשפחת הציפרלקס. במקביל הוא גם בשיחות שבועיות עם פסיכולוגית שעובדת בגישת ה CBT. מדובר בנער מתפקד, חיוני, חברותי וספורטיבי. החרדה שלו קשורה למצב הבריאותי שלו. הוא חושש מבדיקות רפואיות ותמיד בטוח שיש לו בעיה רפואית נסתרת למרות שהבדיקות שלו תקינות, הוא גם מפחד ממעליות...
ההתלבטות שלנו היא לגבי דווח לצבא...האם יכולים לפטור אותו משירות צבאי? האם מורידים פרופיל רפואי? אני חושבת שלא כדאי להסתיר את המידע הזה אבל גם לא רוצה לפגוע בסיכויים שלו להצליח ולממש את הפוטנציאל שלו. אשמח להכוונה מקצועית בעניין. תודה מראש.

תשובה:  הפרעת חרדה - (רחלי שרון גרטי)


הדילמה בנוגע לדיווח לצבא היא טבעית ומובנת ואני נשאלת עליה לעיתים תכופות. מחד, אין רוצים לפגוע בשירות הצבאי של הנער ומאידך- יש רצון שישתלב היטב במסגרת ולא יתקשה מדי. על פניו יש צורך בדיווח כחלק מהליך הגיוס כאשר מדובר בנטילת טיפול תרופתי. לפי התיאור מדובר במצוקה שאינה חריגה ועל כן הסבירות של שחרור מהצבא או הורדת פרופיל משמעותית היא נמוכה. יחד עם זאת ייתכן ויותאם נתון של קה"ס (קשיי הסתגלות) או פרופיל בטווח הכשירות הרפואית. זה יכול להשפיע על השירות הקרבי נניח. אני מציעה להתייעץ עם המטפלת ולבחון האם יש צורך בתנאי שירות מוקלים או הגנות כלשהן או שבזכות העבודה הטיפולית והמוטיבציה שלו ישנה אפשרות כי לא תהיה פגיעה בתפקוד. במידה והולכים לפגישה עם קב"ן כדאי להצטייד בחוות דעת ממנו שתומכת בעמדה שגובשה בטיפול.
 X