על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

הסתרת נסיון אובדני מהצבא

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  הסתרת נסיון אובדני מהצבא  -  (אמא של)


בני התגייס לאחרונה לצבא, לאחר שבאוקטובר ביצע נסיון אובדני והיה מאושפז בבית החולים למשך שבוע. הוא טופל לפני המעשה על ידי פסיכולוגית, ובמשך מספר חודשים היה במעקב פסיכיאטרי כולל טיפול תרופתי שמקבל עד עכשיו. הפסיכיאטר סבר כי לנוכח רצונו העז להתגייס, והשפעתן המיטיבה של התרופות, חבל להסיט אותו מהמסלול הנורמטיבי, וכתב מכתב לצבא בעקבותיו הורד הפרופיל והוא קיבל סעיף קהס. כרגע בני נמצט בקורס, בו האלימות בין החיילים גבוהה, והבוקר אויים אף הוא על ידי חייל אחר במחלקתו.הוא רוצה לפרוש מהקורס, ואמר שאם יציבו בפניו מכשולים ידווח על הנסיון האובדני על מנת שישוחרר מהצבא. מהן ההשלכות במקרה כזה של הסתרת נסיון אובדני מהצבא, על החייל עצמו? האם יש סיכוי שיעלה למשפט וישלח לכלא, או שפשוט ישוחרר מהצבא? חשוב לציין שבעיותיו הן תוצר של שנים ארוכות בהן ספג אלימות קשה במסגרות החינוכיות. אשמח לעזרה דחופה, אני דואגת שמא יפגע או יפגע בעצמו... תודה

תשובה:  הסתרת נסיון אובדני מהצבא - (רחלי שרון גרטי)


הסתרת המידע הנפשי של החייל טרם גיוסו לא ישלח אותו לכלא, אולם נראה כי הוא מהווה בעיה כעת. חשוב מאד להעמיד את מצבו הנפשי בסדר עדיפויות ראשון ולעשות מה שנדרש על מנת למנוע את האובדנות שלו כעת, אם קיימת. אני מציעה לעדכן את הגורמים שטיפלו בו ולהבין מה רמת המסוכנות כעת. שיתוף במידע אודות הניסיון הקודם יחד עם המצוקה הנוכחית סביר שיובילו לבדיקה של קב"ן והוא אשר יעריך את הכשירות שלו לשירות ובאיזה תפקיד. שחרור מהצבא יכול לעמוד על הפרק במידה וההערכה היא שאינו מתאים כעת לשירות.
 X